22 Μαρ 2012

Τα επτά θαύματα του Μεσαίωνα

Τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, κάποιοι συγγραφείς ισχυρίζονταν ότι στη διάρκεια του Μεσαίωνα υπήρχαν κατάλογοι για τα θαύματα του κόσμου, αν και δεν φαίνεται πιθανόν οι κατάλογοι να προέρχονται από την εποχή εκείνη, επειδή η λέξη «μεσαιωνικός» δεν εφευρέθηκε παρά μόνο την εποχή του Διαφωτισμού και η έννοια του «Μεσαίωνα» δεν έγινε δημοφιλής παρά μόνο τον 16ο αιώνα. Έτσι, ο κατάλογος των 7 θαυμάτων του Μεσαίωνα θεωρείται ότι είναι ένας μεταγενέστερος κατάλογος. Αν και πολλά από τα οικοδομήματα που υπάρχουν στον κατάλογο αυτόν, χτίστηκαν πολύ πριν τον Μεσαίωνα και μερικά ανήκουν στον αρχαιότητα, όμως έγιναν διάσημα σε μεταγενέστερα χρόνια. Ο κατάλογος των Επτά Θαυμάτων του Μεσαίωνα είναι:

1. ΤO STONEHENGE
Είναι ένα προϊστορικό μνημείο που βρίσκεται στην κομητεία του Wiltshire, της Αγγλίας, που αποτελείται από αναχώματα που περιβάλλουν ένα κυκλικό σκηνικό από μεγάλες όρθιες πέτρες. Το μνημείο αυτό πιστεύεται ότι χτίστηκε γύρω στο 2500 π.Χ. Βρίσκεται στο κέντρο του πιο πυκνού συγκροτήματος μνημείων της Νεολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού στην Αγγλία, που περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες τύμβους.

2. ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ
Είναι ένα ελλειπτικό αμφιθέατρο στο κέντρο της Ρώμης, στην Ιταλία, το μεγαλύτερο που χτίστηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το οποίο μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 80.000 άτομα. Η κατασκευή του άρχισε το 72 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. και χρησιμοποιείτο για αγώνες μονομάχων και δημόσια θεάματα, όπως κυνήγια ζώων, δραματικά έργα, ακόμα και για εκτελέσεις.

3. ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ KOM EL SHOQAFA
Είναι μια νεκρόπολη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και αποτελείται από μια σειρά από αλεξανδρινούς τάφους, αγάλματα και αρχαιολογικά αντικείμενα της ταφικής λατρείας των Φαραώ, με ελληνιστικές και πρώιμες ρωμαϊκές επιδράσεις. Το πιο μακάβριο θέαμα είναι η Αίθουσα του Καρακάλλα, ένας μαζικός νεκρικός θάλαμος για ανθρώπους και ζώα που σφαγιάστηκαν με εντολή του αυτοκράτορα Καρακάλλα.

4. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
Είναι μια σειρά από πέτρινες και χωμάτινες οχυρώσεις στη Βόρεια Κίνα, που χτίστηκε αρχικά για να προστατεύει τα βόρεια σύνορα από τις επιδρομές διαφόρων νομαδικών ομάδων. Αρκετά τείχη χτίστηκαν από τον 5ο αιώνα π.Χ., αλλά το πιο διάσημο είναι αυτό που χτίστηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shih Huang Ti, μεταξύ 220 και 206 π.Χ. και το μεγαλύτερο μέρος του τείχους χτίστηκε στη διάρκεια της δυναστείας των Ming. Εκτείνεται σε μήκος πάνω από 8.850 χλμ.

5. Ο ΠΟΡΣΕΛΑΝΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ NANJING
Είναι μια παγόδα που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα, στη διάρκεια της δυναστείας των Ming, στη νότια όχθη του ποταμού Yangtze, στην Κίνα. Ο πύργος ήταν οκτάγωνος, είχε βάση με διάμετρο γύρω στα 30 μ., ύψος μέχρι 79 μ. και εννέα πατώματα, που τον έκαναν ένα από τα ψηλότερα οικοδομήματα στην Κίνα. Είχε μια ελικοειδή σκάλα στη μέση, με 184 σκαλοπάτια, που οδηγούσε προς τα πάνω. Η κορυφή της στέγης σημαδευόταν από μια χρυσή κατασκευή ανανά.

6. Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Αρχικά ήταν μια Ορθόδοξη βασιλική, αργότερα έγινε τζαμί και τώρα είναι μουσείο στην Κωνσταντινούπολη. Έχει 82 μ. μήκος, 73 μ. πλάτος και 55 μ. ύψος, και σχεδιάστηκε από τον Ισίδωρο τον Μιλήσιο και τον Ανθέμιο τον Τραλλιανό. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μεταξύ 532 και 537 μ.Χ., και είναι κατασκευασμένη κυρίως από στάχτη και τούβλο. Είναι διάσημη για τον τεράστιο τρούλο της, αποτελεί μια επιτομή της αρχιτεκτονικής του Βυζαντίου και για χίλια περίπου χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον κόσμο.

7. Ο ΚΕΚΛΙΜΕΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ
Είναι ένα καμπαναριό που βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό της Πίζας, στην Ιταλία. Το ύψος του πύργου είναι 55,86 μ., στη χαμηλότερη πλευρά και 56,70 μ. στη ψηλότερη πλευρά. Ο πύργος έχει 294 σκαλοπάτια και γέρνει τώρα με μια γωνία 3,99 μοιρών μετά από κάποιες διορθώσεις κι επισκευαστικά έργα. Η κατασκευή του άρχισε το 1173, άρχισε να γέρνει το 1178 και τέλειωσε το 1372, με την προσθήκη ενός καμπαναριού.
Θα ήθελα να συμπεριλάβω ένα ακόμα οικοδόμημα στην 8η θέση και αυτό είναι το:

8. ΤΟ TAJ MAHAL
Είναι ένα μαυσωλείο που βρίσκεται στην Άκρα της Ινδίας, χτισμένο από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Shah Jahan, σε ανάμνηση της 3ης του γυναίκας, Mumtaz Mahal. Χτίστηκε από το 1632 μέχρι το 1653 και έχει ύψος 171 μ. Θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα κτίρια στον κόσμο και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα. Το μαρμάρινο μαυσωλείο με τον άσπρο τρούλο είναι το πιο έξοχο δείγμα της μογγολικής αρχιτεκτονικής, ένας συνδυασμός περσικού, ισλαμικού και ινδικού αρχιτεκτονικού ρυθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: