8 Ιαν 2012

Οι πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας

Οι παραλίες το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους και ευτυχώς στην Ελλάδα η επιλογή μας είναι μεγάλη. Αμέτρητες δαντελωτές ακρογιαλιές, κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά μας περιμένουν για αξέχαστες βουτιές και χαλάρωση στις αμμουδιές. Επιλέξαμε με μεγάλη δυσκολία και διλλήματα, ανάμεσα σε πολλές μοναδικές παραλίες, είκοσι, που τις θεωρούμε πραγματικά κορυφαίες και τις παρουσιάζουμε αλφαβητικά.

Άγιος Προκόπιος
Είναι η ομορφότερη παραλία της Νάξου, έχει 1,5 χλμ. μήκος με καταγάλανα νερά και είναι καλά οργανωμένη και παρέχει όλα όσα επιθυμείτε για τη διασκέδασή σας στη θάλασσα. Λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας, η παραλία είναι πολύ απάνεμη. Η περιοχή του Αγίου Προκοπίου βρίσκεται μόλις 5 χλμ. από την πόλη της Νάξου και 2,5 από το αεροδρόμιο του νησιού και είναι από τις πιο τουριστικά αναπτυγμένες και φημισμένες περιοχές του νησιού. Δίπλα στη θάλασσα θα απολαύσετε παραδοσιακές (και όχι μόνο) νοστιμιές στα εστιατόρια και τις ταβέρνες ενώ θα απολαύσετε το ποτό σας στα clubs της περιοχής με θέα στην θάλασσα. Υπάρχει και τακτική λεωφορειακή γραμμή που συνδέει την περιοχή με την πόλη μέχρι αργά τα μεσάνυχτα.

Βοϊδοκοιλιά
Όχι τυχαία, η πιο δημοφιλής παραλία της Πελοποννήσου. Σαν υδάτινο θέατρο, σχηματίζεται σε έναν ολοστρόγγυλο κόλπο από ψιλή αμμουδιά που εγκλωβίζει μέσα του πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία της Βοϊδοκοιλιά και ο όρμος της είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, είναι προστατευόμενος και ευτυχώς δεν έχει αλλοιωθεί από τις επιθέσεις του πολιτισμού και της έντονης τουριστικής ανάπτυξης που παρουσιάζει η περιοχή. Πολύ ρηχή και απάνεμη, το καλοκαίρι είναι πολυσύχναστη, αλλά παραμένει όλο το χρόνο ένας πανέμορφος λόγος για να ανακαλύψεις τη δυτική Μεσσηνία.

Γέρακας
Αυτή η παραλία στη Ζάκυνθο είναι από αυτά τα παραθαλάσσια μέρη στην Ελλάδα που όταν έρχεται η ώρα να φύγεις, σε πιάνει μια μελαγχολία και ο νόστος σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή. Η παραλία βρίσκεται στο ΝΔ άκρο του νησιού και έχει χαρακτηριστεί ως η πιο όμορφη παραλία της Ζακύνθου και όχι άδικα. Ακολουθήστε τον κεντρικό δρόμο, περνάτε το Αργάσι, το Ξηροκάστελο, και την πόλη του Βασιλικού, περίπου στα 7 χλμ. θα βρείτε το άγαλμα του Ρώμα και εκεί υπάρχει η σήμανση για την παραλία. Η μαγευτική θέα της και η περίεργη μορφολογία του εδάφους είναι οι βασικές πηγές της ομορφιάς της. Επιπλέον, τα ζεστά και ρηχά νερά της είναι ιδανικά για όλους. Ευτυχώς, ο χαρακτήρας της δεν πρόκειται να αλλοιωθεί από την τουριστική ανάπτυξη, χάρη στη χελώνα Caretta-Carreta που την έχει διαλέξει σαν έναν από τους τόπους στη Μεσόγειο για να φτιάχνει τις φωλιές της. Η παραλία προστατεύεται από το Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου και ανήκει στην ζώνη που επιτρέπεται η ήπια ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ τις καλοκαιρινές νύχτες ανήκει στις χελώνες που γεννούν τα αυγά τους και στα μικρά χελωνάκια που σπάζουν το προστατευτικό κέλυφος όταν ολοκληρωθεί η επώαση και ψάχνουν τη διαδρομή προς τη θάλασσα. Υπάρχει περίπτερο ενημέρωσης για τους επισκέπτες, που γνωστοποιεί τους ειδικούς κανονισμούς που ισχύουν για την προστασία της χελώνας. Η αμμουδερή παραλία προσφέρεται για κολύμπι ηλιοθεραπεία και περπάτημα. Μια παραλία στη Ζάκυνθο που έτσι κι αλλιώς πρέπει να δείτε και η επίσκεψή της θα σας μείνει αξέχαστη.

Ζαχάρω
Βρίσκεται στο νομό Ηλείας, 320 χλμ. από την Αθήνα και περίπου 1 ώρα από το λιμάνι της Πάτρας. Είναι καταπράσινη, πλαισιωμένη από πεύκα και ελαιόδεντρα που φτάνουν μέχρι την παραλία της με τη λευκή άμμο και τα λαμπερά νερά της. Η παραλία είναι η πιο μακροσκελής της Ευρώπης, πάνω από 60 χλμ. Με την οικονομική ζωντάνια της και την τουριστική υποδομή της (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, τουριστικά περίπτερα δίπλα στο κύμα κλπ.) προσφέρει άριστες προϋποθέσεις διαμονής και διαβίωσης. Μπορεί να ικανοποιεί τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, που επιζητά άνετες, ευχάριστες, ανέμελες διακοπές σε ένα από τα ομορφότερα καλοκαιρινά θέρετρα. Λίγο μετά τη Ζαχάρω, συναντάμε τον Καϊάφα, περιοχή γνωστή για τα ιαματικά λουτρά.

Κάθισμα
Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας και βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, 14 χλμ. από την πρωτεύουσα και 5 χλμ. από το χωριό Άγιος Νικήτας. Η υπέροχη μεγάλη παραλία διαθέτει λευκή, λεπτή άμμο και τα νερά έχουν ένα υπέροχο σμαραγδένιο (τουρκουάζ) χρώμα. Περιβάλλεται από εντυπωσιακούς γκρεμούς. Διαθέτει και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Στην περιοχή θα βρείτε διάφορα καταλύματα, εστιατόρια και μπαρ.

Καλογριάς
Ίσως η πιο δημοφιλής παραλία της Νικήτης και μία ακόμη υπέροχη παραλία της Χαλκιδικής. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο και απέχει 5 χλμ. από τη Νικήτη. Διαθέτει μεγάλο μήκος ακτής, που φημίζεται για τη βελούδινη άσπρη άμμο της. Μπορείτε να κολυμπήσετε ως τη μικρή βραχονησίδα που βρίσκεται στη μέση περίπου του κόλπου της Καλόγριας. Στο βόρειο κυρίως μέρος υπάρχει οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και beach bar.

Κοβιού
Η Ακτή Κοβιού είναι ένας κολπίσκος που οριοθετείται φυσικά με βράχια, τα οποία μπορούν να προσφέρουν ώρες ψυχαγωγίας για τους λάτρεις του βυθού ή του ερασιτεχνικού ψαροντούφεκου. Είναι από τις πιο όμορφες και ίσως λιγότερο γνωστές παραλίες στη Χαλκιδική. Βρίσκεται 2 χλμ. από την παραλία του Αγίου Ιωάννη κι ακριβώς πριν την παραλία της Καλογριάς. Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα, χωρίς πολλές πέτρες και η άμμος είναι ψιλή, ιδανική για ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης, παιχνιδιού και ηλιοθεραπείας. Καθώς η Σιθωνία με τον κόλπο της αγκαλιάζει τις δαντελωτές ακτές, τα νερά της θάλασσας διατηρούν μια ιδανική δροσιστική θερμοκρασία και παραμένουν ήρεμα τον περισσότερο καιρό. Η θάλασσα βαθαίνει ομαλά, αφήνοντας αρκετό χώρο στις αρχές της για πλατσουρίσματα στα μικρά παιδιά. Όσοι γνωρίσουν την παραλία αυτή, θα την λατρέψουν κατά τη διαμονή τους και σίγουρα θα την ανταμώσουν πάλι για να ξαναδούν μαζί της ένα ηλιοβασίλεμα. Σε κάποιο τμήμα της παραλίας υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και η δυνατότητα παραγγελίας αναψυκτικών και καφέ. Υπάρχει βέβαια και αρκετός χώρος για να βάλει κανείς μόνος του την ομπρέλα του κάνοντας την παραλία αυτή την ιδανική οικογενειακή επιλογή.

Κουκουναριές
Είναι μια από τις πιο όμορφες ακρογιαλιές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη χρυσαφένια άμμο που λαμπυρίζει στον ήλιο. Αμμώδης παραλία, αιωνόβιες κουκουναριές και υπέροχη θάλασσα. Η παραλία δικαιολογεί απόλυτα το όνομά της, καθώς πίσω από την αμμουδιά μεγαλώνουν πολλές κουκουναριές που χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους στους επισκέπτες. Βρίσκεται ΝΔ του νησιού, 13 χλμ. από τη Σκιάθο. Έχει χαρακτηριστεί σαν μια από τις ωραιότερες φυσικές παραλίες της Μεσογείου.

Κουφονήσια
Τα Κουφονήσια είναι δυο μικρά νησάκια στις Κυκλάδες: το Άνω Κουφονήσι και Κάτω Κουφονήσι. Είναι δύσκολο να τα εντοπίσεις ακόμα και στο χάρτη, αλλά προσφέρουν ατέλειωτες ομορφιές που εντυπωσιάζουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη! Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτά τα νησιά, αλλά η πραγματικότητα είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν πραγματικά την ομορφιά που αντικρύζει ο επισκέπτης από την πρώτη κιόλας στιγμή που πατάει στα Κουφονήσια. Ο ήλιος του Αιγαίου λούζει τις χρυσαφένιες παραλίες και τα τυρκουάζ νερά, ενώ η θάλασσα έχει σκαλίσει στους βράχους μοναδικούς σχηματισμούς και θαλάσσιες σπηλιές, από όπου και το όνομα (=κούφια νησιά). Κάθε χρόνο νέοι επισκέπτες αποβιβάζονται στα νησιά και χτίζονται συνέχεια νέα καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και studios) για να κάλυψουν τις ανάγκες τους. Τα Κουφονήσια έχουν ήδη εισέλθει στον τουριστικό κατάλαγο.

Μαραθιάς
Περίπου 4 χλμ. νότια της Τορώνης στη Χαλκιδική, βρίσκεται ένας κόλπος στολίδι, το Πόρτο Κουφό. Συνεχίζοντας τον δρόμο νότια προς το ακρωτήρι Λαιμός, 2 χλμ. περίπου μετά το Πόρτο Κουφό, θα βρείτε ένα χωματόδρομο μήκους 2 χλμ. που οδηγεί στον Μαραθιά. Εκεί θα βρείτε μια παραλία 200 μέτρων με μια μικρή προέκταση πίσω από ένα βράχο. Μια δεύτερη ανεξάρτητη παραλία βρίσκεται στα 150 μέτρα από τον Μαραθιά, που όμως απαιτεί περπάτημα. Παραλίες απόμερες, με λιγοστές κατοικίες στην περιοχή, χωρίς οργάνωση και ανέσεις, αλλά με καθαρό νερό και άμμο. Ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης, αλλά η γραφικότητα και η ηρεμία που αποπνέει το τοπίο αξίζει την επίσκεψη.

Μύρτου
Είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κεφαλονιάς, αν όχι η πιο γνωστή. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, 30 χλμ. από το Αργοστόλι, σε ένα μικρό ορμίσκο του ομώνυμου κόλπου. Έχει σαρώσει όλα τα διεθνή βραβεία και δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην περιλαμβάνεται σε τουριστικά αφιερώματα παντός είδους. Το πράσινο της περιοχής το απότομο ανάγλυφο, τα άσπρα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά του Ιόνιου δημιουργούν μια μοναδική χρωματική παλέτα που κάθε ώρα της ημέρας είναι διαφορετική. Είναι οργανωμένη παραλία και έτσι η παραμονή σας εκεί γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη. Μη φύγετε πριν από τη δύση του ηλίου, πραγματικά θα είναι ένα θέαμα που θα το θυμάστε σε όλη σας τη ζωή.

Πόρτο Κατσίκι
Θεωρείται σήμερα μια από τις ξεχωριστές παραλίες της Ευρώπης με εκπληκτική ομορφιά, που η φήμη της έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Πρασινογάλαζα, κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά, με λευκή αμμουδιά, κρυμμένα κάτω από ψηλά απόκρημνα βράχια, αποκαλύπτονται στον επισκέπτη, καθώς αυτός κατεβαίνει αργά τα εκατό περίπου σκαλοπάτια που τον φέρνουν προς την παραλία. Αυτό το μοναδικό τοπίο είναι τόσο εντυπωσιακό, που χαράζεται για πάντα στη μνήμη όποιου επισκέπτεται την ακτή αυτή, είτε την προσεγγίζει από ξηρά είτε από τη θάλασσα με σκάφος. Βρίσκεται στα ΝΔ της Λευκάδας. Εκτός από το ανοιχτόχρωμο γαλάζιο των νερών και την λευκόξανθη άμμο, το τοπίο είναι αυτό που της χαρίζει τη μοναδικότητα και τη φήμη που έχει αποκτήσει. Η παραλία είναι σχετικά στενή και πίσω της υπάρχει το βουνό που κόβεται απότομα λίγο πριν συναντήσει τη θάλασσα, δημιουργώντας έναν απότομο γκρεμό με αρκετό ύψος.

Σίμου
Στην παραλία του Σίμου, στην Ελαφόνησο, σίγουρα κάποιοι έχετε περάσει τις πιο ωραίες διακοπές σας κάνοντας κάμπινγκ, αφού για χρόνια λένε ότι ήταν ο «παράδεισος» του ελεύθερου κάμπινγκ. Τώρα πια αυτό έχει απαγορευτεί, αφού λειτουργεί οργανωμένο. Οι αμμόλοφοι με τους κέδρους και η λευκή άμμος δίνουν την αίσθηση του εξωτικού περιβάλλοντος. Τουρκουάζ νερά που λαμπιρίζουν σαν κρύσταλλοι σου δημιουργούν τη φαντασίωση να περπατήσεις πάνω τους. Η ηρεμία που θα νιώσετε θα ταξιδέψει τον καθένα σας στην προσωπική του όαση.

Φαλάσαρνα
Η όμορφη αυτή παραλία βρίσκεται στα ΒΔ του νομού Χανίων στην Κρήτη, 17 χλμ. από το Καστέλι. Πρόκειται για μια από τις πιο καθαρές παραλίες της Κρήτης με κρυστάλλινα νερά και έχει πολλές φορές βραβευτεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και μία από τις καλύτερες της Ευρώπης! Το λευκό και κόκκινο χρώμα της άμμου καθώς κι η θέα των επιβλητικών βουνών που την κυκλώνουν, κάνουν τη Φαλάσαρνα ως μια από τις must επισκέψεις σας, αν επισκεφθείτε την περιοχή.

Φοινικόδασος Βάι
Ένα δάσος από φοίνικες είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στις ελληνικές ακτές. Το μοναδικής ομορφιάς φοινικόδασος του Βάι, στο οποίο φυτρώνει το είδος Φοίνικας του Θεόφραστου, μοναδικό στον κόσμο, βρίσκεται 25 χλμ. από τη Σητεία και 10 χλμ. από το Παλαιόκαστρο. Εδώ το εξωτικό στοιχείο ζει και βασιλεύει. Η χρυσαφένια αμμουδιά υπερισχύει στην παραλία, αλλά στη βόρεια άκρη της υπάρχει και βότσαλο. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το φοινικόδασος προέρχεται από Φοίνικες εμπόρους που έμεναν στη γειτονική πόλη Ίτανος και λάτρευαν το θεό Φοίνικα. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, υποστηρίζεται ότι το δάσος προήλθε από Αιγύπτιους στρατιώτες του Πτολεμαίου που ήρθαν ως σύμμαχοι του Ιτανού στον πόλεμο με τις πόλεις της Πραισσού και της Ιεράπυτνας. Η τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι το δάσος δημιουργήθηκε από τους σπόρους που πέταγαν οι Σαρακινοί πειρατές, από τους καρπούς του φοίνικα, όταν κατέλαβαν την Κρήτη το 824 μ.Χ. Το δάσος έχει χαρακτηριστεί «Αισθητικό Δάσος» και προστατεύεται. Η παραλία είναι οργανωμένη και υπάρχει εστιατόριο και καφετέρια από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε κάτι για να γευματίσετε ή να δροσιστείτε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η παραλία Μαράθι και όχι Μαραθιάς βρίσκεται νότια της Μεσσηνίας και όχι της Χαλκιδικής. Επίσης η φωτό το επιβεβαιώνει.

Ανώνυμος είπε...

Όπως επίσης και η παραλία Ζαχάρως του νομού Ηλείας. Δεν είναι η σωστή παραλία που δείχνετε στη φωτογραφία. Η παραλία της φωτογραφίας είναι ο Καϊάφας και όχι η Ζαχάρω. Παρακαλώ διορθώστε το. Κατάγομαι απο την περιοχή και ξέρω.