23 Δεκ 2011

Αξέχαστα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας

Το καλοκαίρι το ηλιοβασίλεμα έχει την τιμητική του. Επειδή, όμως, κρατάει πολύ λίγο, έχει σημασία να βρίσκεστε στο σωστό σημείο, τη σωστή ώρα. Σας παρουσιάζουμε 10 μοναδικές θέσεις (εκτός από τη χιλιοφωτογραφημένη Οία) απ’ όπου η δύση μοιάζει μαγική.

Άγιος Σώστης, Ζάκυνθος
Η παραλία του Άγ. Σώστη στη Ζάκυνθο βρίσκεται δίπλα στον πολυσύχναστο Λαγανά, αλλά είναι πολύ πιο ήσυχη από αυτόν. Εδώ μπορεί να συναντήσετε ακόμα και χελώνες καρέτα-καρέτα, ενώ το βράδυ, ο ήλιος που δύει, μαζί με το νησάκι του Άγιου Σώστη, δημιουργεί μια εικόνα που ταιριάζει περισσότερο σε τροπικό νησί.

Φαλάσαρνα, Κρήτη
60 χλμ. μακριά από τα Χανιά, τα Φαλάσαρνα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νομού. Ο δυτικός προσανατολισμός της την καθιστά ιδανική για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Προτιμήστε τη «μικρογραφία» της, μετά τα βραχάκια, και δείτε τον ήλιο να χάνεται στη θάλασσα της Μεσογείου.

Οία, Σαντορίνη
Το ηλιοβασίλεμα με την πιο δεσπόζουσα θέση στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα στην Οία. Κάθε επισκέπτης του νησιού οφείλει να το δει έστω μία φορά και γι’ αυτό κάθε βράδυ οι προνομιούχες θέσεις πάνω από την Καλντέρα πιάνονται από νωρίς. Αφού πέσει ο ήλιος δώστε βάση στα χρώματα που παίρνει ο ίδιος ο οικισμός – απλά μαγικά.

Παροικιά, Πάρος
Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, στο κάστρο της Παροικιάς, αποτελεί γνήσιο δείγμα νησιωτικής αρχιτεκτονικής. Συγχρόνως έχει μια κουκλίστικη μικρή αυλή με ασβεστωμένες πλάκες και ένα τοιχάκι, ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Φάρος του Αρμενιστή, Μύκονος
Χτίστηκε το 1890, έπειτα από το ναυάγιο του ατμόπλοιου Volta στα βόρεια της Μυκόνου και λειτούργησε μέχρι το 1983. Σήμερα, η μοναδική του παρέα είναι οι γνώστες του νησιού που κάνουν τη διαδρομή μέχρι το Φανάρι για να δουν ένα ηλιοβασίλεμα απόκοσμο.

Πορτάρα, Νάξος
Στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου, πάνω στο λόφο των Παλατιών, είναι η Πορτάρα, η πύλη του ναού του Απόλλωνα, που στέκει από την αρχαιότητα. Μιας και ο Απόλλωνας είναι ο θεός του φωτός, δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο μέρος για να απολαύσετε τον ήλιο να χάνεται πίσω από τα βουνά της Πάρου. Γι’ αυτό και κάθε βράδυ, λίγο πριν τη δύση, εκατοντάδες κόσμου ανηφορίζει προς τα εκεί.

Μηλίνα, Πήλιο
Η Μηλίνα βρίσκεται στο Νότιο Πήλιο και αποτελεί το επίνειο του Λαύκου και της Αργαλαστής. Δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Στη Μηλίνα κάθε βράδυ «προβάλλεται» το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του Παγασητικού, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε από κάποιο σημείο της παραλίας και ιδανικά από τη μικρή πλατειά του χωριού με τη μικρή γέφυρα.

Πλάκα, Μήλος
Στο ωραιότερο σημείο της Πλάκας, πάνω από το γκρεμό που οι ντόπιοι τον λένε Χάλαρα, βρίσκεται η Παναγιά η Κορφιάτισσα. Από τα «Μάρμαρα», το προαύλιο του ναού που είναι στρωμένο με μάρμαρο από την αρχαία πόλη της Πλάκας, θα απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων.

Κανόνι, Κέρκυρα
Μία από τις πιο γνωστές τοποθεσίες της Κέρκυρας που πρωταγωνιστεί και σε πολλές παλιές ελληνικές ταινίες είναι το Κανόνι. Βρίσκεται 4 μόλις χιλιόμετρα νότια της πόλης κι ονομάστηκε έτσι λόγω του κανονιού που είχαν τοποθετήσει εκεί οι Γάλλοι κατά τη διάρκεια της πρώτης γαλλικής κατοχής. Από το Κανόνι μπορείτε να παρακολουθήσετε τον ήλιο να δύει, ενώ παράλληλα η Παναγία των Βλαχερνών και το Ποντικονήσι αλλάζουν αποχρώσεις.

Καρδαμύλη, Μεσσηνιακή Μάνη
Στη σκιά του Ταΰγετου, η ομηρική Καρδαμύλη αποτελεί προορισμό από μόνη της, γεγονός που αποδεικνύεται από τους μποέμ διανοούμενους και μη που την επισκέπτονται ξανά και ξανά. Στην σοφιστικέ αύρα που αποπνέει έρχεται να προστεθεί ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της Πελοποννήσου, με τον ήλιο να χάνεται πίσω από τα γύρω βράχια και να χρωματίζει το τοπίο.

Μόντε Σμιθ, Ρόδος
Αν βρίσκεστε μέσα στην πόλη της Ρόδου, τότε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα είναι από το λόφο του Μόντε Σμιθ με την ασύλληπτη θέα στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά θα δείτε όλη την παλιά και τη νέα πόλη, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται η Ακρόπολη της Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: