22 Δεκ 2011

Οι πιο διάσημες γέφυρες του κόσμου - Β' Μέρος

Sydney Harbour Bridge, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Οι ντόπιοι της έχουν δώσει το παρατσούκλι «κρεμάστρα παλτών» λόγω του σχήματός της. Προσφέρει πρόσβαση σε πεζούς, ποδήλατα, μηχανοκίνητα, ακόμα και το τρένο. Είναι η ψηλότερη στον κόσμο με την κορυφή της αψίδας της να φτάνει τα 134 μέτρα από την επιφάνια της θάλασσας. Το 2012 θα γίνει 80 ετών.

Henderson Waves, Σιγκαπούρη
Είναι η ψηλότερη πεζογέφυρα στη Σιγκαπούρη, αφού βρίσκεται 36 μέτρα πάνω από το Henderson Road. Τα 274 μέτρα της κυματιστής αυτής γέφυρας φωταγωγούνται καθημερινά από τις 19:00 μέχρι τις 02:00.

Pont de Arts Bridge, Παρίσι, Γαλλία
Είναι η γέφυρα που ενώνει την κεντρική πλατεία του Λούβρου με το Institut de France. Μερικές γέφυρες δεν χρειάζεται να είναι αριστούργημα αισθητικής ή αρχιτεκτονικής για να είναι διάσημες. Αρκεί να βρίσκονται στο Παρίσι και να έχουν την λέξη «Art» στο όνομά τους. Λέγεται αλλιώς και Passerelle des Arts.

Rolling Bridge, Λονδίνο, Αγγλία
Είναι ένα είδος κινούμενης γέφυρας που διπλώνει και ξεδιπλώνει μηχανικά. Μοναδική στο είδος της, αποτελεί μέρος του Grand Union Canal Οffice και Retail Development Project στο Paddington Basin του Λονδίνου.

Tsing Ma Bridge, Χονγκ Κονγκ, Κίνα
Απλώνεται σε 1.377 μέτρα πάνω από το πολυάσχολο κανάλι Ma Wan και το όνομα της προέρχεται από τη μίξη των νησιών που ενώνει, Tsing Yi και Ma Wan. Το ύψος της αγγίζει τα 206 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει μηχανοκίνητα οχήματα καθώς και τρένο. Λόγω των ισχυρών ανέμων της περιοχής, που μπορεί να μην επηρεάζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, επηρεάζουν όμως πολύ την ομαλή κυκλοφορία της σιδηροδρομικής γραμμής, η Tsing Ma Bridge παρακολουθείται από το WASHMS (Wind and Structural Health Monitoring System).

Banpo Bridge, Σεούλ, Νότια Κορέα
Η βασική γέφυρα της Σεούλ είναι το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης λόγω του Moonlight Rainbow Fountain, του μεγαλύτερου σιντριβανιού γέφυρας στη Γη. Με 10 χιλιάδες LED αντλίες που εκτοξεύουν 190 τόνους νερού το λεπτό, έχει δικαιωματικά κερδίσει μία θέση στο Guinness Book of World Records.

Charles Bridge, Πράγα, Τσεχία
Σε γοτθικό ρυθμό, ενώνει την παλιά πόλη της Πράγας με το Malá Strana. Για αρκετούς αιώνες μετά την ολοκλήρωση της το 1357, ονομαζόταν «Kamenný most» (πέτρινη γέφυρα), όμως σήμερα είναι γνωστή ως Charles Bridge προς τιμήν του βασιλιά Κάρολου Δ' που διέταξε την κατασκευή της. Ο μύθος λέει ότι στα υλικά κατασκευής της προστέθηκαν και κρόκοι αυγών για να την κάνουν πιο σταθερή. Η αλήθεια είναι ότι έχει αντέξει αμέτρητες πλημμύρες, καθώς και εκείνη του 2002 (η χειρότερη στην Τσεχία μετά από 500 χρόνια), οπότε ίσως οι κρόκοι να μην ήταν κακή ιδέα.

Γέφυρα του Γαλατά, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η γέφυρα που κατά πολλούς ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, στη πραγματικότητα ενώνει τις δύο ακτές του Κεράτιου Κόλπου. Λέγεται ότι ο σουλτάνος Beyazid Β’ είχε αναθέσει στον Λεονάρντο ντα Βίντσι να σχεδιάσει τη γέφυρα το 1503. Ο ντα Βίντσι πράγματι τη σχεδίασε αλλά τα φιλόδοξα σχέδια του δεν υλοποιήθηκαν ποτέ για άγνωστους λόγους. Ακολούθησε αντίστοιχη πρόταση στον Μικελάντζελο που όμως αρνήθηκε. Η σημερινή (5η κατά σειρά) μορφή της ολοκληρώθηκε το 1994 αντικαθιστώντας την παλαιότερη και πολυαγαπημένη των κατοίκων γέφυρα από το 1912 (ήταν φτιαγμένη σαν μεγάλη σχεδία που ταλαντευόταν ελαφριά μαζί με τα νερά του Βοσπόρου) που κάηκε σε πυρκαγιά. Όλες οι τουριστικές περιηγήσεις της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνουν τη γέφυρα του Γαλατά και το πέρασμα προς την παλιά πόλη.

Stari Most, Βοσνία, Ερζεγοβίνη
Φτιάχτηκε από τους Οθωμανούς το 1566 και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1993. Από τότε ξεκίνησαν και τα σχέδια της ανοικοδόμησής της που ολοκληρώθηκε τελικά το 2004. Βρίσκεται πάνω από το ποταμό Neretva και το όνομά της σημαίνει «Παλιά Γέφυρα». Από αυτή συνηθίζουν να κάνουν βουτιές οι πιο τολμηροί στα παγωμένα νερά του ποταμού.

Clifton Bridge, Μπρίστολ, Αγγλία
Είναι η κρεμαστή γέφυρα που ενώνει το Κλίφτον του Μπρίστολ με το βόρειο Σάμερσετ 76 μέτρα πάνω από το Avon Gorge. Η ιδέα της κατασκευής μιας γέφυρας στο συγκεκριμένο σημείο ακούστηκε πρώτη φορά το 1753 και εννοούσαν μια πετρόχτιστη φυσικά. Μετά από πολλά χρόνια, πολλούς κατασκευαστές και τεχνολογικές καινοτομίες, η γέφυρα ολοκληρώθηκε με τη σημερινή της μορφή το 1864. Έχει μήκος 412 μέτρα και αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής έχοντας κάνει εμφανίσεις σε αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Millau Bridge, Tarn Valley, Γαλλία
Η ψηλότερη γέφυρα του κόσμου, με συνολικό ύψος 340 μέτρα, κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 2004 και κέρδισε το βραβείο IABSE Outstanding Structure Award το 2006. Τα 2,5 χιλιόμετρά της αποτελούν κομμάτι της γαλλικής εθνικής οδού A75-A71.

Apurimac River Bridge, Περού
Παράδειγμα του παλιού είδους κρεμαστής γέφυρας, φτιαγμένη από τους Ίνκας με αγριόχορτα, είναι η μοναδική αυθεντική γέφυρα κατασκευασμένη από την αρχαία φυλή. Αν και υπάρχει μία καινούρια μεταλλική γέφυρα πολύ κοντά, κάθε Ιούνιο από την εποχή των Ίνκας οι κάτοικοι της περιοχής την ξαναχτίζουν για να διατηρούν τις ικανότητές τους και για να τιμήσουν τους προγόνους τους. Έχει 60 μέτρα μήκος και βρίσκεται 36 μέτρα πάνω από τον ποταμό Apurimac (τροφοδότη του μεγαλύτερου ποτάμιου συστήματος στο πλανήτη του Αμαζονίου), που τον χειμώνα η στάθμη του ανεβαίνει τόσο πολύ που κάνει τη γέφυρα απροσπέλαστη.

U Bein, Μπούρμα
Κατασκευάστηκε το 1849 και εκτίνεται για 12 χλμ. πάνω από τη ρηχή λίμνη Taungthaman. Η ξύλινη αυτή γέφυρα ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι του τοπικού πολιτισμού και ανεκτίμητη για την καθημερινή ζωή των ντόπιων κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει γίνει και μεγάλη τουριστική ατραξιόν που επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι ετησίως δίνοντας νέα πνοή στην οικονομία της περιοχής.

Hangzhou Bay Bridge, Κίνα
Έχοντας μήκος σχεδόν 36 χλμ., είναι επίσημα η μεγαλύτερη γέφυρα που διασχίζει ωκεανό και ένα από τα αριστουργήματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Άνοιξε το 2008 και κατασκευάστηκε για να ενωθεί η Σαγκάη με το Ningbo. Έχει δύο κατευθύνσεις 6 λωρίδων υψηλής κυκλοφορίας.

Øresund, Δανία – Σουηδία
Βρίσκεται στο στενό του Øresund, ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία και αποτελείται από δύο σιδηροδρομικές γραμμές και δύο λωρίδες κυκλοφορίας για μηχανοκίνητα. Το μεγάλο μήκος της (16 χλμ.) την κάνει τη μεγαλύτερη οδική και σιδηροδρομική γέφυρα του κόσμου. Χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή οδό ταχείας κυκλοφορίας Ε20 και από το σιδηροδρομικό δίκτυο του Øresund. Ολοκληρώθηκε το 2000 και δύο χρόνια μετά κέρδισε το ετήσιο βραβείο Καλύτερου Οικοδομήματος του IABSE (International Association for Bridge and Structural Engineering).

Και οι αναπληρωματικές μας
Οι τέσσερις γέφυρες που ακολουθούν μπορεί να μην κατάφεραν να μπουν στη τελική τριαντάδα, όμως θεωρούμε πως τους αξίζει τουλάχιστον μία αναφορά.

London Bridge, Αριζόνα, ΗΠΑ: London Bridge is not falling down. Πρόκειται για την αυθεντική London Bridge η οποία ενόψει της αντικατάστασής της, σώθηκε από τον Ρόμπερτ ΜακΚούλοχ που την αγόρασε για 2,5 εκατομμύρια δολάρια το 1967. Η μεταφορά της (σχεδόν «τούβλο-τούβλο») από το Λονδίνο στην Αριζόνα πήρε τρία χρόνια.

Erasmusbrug, Ρότερνταμ, Ολλανδία: Με 802 μέτρα μήκος και 139 μέτρα ύψος, η γνωστή και ως «The Swan (Κύκνος) Bridge» (από το σχήμα του πυλώνα που τη στηρίζει), συνδέει το νότιο με το βόρειο μέρος της πόλης και οφείλει τη δόξα της στην υπέρκομψη αισθητική της. Εγκαινιάστηκε το 1996 και το 1998 «έπαιξε» στην ταινία «Who Am I» με τον Τσάκι Τσαν. Το 2005 χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του εναέριου «Red Bull Air Race» και τον ίδιο χρόνο έγινε η συναυλία του DJ Tiësto με τίτλο «Tiësto The Bridge, Rotterdam».

JK Bridge, Μπραζίλια, Βραζιλία: JK είναι τα αρχικά του ονόματος Juscelino Kubitschek, του προέδρου της Βραζιλίας που αποφάσισε να χτίσει στη Μπραζίλια την πρωτεύουσα της χώρας. Ο αρχιτέκτονάς της Alexandre Chan έχει πει ότι ήθελε να φτιάξει μία γέφυρα που θα είναι διασκεδαστική στο μάτι όσο και χρηστική και το πέτυχε δημιουργώντας 3 ασύμμετρες ατσάλινες αψίδες ύψους 61 μέτρων που «διασταυρώνονται» διαγώνια.

Akashi-Kaikyo, Ιαπωνία: Από το 1998 που χτίστηκε μέχρι σήμερα, διατηρεί τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας του πλανήτη, με συνολικό μήκος 1.991μ. (το σχέδιο προέβλεπε να έχει μήκος 1.990μ. αλλά μετά το σεισμό του 1995, που μετακίνησε τους δύο πύργους, ήταν αναγκαίο να προστεθεί άλλο ένα μέτρο στο μήκος της). Γνωστή και ως «Μαργαριταρένια γέφυρα» (Pearl Bridge), ενώνει το Kobe με το νησί Awayi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: