22 Δεκ 2011

Οι πιο διάσημες γέφυρες του κόσμου - Α' Μέρος

Από παλιές πετρόχτιστες, μέχρι ατσαλένιες υπερσύγχρονες. Από πεζογέφυρες, έως γέφυρες ταχείας κυκλοφορίας. Από απίστευτα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα, μέχρι απλές λιτές και απέριττες. Από πανύψηλες, μέχρι μόλις μερικά εκατοστά από την επιφάνια του νερού. Οι γέφυρες ενώνουν τον κόσμο και μας επιτρέπουν να βλέπουμε τον κόσμο από ψηλά. Ακολουθούν οι πρώτες 15 από τις 30 πιο διάσημες γέφυρες του κόσμου.

Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο ΗΠΑ
Κατά την Αμερικάνικη Κοινότητα Πολιτικών Μηχανικών είναι ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου, ενώ οι διάσημοι ταξιδιωτικοί οδηγοί την θεωρούν «ίσως την πιο όμορφη, αλλά σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη γέφυρα του κόσμου».

Brooklyn Bridge, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Η παλαιότερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν πάνω από το East River. Εμφανίστηκε σε αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Αποκορύφωμα της καριέρας της θεωρείται το «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν.

Tower Bridge, Λονδίνο, Αγγλία
Σήμα κατατεθέν του Λονδίνου και της Αγγλίας σε όλο τον κόσμο. Αποτελείται από δύο πύργους που συνδέονται από δύο οριζόντιες πλατφόρμες. Είναι και κρεμαστή και «ανοιγοκλειόμενη».

Ponte Vecchio, Φλωρεντία, Ιταλία
Αναγνωρισμένη ως η παλαιότερη γέφυρα της Ευρώπης και η μόνη της Φλωρεντίας που «επέζησε» τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χτισμένη αποκλειστικά από πέτρα, είναι μία από τις ελάχιστες γέφυρες του κόσμου που φιλοξενεί μαγαζιά: χασάπικα παλαιότερα, πιο πρόσφατα κοσμηματοπωλεία, γκαλερί και μαγαζιά με σουβενίρ. Απ’ ότι φαίνεται η λέξη «bankruptcy» (χρεοκοπία) εφευρέθηκε εκεί. Όταν κάποιος μαγαζάτορας δεν είχε να πληρώσει τα χρέη του έρχονταν στρατιώτες και του έσπαγαν («roto») το τραπέζι («banco») που χρησιμοποιούσε για πάγκο στο κατάστημά του. Η πρακτική αυτή ονομαζόταν «bancorotto» (σπασμένο τραπέζι).

Si-o-se Pol, Ισφαχάν, Ιράν
Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γέφυρας αρχιτεκτονικού ύφους Safavid. Το όνομα της σημαίνει «η γέφυρα των 33 αψίδων» γιατί, όπως θα καταλάβατε, αποτελείται από 33 αψίδες.

Kapellbrücke, Λουκέρνη, Ελβετία
Γνωστή και ως Chapel Bridge είναι η παλαιότερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ελβετίας. Στην πανέμορφη γέφυρα εφάπτεται ο πύργος νερού (wasserturm) ύψους 43 μέτρων, που παλιά λειτουργούσε ως χώρος βασανιστηρίων και φυλακή.

Nanpu Bridge, Σαγκάη, Κίνα
Είναι η πρώτη γέφυρα στη Σαγκάη φτιαγμένη από ατσάλι και τσιμέντο που στηρίζεται σε συρματόσκοινα. Με συνολικό μήκος 8.346 μέτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη γέφυρα τέτοιου είδους στον κόσμο. Το σπιράλ σχήμα της θεωρείται ένα θαύμα στον κόσμο της αρχιτεκτονικής γεφυρών και οι κατασκευαστές της το προτίμησαν για να καταλαμβάνει όσο το δυνατό λιγότερο χώρο στο έδαφος.

Rialto Bridge, Βενετία, Ιταλία
Χτισμένη από ξύλο, υπήρξε το πρώτο στεγνό πέρασμα της Βενετίας το 1181. Η σημερινή πέτρινη γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 1591 είναι πιστό αντίγραφο της αυθεντικής.

Oliveira Bridge, Σάο Πάολο, Βραζιλία
Η πρωτοτυπία της γέφυρας αυτής έγκειται στο ότι σχηματίζει ένα τεράστιο Χ. Είναι και η μόνη στον κόσμο με δύο καμπυλόγραμμα ρεύματα που στηρίζονται σε ένα μόνο τσιμεντένιο στήριγμα.

Magdeburg Water Bridge, Γερμανία
Είναι η πιο μεγάλη υδρογέφυρα στον κόσμο. Έχει μήκος 918 μέτρα και είναι στη Γερμανία πάνω από τον ποταμό Elbe. Κατασκευάστηκε το 2003, επειδή το μικρό βάθος του ποταμού δεν επέτρεπε τη διέλευση στα περισσότερα πλοία.

Sunshine Skyway Bridge, Φλόριντα, ΗΠΑ
Έχει περίπου 9 χλμ. μήκος, βρίσκεται πάνω από τα νερά της κομητείας Χίλσμπορο κι αποτελεί μέρος δύο εθνικών Αμερικάνικων οδών (I-275 και US 19). Χρειάστηκαν 5 χρόνια και 177 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της. Το 1994 ονομάστηκε Bob Graham Sunshine Skyway Bridge προς τιμή του κυβερνήτη της Φλόριντα Μπομπ Γκράχαμ. Τέλος, έχει τιμηθεί από το Travel Channel με την τρίτη θέση στη λίστα με τις κορυφαίες γέφυρες του κόσμου.

Gateshead Millennium Bridge, Γκέιτσχεντ, Αγγλία
Η πρώτη και μοναδική γέφυρα με κλίση στον κόσμο είναι πολύ εντυπωσιακή. Διασχίζει τον ποταμό Tyne δίνοντας πρόσβαση σε πεζούς και ποδηλάτες.

Chengyang Bridge, Sanjiang, Κίνα
Το να την αποκαλέσει κανείς απλά γέφυρα θα ήταν αδικία. Το ποιητικό της όνομα, που στα κινέζικα σημαίνει «γέφυρα του ανέμου και της βροχής», της αρμόζει απόλυτα, αφού μιλάμε για ένα άψογο μίγμα ζωγραφικής, γέφυρας, διαδρόμου, βεράντας και κινέζικης παγόδας.

Chain Bridge, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Συνδέει το δυτικό κομμάτι της Βουδαπέστης με το ανατολικό διασχίζοντας το Δούναβη, μάλιστα ήταν η πρώτη γέφυρα στην Ουγγαρία που περνούσε πάνω από τον ποταμό. Ολοκληρώθηκε το 1849 και θεωρήθηκε τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα για την εποχή της. Όμως, ακόμα και σήμερα η κατασκευή της, οι σιδερένιες διακοσμήσεις και η σταθερότητα της την καθιστούν σύμβολο ανάπτυξης, εθνικής αφύπνισης και ενοποίησης μεταξύ ανατολής και δύσης για όλη την Ευρώπη.

Langkawi Sky Bridge, Λανγκάουι, Μαλαισία
Σε υψόμετρο 700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στην κορυφή του Gunung Mat Chinchang, στο νησί Pulau Langkawi, στην περιοχή Kedah, είναι η πεζογέφυρα Langkawi Sky Bridge. Μια ματιά μόνο στις φωτογραφίες αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί η λέξη sky (ουρανός) περιέχεται στο όνομα της. Πρόσβαση στη γέφυρα υπάρχει μόνο μέσω του τελεφερίκ (Langkawi Cable Car) και από τα 125 μέτρα μήκους της μπορεί κάνεις να απολαύσει το υπέροχο θέαμα των παρθένων δασών του Pulau Langkawi και να δει μέχρι και το αρχιπέλαγος του Λανγκάουι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: