12 Ιαν 2012

Μια σύντομη περιήγηση στην Αθήνα

Το TIME Magazine ταξίδεψε πρόσφατα την Αθήνα και πρότεινε στους αναγνώστες του να εξερευνήσουν γειτονιές και σοκάκια, να επισκεφτούν γκαλερί και μπαρ, να συναναστραφούν με ντόπιους φίλους του σινεμά και γενικά να περάσουν μία μέρα γεμάτη και όμορφη στο κέντρο της πόλης. «Όταν ο ήλιος πέφτει στον ψηλό βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, σκιάζει πολλές άλλες πόλεις», γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του TIME Magazine Τζο Λένναν επισημαίνοντας πως είναι λάθος η τάση των ταξιδιωτών να θεωρούν την Αθήνα μία άχαρη στάση πριν φτάσουν σε κάποιο νησί. Σύμφωνα με το Λένναν το ιδανικότερο μέρος να ξεκινήσεις την ημέρα σου, όταν επισκέπτεσαι την Αθήνα, είναι η Αρχαία Αγορά. Την χαρακτηρίζει «λίκνο του δυτικού πολιτισμού», αφού εκεί χτυπούσε η καρδιά του δημόσιου βίου στην εποχή του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Στη συνέχεια προτείνει μία βόλτα ανάμεσα στα χαμηλά κατάλευκα σπιτάκια της περιοχής Αναφιώτικα, για μερικές λίγο πιο νοσταλγικές στιγμές με φόντο το παρελθόν της Αθήνας. Η Ακρόπολη είναι η τρίτη στάση της ημέρας και επειδή μέχρι τότε θα έχει μεσημεριάσει, ακολουθεί το εστιατόριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην τέταρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος του TIME θεωρεί το μουσείο ηχηρή απάντηση σε όσους έλεγαν ότι η Αθήνα δεν είχε κατάλληλο χώρο φύλαξης για τα Ελγίνεια μάρμαρα. Μετά από το Μουσείο της Ακρόπολης, οι επόμενες προτάσεις του Λένναν είναι το Βυζαντινό και στη συνέχεια το καινούριο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Επόμενη στάση είναι ο Λυκαβηττός για καφέ, κάτω από εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, χαζεύοντας ολόκληρη την Αττική μέχρι το Αιγαίο, λουσμένη από το φως του ηλιοβασιλέματος. Αν και οι τιμές τού φάνηκαν ανάλογες με το υψόμετρο. Για το βραδάκι προτείνει μία ταινία στο θερινό σινεμά του Θησείου. Αφού στην Ελλάδα οι ξένες ταινίες δεν μεταγλωττίζονται, κάθε τουρίστας μπορεί να παρακολουθεί την υπόθεση αγνοώντας τους υπότιτλους. Μετά την ταινία ένας είναι ο προορισμός, το Γκάζι. Ο Λένναν το χαρακτηρίζει ως «το πιο όμορφο νυχτερινό στέκι της Αθήνας» και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Τελευταίο στη λίστα είναι το Μοναστηράκι, που το επισκέπτεται την επόμενη μέρα το πρωί. Η ποικιλία από ρούχα, παπούτσια, πίνακες ζωγραφικής, αντίκες, βιβλία, χάντρες και σουβενίρ κάθε είδους εντυπωσίασαν το δημοσιογράφο, που, απ’ ό,τι αναφέρει, διέσχισε την Ερμού για να φτάσει στου Ψειρή, όπου ανακάλυψε γκαλερί και μαγαζιά με σπάνια ρούχα. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των τοποθεσιών που περιγράφει στο κείμενο δεν απέχουν και πολύ η μία από την άλλη. Τόσο το καλύτερο όμως, μιας και η αλήθεια είναι ότι οι δραστηριότητες που προτείνει είναι το ίδιο ελκυστικές τόσο στους τουρίστες όσο και στους μόνιμους κατοίκους.

1. Η αρχαία Αγορά
Από όλα τα ερείπια της αρχαίας Αθήνας, η διάσημα Αγορά είναι το πιο κατάλληλο ξεκίνημα για την περιήγησή σας – στέκεται σαν μια διαθήκη για την κατάσταση της Αθήνας ως λίκνου του δυτικού πολιτισμού. Εκεί κτυπούσε, στις μέρες του Σωκράτη και του Πλάτωνα η καρδιά του δημόσιου βίου, και ανάμεσα στις εκτεταμένες εκσκαφές που έχουν γίνει εκεί θα βρείτε ναούς, μια αίθουσα συναυλιών και μια μακριά στοά με κολώνες. Τα μικρότερα ευρήματα που υπάρχουν στο Μουσείο, δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακά (ο εποικισμός εδώ καλύπτει 5 χιλιετηρίδες).

2. Τα Αναφιώτικα
Για το μέγεθός της, η Αθήνα έχει πολύ χαμηλό ύψος κτιρίων. Ένας καλός τρόπος για να πάρετε μια αίσθηση της ζωής στο δρόμο πρέπει να κάνετε ένα περίπατο μέσα από τα Αναφιώτικα, μια γειτονιά του 19ου αιώνα στις βόρειες πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης, δίπλα στην είσοδο της Αγοράς. Αυτοί που έχτισαν τα σπίτια προέρχονται από το νησί της Ανάφης, και ήρθαν εδώ από τον βασιλιά Όθωνα Α' για να χτίσουν τα ανάκτορά του. Φωλιασμένα πάνω από την Πλάκα,, το κέντρο της Αθήνας, και τη φασαρία από το Μοναστηράκι, το παλιό παζάρι, τα Αναφιώτικα φαίνονται πολύ απομακρυσμένα. Εκεί, οι μπουκαμβίλιες, οι ασπροβαμμένοι τοίχοι και οι γάτες που περπατούν στα ηλιόλουστα μονοπάτια, ζωντανεύουν τη νησιώτική ζωή που οι χτίστες εκείνοι άφησαν πίσω.

3. Η Ακρόπολη
Στην κυριολεξία «υψηλή πόλη», η Ακρόπολη, είναι το μεγαλύτερο θαύμα της Ελλάδας. Ανεβαίνετε μέσα από το άλσος με τις ελιές στο κάτω μέρος της πλαγιάς για να φτάσετε στην μαρμάρινη κορυφή, πριν περάσετε μέσα από τα Προπύλαια. Θα δείτε τον ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο και τον Παρθενώνα μαζί με πολυάριθμα θραύσματα που είναι έτοιμα για συναρμολόγηση. Ο μεγάλος στόχος της πολιτείας είναι να επιδιορθώσει τις λεηλασίες, το πλιάτσικο και τις φθορές που έχουν προκληθεί στο διάβα των αιώνων.

4. Το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης
Ένα αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα απίθανο μέρος για γεύμα, αλλά το μενού στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι φτιαγμένο για να τραβήξει την προσοχή των ενήλικων Αθηναίων στον Βράχο και προσφέρει απίθανα καλές τιμές. Αρχίστε με καπνιστή πέστροφα, μετά δοκιμάστε τη σαλάτα από σπανάκι, βασιλικό και σαλάμι Λευκάδας, που συνοδεύεται από πίτα με κρέμα. Μετά μπορείτε να κάνετε περιήγηση στο Μουσείο. Στο επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν μπορούν να φιλοξενήσουν επαρκώς Τα Ελγίνεια Μάρμαρα δόθηκε μια όμορφη απάντηση.

5. Το Βυζαντινό
Στα στενά δρομάκια της Πλάκας, τα καταστήματα προσφέρουν στους τουρίστες όλων των ειδών τα σουβενίρ (από ψαράδικες μπλούζες μέχρι κοσμήματα). Τα πιο πολλά κοσμήματα είναι μαζικής παραγωγής, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το Βυζαντινό. Είναι κατάστημα που έχει εξαίσια χειροποίητα κοσμήματα «μουσειακά-αντίγραφα» (αντίγραφα αρχαίων ελληνικών κομματιών), που φτιάχνονται στο εργαστήριο αυτής της οικογενειακής επιχείρησης στην Αθήνα. Απαράμιλλα ελληνικά, τα κοσμήματα του Βυζαντινού φορέθηκαν στις τελετές των Ολυμπιακών αγώνων του Σύδνεϋ και της Αθήνας.

6. Το Μουσείο Μπενάκη (παράρτημα της οδού Πειραιώς)
Η άλλοτε βιομηχανική περιοχή του Ρουφ έχει υποστεί αξιοσημείωτη ανακαίνιση. Το 2004, το Μουσείο Μπενάκη άνοιξε το καινούργιο του παράτημα εδώ. Ως παράθυρο της Αθήνας για τη σύγχρονη τέχνη και το design, αυτό το μέρος αξίζει να το επισκεφτείτε.

7. Ο Λυκαβηττός
Το σούρουπο είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να επιχειρήσετε να ανεβείτε αυτόν τον απότομο λόφο. Με ύψος 277 μέτρων, ο Λυκαβηττός υψώνεται πάνω από την Αθήνα, διαθέτοντας μια καθαρή θέα σε όλη τη λεκάνη της Αττικής και το Αιγαίο. Απέναντι από την εξέδρα της θέασης είναι το μικρό άσπρο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχει επίσης και ένα έξοχο café, αν και οι τιμές είναι ψηλές. Για να φτάσετε εκεί, ανεβαίνετε το μονοπάτι που ξεκινά στο τέλος της οδού Αριστίππου στο Κολωνάκι και προχωράει ελικοειδώς προς τα πάνω. Ή μπορείτε να διαλέξετε το τελεφερίκ, που ξεκινάει από τις οδούς Πλουτάρχου και Αριστίππου.

8. Το θερινό σινεμά του Θησείου
Τόσο μεγάλο είναι το πάθος των Αθηναίων για ταινίες, που δύσκολα βρίσκεις έναν περιτειχισμένο κήπο στην πόλη που να μη χρησιμοποιείται τώρα σαν υπαίθριος κινηματογράφος. Ένας ιδιαίτερα είναι γεμάτος γοητεία: το Θησείο, στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Οι κλασικές χολιγουντιανές ταινίες είναι δημοφιλείς, και αυτές (όπως όλες οι ξενόγλωσσες ταινίες) έχουν υπότιτλους, αντί για μεταγλώττιση.

9. Το Γκάζι
Η περιοχή του παλαιού εργοστασίου γκαζιού αντικατέστησε την περιοχή του Ψειρή ως το πιο ωραίο νυχτερινό στέκι της Αθήνας, αλλά μην έρθετε μόνο για τα bar. Γύρω από το metro στον Κεραμεικό συγκεντρώνονται αναρίθμητα φαγάδικα, μέρη συνάντησης με μουσική και καλλιτεχνικά στέκια. Αυτό που κυριαρχεί στον ουρανό είναι το εργοστάσιο γκαζιού που μετατράπηκε στην Τεχνόπολη, ένα τεράστιο πολλαπλής χρήσης πολιτιστικό κέντρο. Για σοβαρό φαγητό, δοκιμάστε το Κρεοπωλείο, μια κομψή ψησταριά που σερβίρει χοιρινό ελευθέρας βοσκής. Μετά, βρείτε ένα σκαμνί στο bar στην ταράτσα του κομψού πολιτιστικού κέντρου.

10. Η αγορά στο Μοναστηράκι και στου Ψειρή (Φλία)
Το πρωί της Κυριακής, πηγαίνετε στο παζάρι στην πλατεία Αβησσυνίας για μια ποικιλία, από βιβλία μέχρι πίνακες, από ρούχα μέχρι μπιχλιμπίδια. Μετά, διασχίστε την οδό Ερμού μέχρι του Ψειρή, όπου αλληλοσυνδεόμενα δρομάκια αποκαλύπτουν έναν πλούτο από γκαλερί και μαγαζιά με σπάνια ρούχα. Ένα γεύμα στο θαυμάσιο παλιό καφέ-εστιατόριο «Η Ωραία Πεντέλη», είναι η τέλεια κατάληξη της εξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: