21 Δεκ 2011

Οι πιο όμορφες παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις του κόσμου

Όταν χιλιόμετρα αμμουδιάς συνδυάζονται με κτίρια μοντέρνας αρχιτεκτονικής και παραλιακές λεωφόρους, τότε κάθε πόλη μετατρέπεται σε ένα κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο προορισμό. Δείτε τη λίστα του National Geographic με τις 10 καλύτερες μεγαλουπόλεις και νιώστε τη θαλασσινή αύρα.

1. Βαρκελώνη, Ισπανία
Εκτός από τα εξαιρετικά δείγματα της καταλανικής Art Nouveau του Γκαουντί, τις πολυάριθμες κατασκευές σύγχρονης αρχιτεκτονικής, τη δημιουργική κουζίνα και την έντονη νυχτερινή ζωή, η Βαρκελώνη έχει να επιδείξει 8 παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμα και με το μετρό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 έγιναν αιτία για την ολική μεταμόρφωση της διάσημης Μπαρτσελονέτα που φτάνει σε μήκος τα 1,6 χιλιόμετρα. Γύρω από την παραλία θα βρείτε πολλά εστιατόρια και καφέ, ενώ μην παραλείψετε να νοικιάσετε ποδήλατο για να κάνετε τη γνωστή βόλτα στον παραλιακό δρόμο.

2. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Εκεί που ο ζεστός Ινδικός Ωκεανός συναντά τα νερά του Ατλαντικού είναι η αφρικανική πρωτεύουσα με τις 20 παραλίες. Η παραλία Clifton χωρίζεται σε 4 μικρότερες με εντυπωσιακά βράχια που προστατεύουν τα νερά από τους δυνατούς ανέμους. Πάνω στα ψηλά βράχια υπάρχουν πολυτελείς βίλες που προσφέρουν πανοραμική θέα. Πιο βόρεια συναντάμε τις παραλίες Milnerton και Blouberg που προτιμούν οι σέρφερς, ενώ στα ανατολικά υπάρχει η False με πιο ζεστά και ήρεμα νερά, ιδανική για τα παιδιά.

3. Χονολουλού, Χαβάη
Στα χαβανέζικα «Χονολουλού» σημαίνει «προστατευμένος κόλπος» και η πρωτεύουσα της Χαβάης είναι γεμάτη από μαγευτικές και ατελείωτες παραλίες. Παλαιότερα, τον 19ο αιώνα, η παραλία Waikiki υπήρξε θέρετρο του βασιλικού ζεύγους, ενώ σήμερα είναι γεμάτη από πολυτελή θέρετρα με πιο διάσημο το ιστορικό Moana Surfrider Hotel. Η παραλία είναι ιδανική για αρχάριους σέρφερς αλλά οι περισσότεροι πηγαίνουν για να θαυμάσουν τα τουρκουάζ νερά του Ειρηνικού Ωκεανού και τη μαγευτική θέα του ηφαιστείου με τον πιο πολύ φωτογραφημένο κρατήρα Diamond Head που αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο του νησιού.

4. Νίκαια, Γαλλία
Περίπου 35 παραλίες (κάποιες από αυτές ιδιωτικές και άλλες δημόσιες) έχουν κάνει τη Νίκαια δημοφιλή προορισμό του jet set και την παραλιακή λεωφόρο Promenade des Anglais γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η πλαζ είναι καλυμμένη από μικρά βότσαλα που κάνουν το περπάτημα πιο εύκολο. Για να κάνετε μια χαλαρωτική βουτιά σε κάποια από τις ιδιωτικές παραλίες της περιοχής θα σας κοστίσει 16 € για παραμονή όλη την ημέρα, ενώ καμία φορά περιλαμβάνεται στην τιμή ξαπλώστρα, πετσέτα, ελαφρύ σνακ και ένα ποτήρι παγωμένο ροζέ κρασί.

5. Μαϊάμι Μπιτς, Φλόριντα
Ουσιαστικά πρόκειται για μία παραλιακή πόλη-νησί μέσα στην ίδια την πόλη του Μαϊάμι, με 14 χιλιόμετρα από αμμουδερές παραλίες με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό και με κεντρικό σημείο το πάντα μέσα στη μόδα Σάουθ Μπιτς. Με 25 τετράγωνα γεμάτα από τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική αρτ ντεκό και τα παστέλ χρώματα, στο Σάουθ Μπιτς συγκεντρώνεται κόσμος που αγαπά τα πάρτι και τη διασκέδαση. Προτιμήστε να απλώσετε την πετσέτα σας στο νότιο τμήμα της παραλίας που μαζεύει και καλύτερο κόσμο.

6. Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Η πόλη που έγινε γνωστή από το φημισμένο καρναβάλι της έχει μία τεράστια και πολύβουη παραλία που εκτείνεται σε 40 χιλιόμετρα: από την πασίγνωστη Κόπα Καμπάνα, όπου σκουρόχρωμα αγόρια με πολύχρωμα μαγιό αράζουν στην παραλία, στη «σκιά» του επιβλητικού αγάλματος του Χριστού, με φόντο τους ουρανοξύστες του Ρίο και τις βραχώδεις κορυφές του Dois Irmãos.

7. Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια
Δροσερό αεράκι από τον ωκεανό, γαλάζια θάλασσα και αμμουδιά 5,6 χλμ. συνθέτουν την εικόνα της προχωρημένης Σάντα Μόνικα που αποτελεί πόλο έλξης του Χόλυγουντ. Στη δεκαετία του ’20 σκηνοθέτες και στάρλετ διασκέδαζαν στο διάσημο κλαμπ Casa Del Mar και σήμερα οι διασημότητες αποφεύγουν τους παπαράτσι βρίσκοντας καταφύγιο στο ξενοδοχείο Shutters on the Beach. Παίξτε βόλεϊ, αναζητήστε τα θαλάσσια λιοντάρια ή απλά χαζέψτε μικρούς και μεγάλους να κάνουν rollers στο δρόμο μπροστά από την παραλία.

8. Σύδνεϋ, Αυστραλία
Ανάμεσα στις δεκάδες παραλίες του Σύδνεϋ ξεχωρίζει η παραλία Bondi με μήκος ένα χιλιόμετρο χρυσής αμμουδιάς και μόνο 20 λεπτά απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η παραλία μαζεύει κόσμο που σχολάει από τη δουλειά και είναι συνώνυμη με τον αυστραλιανό τρόπο ζωής και φυσικά το σερφ και τα ηλιοκαμένα κορμιά. Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο μπορεί να εμφανιστούν και φάλαινες που ταξιδεύουν στον ωκεανό.

9. Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Το Μαϊάμι της Μέσης Ανατολής είναι το Τελ Αβίβ και το ακριβώς αντίθετο της θρησκευτικής πόλης της Ιερουσαλήμ. Το βράδυ ο παραλιακός δρόμος σφύζει από ζωή, αφού ο κόσμος διασκεδάζει μέχρι το ξημέρωμα στις ντίσκο, στα εστιατόρια και τα κλαμπ που βρίσκονται εκεί. Την ημέρα το σκηνικό αλλάζει και τα 13 χιλιόμετρα παραλίας είναι λίγα μόλις βήματα μακριά από την πόλη. Πιο δημοφιλής, η πλατιά και αμμώδης παραλία Gordon με τα παραλιακά καφέ και πισίνες με θαλασσινό νερό.

10. Βανκούβερ, Καναδάς
Η πιο περιπετειώδης μητρόπολη του Καναδά φιλοξενεί 10 παραλίες, από την οικογενειακή Jericho μέχρι την πιο μοδάτη Wreck Beach. Όλες προσφέρουν μια πανέμορφη θέα της πόλης με τους ουρανοξύστες και την οροσειρά North Shore. Οι πιο σπορ τύποι προτιμούν την παραλία Kitsilano ή Kits, όπως τη λένε σύντομα, που απέχει 6 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη και διαθέτει γήπεδα τένις και μπάσκετ αλλά και μία τεραστίων διαστάσεων θερμαινόμενη πισίνα με θαλασσινό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: