Συνεχίζοντας τη λίστα που έβαλε την ηπειρωτική Ελλάδα στους 20 κορυφαίους διεθνείς προορισμούς για τον καινούργιο χρόνο, συναντάμε ορισμένα φαβορί (όπως το Λονδίνο που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012) αλλά και πολλά outsiders όπως η Μογγολία.
Λονδίνο
Κάθε πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες βλέπει την τουριστική της μετοχή να ανεβαίνει εκείνη τη χρονιά. Την τελευταία φορά που οι αγώνες έγιναν στο Λονδίνο ήταν το 1948, τότε οι περισσότεροι από τους κατοίκους του ζούσαν από το συσσίτιο, δεν υπήρχαν χρήματα για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και πολλοί από τους αθλητές αναγκάστηκαν να μείνουν σε στρατιωτικούς κοιτώνες. Αυτή τη φορά η αγγλική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει σχεδόν 11 δις για την προετοιμασία της πρωτεύουσας ενόψει της Ολυμπιάδας. Αν και τα εισιτήρια για πολλά αθλήματα έχουν εξαντληθεί, υπάρχουν ακόμα πολλά δωρεάν γεγονότα για να διαλέξει κανείς αυτό το καλοκαίρι. Το London 2012 Festival προβλέπεται να μετατρέψει ολόκληρη την πόλη σε μία θεόρατη σκηνή, με παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ στο Stratford-upon-Avon, μια τεράστια καλλιτεχνική εγκατάσταση με θέμα το ποδόσφαιρο και με συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών.
Νέα Ζηλανδία
Σύμφωνα με τη μυθολογία των ιθαγενών Μαορί, ο κόσμος φτιάχτηκε όταν ο Ουρανός κι η Γη χωρίστηκαν βίαια για να κάνουν χώρο για τα βουνά, τα δάση και τους ωκεανούς. Μία επίσκεψη στη Rotorua και ειδικότερα στην Champagne Pool και θα πιστέψετε ότι το ζεύγος ακόμα αντιστέκεται σε αυτό το χωρισμό, καθώς το άγριο τοπίο κοχλάζει σαν μία αρχέγονη σούπα. Θερμοπίδακες εκρήγνυνται, λάσπη βράζει και ο ατμός αναδύεται από πέτρες, βράχους και γκρεμούς αφήνοντας μία θειώδη μυρωδιά στον αέρα. Σε μία περιοχή όπου οι φίλοι της αδρεναλίνης καβαλούν πυραύλους δεμένοι με σύρματα ή κυλούν μέσα σε μεγάλες διαφανείς σφαίρες, το να κάνει κανείς ποδήλατο μοιάζει σαν το πιο αδιάφορο πράγμα στον κόσμο. Όμως αν θέλετε να δείτε ολόκληρη την περιοχή από κοντά, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε. Η Νέα Ζηλανδία είναι σίγουρα ένα προορισμός για μυαλό και σώμα.
Σρι Λάνκα
Το Nuwara Eliya είναι ένα αποικιακό εποχικό θέρετρο σε μία εκπληκτική ορεινή περιοχή της Σρι Λάνκα. Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση σε όποιον επισκέπτεται το μέρος είναι το δροσερό και υγρό κλίμα που επικρατεί εκεί. Κάτι δηλαδή που δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για τη Σρι Λάνκα, δηλαδή το καταπράσινο νησί (γνωστό παλαιότερα ως Κεϋλάνη) που κρέμεται σαν δάκρυ από την άκρη της νότιας Ινδίας. Αυτό το ντυμένο στην ομίχλη ορεινό βασίλειο έχει γίνει εδώ και καιρό δημοφιλές στους κύκλους των συσκευαστών για τις φυτείες τσαγιού και τα τροπικά του δάση, γνωστά με το όνομα Central Highlands, τα οποία πρόσφατα προστέθηκαν στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Περού
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε το Περού: να θαυμάσετε τα αρχαία ερείπια στο Μάτσου Πίτσου, να δείτε μερικά από τα πιο σπάνια πουλιά του κόσμου ή να εξερευνήσετε μερικά από πιο βαθιά φαράγγια της Γης. Ωστόσο, υπάρχει και άλλος ένας λόγος για να επισκεφτεί κανείς το μέρος και αυτός είναι το φαγητό. Από τα τροπικά δάση του ΒΑ τμήματος μέχρι το άγονο οροπέδιο που απλώνεται σαν την σπονδυλική στήλη του νότιου, το Περού είναι ευλογημένο με απίστευτη βιοποικιλότητα, κάτι που φαίνεται και στα παραδοσιακά του πιάτα. Οι Περουβιανοί δηλώνουν πολύ περήφανοι για την κουζίνα της πατρίδας τους και κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει. Τώρα, όμως, ξαφνικά και ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να καταλαβαίνει το επίπεδο του περουβιανού φαγητού. Ο γνωστότερος σεφ της χώρας, Gaston Acurio, εκτός από το διάσημο εστιατόριο La Mar που άνοιξε στη Λίμα το 2008, ξεκίνησε και το Mistura. Ο λόγος φυσικά για το φεστιβάλ γαστρονομίας στη Λίμα που έχει γίνει από τότε η κορυφαία ετήσια γαστρονομική εκδήλωση στη Νότια Αμερική.
Κόστα Μπράβα
Σίγουρα είναι η πιο καλλιτεχνική επιλογή της λίστας. Ο γνωστός εκκεντρικός καλλιτέχνης Σαλβαντόρ Νταλί καταγόταν από αυτό το μέρος της Καταλονίας και γι’ αυτό βρίσκεται εκεί και το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον ίδιο και το έργο του. Τα σουρεαλιστικά εκθέματά του, όπως γιγάντια αυγά, φυσικά τεράστια λιωμένα ρολόγια και σιντριβάνια σε σχήμα κύκνου, καθιστούν το μουσείο απαραίτητο για επίσκεψη. Εκτός αυτού όμως, η μεσαιωνική πόλη Girona γνωρίζει στην κυριολεξία μεγάλη άνθιση κάθε άνοιξη όταν γίνεται εκεί το φεστιβάλ λουλουδιών Temps de Flors. Περίτεχνες συνθέσεις και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις επηρεασμένες από άνθη ξεχειλίζουν από της πετρόχτιστες πλατείες και τα σοκάκια της πόλης.
Παναμάς
Λειτουργώντας σαν γέφυρα μεταξύ των ηπείρων, η διώρυγα του Παναμά που εκμεταλλεύτηκε την λεπτή μέση της Κεντρικής Αμερικής για να γίνει ένα κυριολεκτικό πλέγμα του παγκόσμιου εμπορίου, πρόκειται να επεκταθεί με δύο νέες πτέρυγες τόσο από τη μεριά του Ειρηνικού όσο και του Ατλαντικού. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2014 και ήδη οι διεθνείς έμποροι οργανώνουν την απόβασή τους στα νέα ξενοδοχεία που εκσυγχρονίζουν την αποικιακή πρωτεύουσα. Αλλά στον Παναμά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η φύση και η κουλτούρα των ιθαγενών. Το Soberanía National Park αντηχεί με τις κραυγές των πιθήκων και το θόρυβο που κάνουν τα τουκάν, στο Coiba National Park, όπου το ανώτατο όριο επισκεπτών κάθε φορά είναι μόνο 40, οι δύτες μοιράζονται τα καταγάλανα νερά με επιστήμονες ερευνητές αλλά και φάλαινες και καρχαρίες, η δροσερή πόλη Boquete που στέκεται στη σκιά του ψηλότερου ηφαιστείου της χώρας είναι γεμάτη λουλούδια και στο Embera οι γυναίκες χρωματίζουν το σώμα τους και στολίζονται με περίτεχνα περιδέραια.
Μπέλφαστ, Ιρλανδία
Στις 10 Απριλίου του 2012 θα έχουν περάσει 100 χρόνια από το παρθενικό (και τελευταίο) ταξίδι του Τιτανικού. Το Μπέλφαστ, όπου κατασκευάστηκε το γιγάντιο αυτό πλοίο (σήμερα το μέρος στον ποταμό Lagan όπου «γεννήθηκε» ο Τιτανικός αποκαλείται Titanic Quarter), έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός σαν ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του στα μάτια του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι πολλά τμήματα της πόλης που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές στη διάρκεια των τριάντα ετών βίας που μάστιζαν τη πόλη μέχρι το 1998, έχουν αναζωογονηθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή το Μπέλφαστ ίσως και να μπορεί να θεωρηθεί μία από τις ομορφότερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγάλη έκθεση με θέμα τον Τιτανικό ξεκινάει τον Απρίλιο του 2012. Η έκθεση, που κόστισε 117 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικά εκθέματα, υποβρύχιες λήψεις του διάσημου ναυαγίου, καθώς και μια περιήγηση των ναυπηγείων όπως ήταν το 1911. Η τοποθεσία της έκθεσης έχει θέα στα ναυπηγεία του Wolff απ’ όπου ξεκίνησε ο Τιτανικός για το λιμάνι του Σαουθάμπτον.
Μογγολία
Εάν λαχταράτε να έρθετε σε επαφή με την άγρια πλευρά του κόσμου, θα τη βρείτε εδώ. Το Hovsgol είναι η βορειότερη από τις 21 επαρχίες της Μογγολίας, ακριβώς δίπλα στα ρώσικα σύνορα και στη μεγάλη τάιγκα της Σιβηρίας (ένα υποαρκτικό κωνοφόρο δάσος). Η φύση κατακλύζει ολόκληρη την εκεί περιοχή με λειχήνες σε φωτεινό πράσινο και πορτοκαλί χρώμα και ιερά ποτάμια (που ο θρύλος λέει πως δεν παγώνουν ποτέ) που τροφοδοτούν λίμνες πλαισιωμένες από βουνά με χιονισμένες κορυφές. Πολλοί έρχονται εδώ για να ψαρέψουν taimen, (γιγάντιες σαλμονίδες γνωστές και ως «οι λύκοι του ποταμού»), άλλοι έρχονται για να ιππεύσουν μογγολικά πόνυ και να αναζητήσουν Tsaatan (μικρά συγκροτήματα νομάδων που εκτρέφουν τάρανδους και οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς). Με άλλα λόγια πρόκειται για έναν προορισμό για όσους αποζητούν την περιπέτεια στις διακοπές τους και όχι τη ξεκούραση.
Πίτσμπουργκ
Τα τελευταία χρόνια είναι σαν οι κάτοικοι του Πίτσμπουργκ να ανακάλυψαν και πάλι την πόλη τους. Απ’ όλες τις απόψεις, ο μετασχηματισμός της πόλης του ατσαλιού, το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, μπορεί να χαρακτηριστεί μονάχα ως επαναστατική. Με μια προνομιακή τοποθεσία που κοντράρει πόλεις σαν τη Λισαβόνα και το Σαν Φρανσίσκο, με εκθέσεις καλών τεχνών, επαναστατική αρχιτεκτονική και μια ιδιόμορφη αίσθηση του χιούμορ, η πόλη αυτή στη δυτική Πενσυλβανία λανσάρει ξανά όλα της τα πλεονεκτήματα. Πάνω απ’ όλα, όμως, οφείλει τη σημερινή της φήμη στην αρχιτεκτονική του κέντρου της πόλης της που έγινε το φυσικό σκηνικό για τη Γκόθαμ Σίτι του έργου «Dark Knight Rises», που αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2012.
Γουατεμάλα
Ο πολιτισμός των Μάγια δεν εξαφανίστηκε. Μπορεί να έχει παρακμάσει, όμως εκατομμύρια Μάγια είναι ακόμα ζωντανοί και συνεχίζουν τις παραδόσεις των προγόνων τους στα Western Highlands της Γουατεμάλα. Το καλύτερο μέρος για να εξετάσει κανείς τη καθημερινή ζωή αυτού του αρχαίου λαού είναι η πόλη Chichicastenango (περίπου 3 ώρες από την πρωτεύουσα). Η πόλη παίρνει φωτιά κάθε Πέμπτη και Κυριακή, όταν οι πωλητές Μάγια μεταφέρουν από τα ξημερώματα στις πλάτες τους τα εμπορεύματά τους στην αγορά Chichi. Εκεί μπορεί κανείς να βρει έξοχα υφάσματα, τρομακτικές ξύλινες μάσκες και περιδέραια.
Λονδίνο
Κάθε πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες βλέπει την τουριστική της μετοχή να ανεβαίνει εκείνη τη χρονιά. Την τελευταία φορά που οι αγώνες έγιναν στο Λονδίνο ήταν το 1948, τότε οι περισσότεροι από τους κατοίκους του ζούσαν από το συσσίτιο, δεν υπήρχαν χρήματα για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και πολλοί από τους αθλητές αναγκάστηκαν να μείνουν σε στρατιωτικούς κοιτώνες. Αυτή τη φορά η αγγλική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει σχεδόν 11 δις για την προετοιμασία της πρωτεύουσας ενόψει της Ολυμπιάδας. Αν και τα εισιτήρια για πολλά αθλήματα έχουν εξαντληθεί, υπάρχουν ακόμα πολλά δωρεάν γεγονότα για να διαλέξει κανείς αυτό το καλοκαίρι. Το London 2012 Festival προβλέπεται να μετατρέψει ολόκληρη την πόλη σε μία θεόρατη σκηνή, με παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ στο Stratford-upon-Avon, μια τεράστια καλλιτεχνική εγκατάσταση με θέμα το ποδόσφαιρο και με συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών.
Νέα Ζηλανδία
Σύμφωνα με τη μυθολογία των ιθαγενών Μαορί, ο κόσμος φτιάχτηκε όταν ο Ουρανός κι η Γη χωρίστηκαν βίαια για να κάνουν χώρο για τα βουνά, τα δάση και τους ωκεανούς. Μία επίσκεψη στη Rotorua και ειδικότερα στην Champagne Pool και θα πιστέψετε ότι το ζεύγος ακόμα αντιστέκεται σε αυτό το χωρισμό, καθώς το άγριο τοπίο κοχλάζει σαν μία αρχέγονη σούπα. Θερμοπίδακες εκρήγνυνται, λάσπη βράζει και ο ατμός αναδύεται από πέτρες, βράχους και γκρεμούς αφήνοντας μία θειώδη μυρωδιά στον αέρα. Σε μία περιοχή όπου οι φίλοι της αδρεναλίνης καβαλούν πυραύλους δεμένοι με σύρματα ή κυλούν μέσα σε μεγάλες διαφανείς σφαίρες, το να κάνει κανείς ποδήλατο μοιάζει σαν το πιο αδιάφορο πράγμα στον κόσμο. Όμως αν θέλετε να δείτε ολόκληρη την περιοχή από κοντά, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε. Η Νέα Ζηλανδία είναι σίγουρα ένα προορισμός για μυαλό και σώμα.
Σρι Λάνκα
Το Nuwara Eliya είναι ένα αποικιακό εποχικό θέρετρο σε μία εκπληκτική ορεινή περιοχή της Σρι Λάνκα. Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση σε όποιον επισκέπτεται το μέρος είναι το δροσερό και υγρό κλίμα που επικρατεί εκεί. Κάτι δηλαδή που δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για τη Σρι Λάνκα, δηλαδή το καταπράσινο νησί (γνωστό παλαιότερα ως Κεϋλάνη) που κρέμεται σαν δάκρυ από την άκρη της νότιας Ινδίας. Αυτό το ντυμένο στην ομίχλη ορεινό βασίλειο έχει γίνει εδώ και καιρό δημοφιλές στους κύκλους των συσκευαστών για τις φυτείες τσαγιού και τα τροπικά του δάση, γνωστά με το όνομα Central Highlands, τα οποία πρόσφατα προστέθηκαν στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Περού
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε το Περού: να θαυμάσετε τα αρχαία ερείπια στο Μάτσου Πίτσου, να δείτε μερικά από τα πιο σπάνια πουλιά του κόσμου ή να εξερευνήσετε μερικά από πιο βαθιά φαράγγια της Γης. Ωστόσο, υπάρχει και άλλος ένας λόγος για να επισκεφτεί κανείς το μέρος και αυτός είναι το φαγητό. Από τα τροπικά δάση του ΒΑ τμήματος μέχρι το άγονο οροπέδιο που απλώνεται σαν την σπονδυλική στήλη του νότιου, το Περού είναι ευλογημένο με απίστευτη βιοποικιλότητα, κάτι που φαίνεται και στα παραδοσιακά του πιάτα. Οι Περουβιανοί δηλώνουν πολύ περήφανοι για την κουζίνα της πατρίδας τους και κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει. Τώρα, όμως, ξαφνικά και ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να καταλαβαίνει το επίπεδο του περουβιανού φαγητού. Ο γνωστότερος σεφ της χώρας, Gaston Acurio, εκτός από το διάσημο εστιατόριο La Mar που άνοιξε στη Λίμα το 2008, ξεκίνησε και το Mistura. Ο λόγος φυσικά για το φεστιβάλ γαστρονομίας στη Λίμα που έχει γίνει από τότε η κορυφαία ετήσια γαστρονομική εκδήλωση στη Νότια Αμερική.
Κόστα Μπράβα
Σίγουρα είναι η πιο καλλιτεχνική επιλογή της λίστας. Ο γνωστός εκκεντρικός καλλιτέχνης Σαλβαντόρ Νταλί καταγόταν από αυτό το μέρος της Καταλονίας και γι’ αυτό βρίσκεται εκεί και το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον ίδιο και το έργο του. Τα σουρεαλιστικά εκθέματά του, όπως γιγάντια αυγά, φυσικά τεράστια λιωμένα ρολόγια και σιντριβάνια σε σχήμα κύκνου, καθιστούν το μουσείο απαραίτητο για επίσκεψη. Εκτός αυτού όμως, η μεσαιωνική πόλη Girona γνωρίζει στην κυριολεξία μεγάλη άνθιση κάθε άνοιξη όταν γίνεται εκεί το φεστιβάλ λουλουδιών Temps de Flors. Περίτεχνες συνθέσεις και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις επηρεασμένες από άνθη ξεχειλίζουν από της πετρόχτιστες πλατείες και τα σοκάκια της πόλης.
Παναμάς
Λειτουργώντας σαν γέφυρα μεταξύ των ηπείρων, η διώρυγα του Παναμά που εκμεταλλεύτηκε την λεπτή μέση της Κεντρικής Αμερικής για να γίνει ένα κυριολεκτικό πλέγμα του παγκόσμιου εμπορίου, πρόκειται να επεκταθεί με δύο νέες πτέρυγες τόσο από τη μεριά του Ειρηνικού όσο και του Ατλαντικού. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2014 και ήδη οι διεθνείς έμποροι οργανώνουν την απόβασή τους στα νέα ξενοδοχεία που εκσυγχρονίζουν την αποικιακή πρωτεύουσα. Αλλά στον Παναμά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η φύση και η κουλτούρα των ιθαγενών. Το Soberanía National Park αντηχεί με τις κραυγές των πιθήκων και το θόρυβο που κάνουν τα τουκάν, στο Coiba National Park, όπου το ανώτατο όριο επισκεπτών κάθε φορά είναι μόνο 40, οι δύτες μοιράζονται τα καταγάλανα νερά με επιστήμονες ερευνητές αλλά και φάλαινες και καρχαρίες, η δροσερή πόλη Boquete που στέκεται στη σκιά του ψηλότερου ηφαιστείου της χώρας είναι γεμάτη λουλούδια και στο Embera οι γυναίκες χρωματίζουν το σώμα τους και στολίζονται με περίτεχνα περιδέραια.
Μπέλφαστ, Ιρλανδία
Στις 10 Απριλίου του 2012 θα έχουν περάσει 100 χρόνια από το παρθενικό (και τελευταίο) ταξίδι του Τιτανικού. Το Μπέλφαστ, όπου κατασκευάστηκε το γιγάντιο αυτό πλοίο (σήμερα το μέρος στον ποταμό Lagan όπου «γεννήθηκε» ο Τιτανικός αποκαλείται Titanic Quarter), έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός σαν ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του στα μάτια του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι πολλά τμήματα της πόλης που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές στη διάρκεια των τριάντα ετών βίας που μάστιζαν τη πόλη μέχρι το 1998, έχουν αναζωογονηθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή το Μπέλφαστ ίσως και να μπορεί να θεωρηθεί μία από τις ομορφότερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγάλη έκθεση με θέμα τον Τιτανικό ξεκινάει τον Απρίλιο του 2012. Η έκθεση, που κόστισε 117 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικά εκθέματα, υποβρύχιες λήψεις του διάσημου ναυαγίου, καθώς και μια περιήγηση των ναυπηγείων όπως ήταν το 1911. Η τοποθεσία της έκθεσης έχει θέα στα ναυπηγεία του Wolff απ’ όπου ξεκίνησε ο Τιτανικός για το λιμάνι του Σαουθάμπτον.
Μογγολία
Εάν λαχταράτε να έρθετε σε επαφή με την άγρια πλευρά του κόσμου, θα τη βρείτε εδώ. Το Hovsgol είναι η βορειότερη από τις 21 επαρχίες της Μογγολίας, ακριβώς δίπλα στα ρώσικα σύνορα και στη μεγάλη τάιγκα της Σιβηρίας (ένα υποαρκτικό κωνοφόρο δάσος). Η φύση κατακλύζει ολόκληρη την εκεί περιοχή με λειχήνες σε φωτεινό πράσινο και πορτοκαλί χρώμα και ιερά ποτάμια (που ο θρύλος λέει πως δεν παγώνουν ποτέ) που τροφοδοτούν λίμνες πλαισιωμένες από βουνά με χιονισμένες κορυφές. Πολλοί έρχονται εδώ για να ψαρέψουν taimen, (γιγάντιες σαλμονίδες γνωστές και ως «οι λύκοι του ποταμού»), άλλοι έρχονται για να ιππεύσουν μογγολικά πόνυ και να αναζητήσουν Tsaatan (μικρά συγκροτήματα νομάδων που εκτρέφουν τάρανδους και οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς). Με άλλα λόγια πρόκειται για έναν προορισμό για όσους αποζητούν την περιπέτεια στις διακοπές τους και όχι τη ξεκούραση.
Πίτσμπουργκ
Τα τελευταία χρόνια είναι σαν οι κάτοικοι του Πίτσμπουργκ να ανακάλυψαν και πάλι την πόλη τους. Απ’ όλες τις απόψεις, ο μετασχηματισμός της πόλης του ατσαλιού, το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, μπορεί να χαρακτηριστεί μονάχα ως επαναστατική. Με μια προνομιακή τοποθεσία που κοντράρει πόλεις σαν τη Λισαβόνα και το Σαν Φρανσίσκο, με εκθέσεις καλών τεχνών, επαναστατική αρχιτεκτονική και μια ιδιόμορφη αίσθηση του χιούμορ, η πόλη αυτή στη δυτική Πενσυλβανία λανσάρει ξανά όλα της τα πλεονεκτήματα. Πάνω απ’ όλα, όμως, οφείλει τη σημερινή της φήμη στην αρχιτεκτονική του κέντρου της πόλης της που έγινε το φυσικό σκηνικό για τη Γκόθαμ Σίτι του έργου «Dark Knight Rises», που αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2012.
Γουατεμάλα
Ο πολιτισμός των Μάγια δεν εξαφανίστηκε. Μπορεί να έχει παρακμάσει, όμως εκατομμύρια Μάγια είναι ακόμα ζωντανοί και συνεχίζουν τις παραδόσεις των προγόνων τους στα Western Highlands της Γουατεμάλα. Το καλύτερο μέρος για να εξετάσει κανείς τη καθημερινή ζωή αυτού του αρχαίου λαού είναι η πόλη Chichicastenango (περίπου 3 ώρες από την πρωτεύουσα). Η πόλη παίρνει φωτιά κάθε Πέμπτη και Κυριακή, όταν οι πωλητές Μάγια μεταφέρουν από τα ξημερώματα στις πλάτες τους τα εμπορεύματά τους στην αγορά Chichi. Εκεί μπορεί κανείς να βρει έξοχα υφάσματα, τρομακτικές ξύλινες μάσκες και περιδέραια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου