21 Δεκ 2011

Τα πιο ωραία παλάτια του κόσμου

Κάναμε το γύρο του κόσμου αναζητώντας τα πιο γνωστά και πιο όμορφα παλάτια, καταλήξαμε σε 15 και σας τα παρουσιάζουμε με δόξα και τιμή, όπως άλλωστε τους αρμόζει.

Αλάμπρα, Γρανάδα
Είναι πόλη, φρούριο, βασιλική κατοικία, είναι το Αλάμπρα και σίγουρα είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Ισπανίας. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν το παλάτι του τελευταίου μουσουλμάνου εμίρη της περιοχής. Αποτελεί υπόδειγμα της ισλαμικής σχολής (που έχει επηρεάσει πολύ την ισπανική αρχιτεκτονική) αναμεμειγμένης με κατασκευαστικές καινοτομίες του 16ου αιώνα. Εντυπωσιακό σε κάθε λεπτομέρεια, έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Παλάτι του Μπάκιγχαμ, Αγγλία
Όταν κανείς ακούει «παλάτι», το Μπάκιγχαμ είναι από τις πρώτες εικόνες που του έρχονται στο μυαλό. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τη νεαρή τότε Βασίλισσα Βικτόρια κι αποτελεί σύμβολο της βρετανικής μοναρχίας. Με την υπέροχη πρόσοψη του, την εντυπωσιακή του κλίμακα, μέχρι και την ακόμα πιο εντυπωσιακή ιστορία του, διατηρεί μία περίοπτη θέση στις καρδιές των περισσότερων Άγγλων. Έχει φιλοξενήσει όλων των τύπων τις εκδηλώσεις, από βασιλικές δεξιώσεις μέχρι και ροκ συναυλίες.

Chan Chan, Περού
Ένα εντελώς διαφορετικό παλάτι, το οποίο είναι ταυτόχρονα ένας πελώριος λαβύρινθος και η μεγαλύτερη πλίθινη πολιτεία του κόσμου. Το Chan Chan χωρίζεται σε 9 μέρη ή αλλιώς «παλάτια», το καθένα από αυτά είναι μία πόλη από μόνο του, με τα δικά του σπίτια, τους δικούς του κήπους και τους δικούς του ναούς.

Κνωσός, Ελλάδα
Τα γνωστότερα ερείπια της πρώην πρωτεύουσας του Μινωικού πολιτισμού που άνθησε μεταξύ του 19ου και 14ου αιώνα π.Χ. Ήταν το σπίτι του Βασιλιά Μίνωα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενός από τους πιο σημαντικούς ηγέτες στην ιστορία της Κρήτης. Στο εξωτερικό είναι γνωστό κι ως «Ο Λαβύρινθος», λόγω του περίπλοκου δικτύου διαδρόμων, δωματίων, βωμών και αυλών.

Τοπκαπί, Τουρκία
Χτίστηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές ανά τους αιώνες, διατηρώντας όμως πάντα το παραδοσιακό στιλ των Οθωμανών Σουλτάνων που κατοικούσαν κάποτε εκεί. Πολύχρωμα πλακάκια, υπέροχες αψίδες εισόδου, μεγαλοπρεπείς κολώνες και πυργίσκοι βγαλμένοι από κάποιο παραμύθι, όλα συνδυάζονται άψογα δημιουργώντας ένα οικοδόμημα που αρμόζει για βασιλείς. Όπως και τόσα άλλα στη λίστα, το Τοπκαπί υπήρξε πιο πολύ πόλη παρά αποκλειστικά παλάτι. Μάλιστα διατηρούσε πληθυσμό που άγγιζε τους 4.000 ανθρώπους.

Uxmal, Μεξικό
Αν και το Uxmal είναι περισσότερο γνωστό για τις τεράστιες πυραμίδες-ναούς του, μέσα στα εντυπωσιακά του χαρακτηριστικά υπολογίζεται πάντα και το παλάτι που βρίσκεται επίσης εκεί. Υπερυψωμένο, στην κορυφή του φυσικού του αναχώματος, το Palacio del Gobernador προσφέρει μία ανεπανάληπτη θέα προς το υπόλοιπο αρχαίο μέρος καθώς και προς την πόλη Γιουκατάν που βρίσκεται πολύ κοντά. Τέλος, τα λεπτοδουλεμένα και λεπτομερή σκαλιστά με θρησκευτικό και αστρονομικό ενδιαφέρον παραμένουν ακόμα εκπληκτικά καλοδιατηρημένα από την εποχή των πρώτων του ενοίκων.

Βερσαλλίες, Γαλλία
Το παλάτι αυτό έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με τη χλιδή. Μετατράπηκε από καταφύγιο κυνηγιού σε παλάτι υπό τις διαταγές του Λουδοβίκου ΙΔ', γνωστού για την υπέρμετρα πολυτελή ζωή του. Τότε φτιάχτηκαν το Μεγάλο Δωμάτιο του Βασιλιά και της Βασίλισσας και ο λαμπρός Διάδρομος με τους Καθρέφτες. Όπου και να κοιτάξει κανείς το παλάτι των Βερσαλλιών είναι ένα υπερθέαμα αρχιτεκτονικής με κήπους που πραγματικά κόβουν την ανάσα.

Κάστρο της Πράγας, Τσεχία
Οποιαδήποτε τέτοια λίστα θα ήταν ημιτελής χωρίς αυτό. Υπολογίζεται ότι είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα κάστρων της Ευρώπης με συνολική έκταση 70.000 τ.μ. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει γαλαζοαίματους, θρησκευτικούς ηγέτες, Ρωμαίους Αυτοκράτορες και τον Τσέχο πρόεδρο. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Απαγορευμένη Πόλη, Κίνα
Χωρίς καμία αμφιβολία αυτή είναι η καρδιά της αυτοκρατορικής Κίνας. Με ηλικία που ξεπερνάει τους πέντε αιώνες και έχοντας υπάρξει τόπος κατοικίας για 24 αυτοκράτορες, η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο διαθέτει τον τέλειο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ιστορικής σπουδαιότητας. Ενώ παλαιότερα πολύ λίγοι άνθρωποι επιτρεπόταν να διαβούν την πόρτα του (γι’ αυτό και το όνομα «Απαγορευμένη Πόλη»), σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας.

Cliff Palace, ΗΠΑ
Το Mesa Verde National Park ή «green table» (πράσινο τραπέζι) όπως λέγεται αλλιώς, είναι ένα πάρκο στο Κολοράντο των ΗΠΑ όπου μπορεί κανείς να βρει 4.000 αρχαιολογικούς θησαυρούς της ινδιάνικης φυλής των Pueblo. Ανάμεσά τους και 600 εξαιρετικά καλοδιατηρημένες κατασκευές τοποθετημένες σε γκρεμούς που υπολογίζεται ότι φτιάχτηκαν το 600 π.Χ. Η μεγαλύτερη από αυτές τις κατασκευές είναι το Cliff Palace, ένα παλάτι 150 δωματίων που μοιάζει να έχει σκαλιστεί μέσα στο βράχο. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι χρυσαφένιου χρώματος τοίχοι του φιλοξενούσαν κάποτε πάνω από 1.000 άτομα.

Κρεμλίνο, Ρωσία
Αν και το Κρεμλίνο στη Μόσχα είναι ξακουστό για τις περίτεχνες εκκλησίες του, μία επίσκεψη στον χώρο χωρίς να περάσετε από το Παλάτι του θα ήταν ελλιπής. Αποτελεί άψογη μίξη ρώσικης και βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Στο εξωτερικό υπερισχύουν το πράσινο και το χρυσό χρώμα, ενώ στο εσωτερικό βρίσκουμε εντυπωσιακούς πολυελαίους, μεγαλοπρεπείς διαδρόμους, όμορφα ντεκόρ και υπέροχα έργα τέχνης. Χτίστηκε την εποχή του Τσάρου Νικόλαου Α' και σήμερα είναι ο χώρος κατοικίας του προέδρου της Ρωσίας.

Hawa Mahal, Ινδία
Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με στέμμα. Αν και το όνομα του σημαίνει «Το Παλάτι των Ανέμων» το Hawa Mahal δεν υπήρξε ποτέ βασιλική κατοικία, στην πραγματικότητα αποτελεί μία προσθήκη στο παλάτι της πόλης Τζαϊπούρ. Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλοπρεπές κτίριο του 18ου αιώνα αποτελεί το καμάρι των ντόπιων και δεσπόζει σαν φλόγα από αμμόπετρα στην μέση της πόλης.

Schönbrunn Palace, Αυστρία
Συνδυάζοντας μία πληθώρα από καλλιτεχνικά στυλ το Schönbrunn θεωρείται δικαίως ένα μπαρόκ αριστούργημα. Ήταν το σπίτι μίας από τις παλαιότερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, των Αψβούργων. Για πολλά χρόνια ήταν το κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Αυστρίας. Αποτελείται από ένα σύνολο πανέμορφων παλατιών περιτριγυρισμένα από αψεγάδιαστους τεράστιους κήπους.

Casa Rosada, Αργεντινή
Εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο στην πολιτική ζωή της Αργεντινής, αφού είναι η έδρα του σημερινού προέδρου της χώρας. Γνωστό και ως το «Ροζ Παλάτι», χαρακτηρίζεται από το ιδιότυπο χρώμα του και τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του γραμμή. Το πιο διάσημο στοιχείο επάνω του όμως, θα παραμείνει για πάντα το μπαλκόνι απ’ όπου η Έβα (Εβίτα) Περόν μίλησε στο λαό της συγκινώντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Domus Augstana, Ιταλία
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο εντυπωσιακό θα ήταν το Domus Augstana όταν χτίστηκε την εποχή της αρχαίας Ρώμης. Αν και τότε υπήρξε τόπος κατοικίας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα, σήμερα αυτά που διασώζονται είναι μονάχα αρκετοί από τους τοίχους και η αυλή με το σιντριβάνι. Τα πιο εντυπωσιακά συντρίμμια είναι εκείνα του παλατιού του Σέπτιμους Σεβήρους που ήταν επέκταση του αρχικού οικοδομήματος και του οποίου πολλές από τις αψίδες διασώζονται. Η θέα του προς το Circus Maximus είναι πραγματικά άξια για αυτοκράτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: