15 Ιαν 2012

Οι πιο όμορφες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας

Υπάρχουν πολλές όμορφες παραλιακές πόλεις στην Ελλάδα, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες, άλλες ήσυχες και άλλες θορυβώδεις, άλλες με αρχαία ιστορία και άλλες χωρίς ένδοξο παρελθόν. Από όλες αυτές διαλέξαμε μετά από πολύ δισταγμό μερικές όμορφες και γνωστές πόλεις, χωρίς να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πολλές άλλες που θα μπορούσαν να περιληφθούν εδώ. Τις αναφέρουμε αλφαβητικά.

Άγιος Νικόλαος
Είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου της Κρήτης, σε μια από τις πιο ωραίες γωνιές της Ευρώπης, με 9.500 κατοίκους. Είναι χτισμένος γύρω από μια πανέμορφη λίμνη στη ΒΔ πλευρά του κόλπου του Μεραμπέλλου, που είναι και ο μεγαλύτερος του νησιού. Η ομορφιά εδώ είναι απερίγραπτη στη διαδοχή των εποχών του χρόνου. Το κλίμα είναι μοναδικό: ξηρό χωρίς υγρασία. Η πόλη καταφέρνει να κρατά την αυθεντικότητα της με τη γαλήνια, φιλόξενη ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, αλλάζοντας μορφές ανάλογα με τις διαθέσεις των επισκεπτών της. Φορτωμένος μνήμες και έθιμα από το παρελθόν, είναι ένας παραδοσιακός τόπος γεμάτος ενδιαφέροντα για τους νοσταλγούς, κοσμοπολίτικο κέντρο για τους γλεντζέδες, παράδεισος γαλήνης για τους ησυχαστές, θέρετρο Ευρωπαϊκής υποδομής για τους απαιτητικούς και ιδανική λουτρόπολη για τους παραθεριστές. Έγινε παγκόσμια γνωστός την δεκαετία του ’60, όταν τον ανακάλυψαν διάσημοι κινηματογραφιστές όπως ο Ζυλ Ντασέν και ο Γουώλτ Ντίσνεϋ και άρχισε να συγκεντρώνει μεγάλους αστέρες του κινηματογράφου. Τότε άρχισε και η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Σήμερα η πόλη έχει διεθνώς τη φήμη κοσμοπολίτικου θέρετρου και φιλοξενεί όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε μαζεμένα όλα όσα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη: Τον πιο γαλανό ουρανό, τις πιο καθαρές παραλίες, οργανωμένες και βραβευμένες με τις «Γαλάζιες Σημαίες». Και πάνω απ’ όλα, τη ζεστασιά, την καλόκαρδη φιλοξενία, το κέφι και τη ζωντάνια της πραγματικής καρδιάς της Κρήτης!

Αλεξανδρούπολη
Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα πόλη της θρακικής γης. Με πληθυσμό περίπου 80.000 κατοίκους και σύγχρονες υποδομές, η σημερινή πόλη δεν θυμίζει καθόλου το Δεδέ Αγάτς, το μικρό ψαροχώρι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πλεονεκτική της γεωγραφική θέση έγινε αντιληπτή στα τέλη του 19ου αιώνα. Αναδείχθηκε το λιμάνι της και ο περίφημος φάρος που πρωτολειτούργησε στις 1 Ιουνίου του 1880. Η ανάπτυξη της πόλης από τότε όπως και η εμπορική και η βιοτεχνική δραστηριότητα αυξήθηκαν, στο λιμάνι προστέθηκε ο σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο και ένας αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η Εγνατία Οδός. Η σημερινή Αλεξανδρούπολη είναι ιδανική αφετηρία για να γνωρίσει κανείς την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Βρίσκεται στο κέντρο ενός χαρισματικού φυσικού τοπίου. Μια ακτογραμμή γεμάτη ωραίες παραλίες (του Αϊ-Γιώργη και της Αγίας Παρασκευής στη Μάκρη και τις πιο απομακρυσμένες στα Δίκελα και στη Μεσημβρία). Δίπλα της ένα από τα πιο πολύτιμα φυσικά μνημεία της Ευρώπης, το Δέλτα του Έβρου. Σε απόσταση μισής ώρας το Εθνικό πάρκο της Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, ένας από τους πιο σπάνιους βιότοπους αρπακτικών πουλιών στον κόσμο. Οι ορεινές διαδρομές επιτρέπουν σε όσους αγαπούν την περιήγηση να βρεθούν σε τοποθεσίες μεγάλου φυσικού κάλλους, να ανακαλύψουν προϊστορικές βραχογραφίες, να συναντήσουν ανασκαφές σε εξέλιξη και να αισθανθούν τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του βουνού. Απέναντι στον Νότο, δύο ώρες με το πλοίο της γραμμής, η μοναδική αιγαιοπελαγίτικη και πλούσια φυσική ομορφιά της Σαμοθράκης.

Βόλος
Είναι πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας στη Θεσσαλία, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού, στους πρόποδες του Πηλίου. Απέχει 325 χλμ. από την Αθήνα και 216 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και έχει 205.000 κατοίκους. Κατά τη μυθολογία, στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι, όντα με μορφή αλόγου. Γνωστός Κένταυρος της μυθολογίας ήταν ο Χείρων, που μεσολάβησε για τον γάμο του Πηλέα με τη Θέτιδα, που έγινε στο Πήλιο. Στην διάρκεια του γάμου και εξαιτίας του μήλου της Έριδας, προκλήθηκε ο Τρωικός πόλεμος. Κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσε ο Ασκληπιός, πατέρας της ιατρικής και ο Αχιλλέας. Από την Μαγνησία, επίσης, ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία, που σχετίζεται ιστορικά με την απαρχή της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού στον ελλαδικό χώρο. Το τοπωνύμιο Βόλος εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πηλίου και που σήμερα λέγεται Άνω Βόλος. Σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της πόλης ήταν ο σεισμός του 1955, όπου και καταστράφηκε όλη η πόλη με αποτέλεσμα να χτιστεί η καινούργια, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Ο Βόλος σήμερα είναι γεμάτος ζωντάνια, με το λιμάνι του να συνδέει της Βόρειες Σποράδες, τον σιδηρόδρομο με την υπόλοιπη Ελλάδα και πρόσφατα η λειτουργία του αεροδρομίου της Αγχιάλου με charter πτήσεις από το εξωτερικό. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο. Χτίστηκε το 1907 στην ανατολική πλευρά της πόλης, όπου εκτίθεται μία πολύ πλούσια συλλογή από ευρήματα της περιοχής, όπως παλαιολιθικά και νεολιθικά αντικείμενα από τους προϊστορικούς οικισμούς Σέσκλο και Διμήνι. Περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους όπως τους νεολιθικούς οικισμούς Σέσκλο και Διμήνι, την Αρχαία Ιωλκό, τις Φερρές, τις Παγασές, τη Δημητριάδα και τις Φθιώτιδες Θήβες. Αξίζει να επισκεφθείτε και τα παραδοσιακά χωριά Ανακασιά, όπου θα θαυμάσετε το αρχοντικό Κοντού διακοσμημένο με τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, την Πορταριά και τη Μακρινίτσα που συνδέει το σήμερα με το χθες. Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε το αρχοντικό Τοπάλη που λειτουργεί ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας.

Ηράκλειο
Η πόλη του Ηρακλείου κτίστηκε το 824 μ.Χ. όταν Σαρακηνοί πειρατές κατέλαβαν τις ακτές του νησιού και έχτισαν ένα μεγάλο οχυρό οπού γύρω του αναπτύχθηκε η πόλη, λαμβάνοντας την αρχική της ονομασία Χάνδαξ. Οι Σαρακηνοί κατέστησαν την πόλη πρωτεύουσά τους και ορμητήριο πειρατικών δραστηριοτήτων. Το 961 μ.Χ. οι Βυζαντινοί επιτέθηκαν στην πόλη, την λεηλάτησαν και την πυρπόλησαν, σφαγιάζοντας παράλληλα τους Σαρακηνούς που υπήρχαν στην πόλη. Αφού την ξανάκτισαν απ’ την αρχή διατήρησαν την κυριαρχία της για τα επόμενα 243 χρόνια. Το 1204 η πόλη αγοράστηκε από τους Ενετούς και το όνομά της μεταβλήθηκε στο ιταλικό Κάντια. Ένα από τα σημαντικότερα έργα των Ενετών αποτέλεσε η βελτίωση των οχυρώσεων της πόλης, χτίζοντας τεράστιο τείχος, πάχους έως 40 μ. κατά τόπους και του οποίου το μεγαλύτερο μέρος διασώζεται μέχρι και σήμερα. Το 1647 μ.Χ. ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους, που διήρκεσε συνολικά 22 χρόνια. Έληξε με την κατάκτηση της πόλης το 1669 και η πόλη έγινε γνωστή και ως «Μεγάλο Κάστρο» ή «Κάστρο». Η πόλη ελευθερώθηκε το 1898, ονομάστηκε Ηράκλειο από τον Μινωικό οικισμό που εμφανίστηκε εκεί ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα και προσχώρησε το 1908 στην Κρητική Πολιτεία που με τη σειρά της προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913.

Θεσσαλονίκη
Νύμφη του Θερμαϊκού ονομάζεται η όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκετε στο εσωτερικό του κόλπου του Θερμαϊκού και αγκαλιάζει τον Λευκό Πύργο. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας. Οι ομορφιές της πόλης θα σας εντυπωσιάσουν και θα διαπιστώσετε ότι μπορούν να καλύψει ακόμα και τον πιο απαιτητικό τουρίστα. Η ομορφότερη πόλη της Μακεδονίας, πήρε το όνομά της από την κόρη του Φιλίππου και αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου. Σύμβολο της μοναδικής αυτής πόλης είναι ο Λευκός Πύργος. Η θέση της πόλης καθώς και η ύπαρξη του λιμανιού, ως φυσική πύλη της περιοχής, προς τη θάλασσα, την καθιστούν σημαντικό στρατηγικό σημείο, ταυτόχρονα όμως και εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτισμικό κόμβο από την αρχαιότητα έως και τα σημερινά χρόνια. Εκτός από την επίσκεψή σας στα αξιοθέατα, στα μουσεία και στα διάφορα μαγαζιά πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βόλτα και στις τοπικές ταβέρνες και ουζερί. Θα δοκιμάσετε ξεχωριστές γεύσεις όπως τα κοκόλικα (μικρά στρογγυλά σαν κεφτεδάκια), τσιρόνια με πράσα, χειροποίητο τραχανά και χυλοπίτες, λαγγίτες, γκολιού πίτα (παραδοσιακή κολοκυθόπιτα) και φυσικά τα φημισμένα τρίγωνα πανοράματος και το τσουρέκι με τις διάφορες παραλλαγές του. Μία επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη είναι σίγουρο ότι θα σας μαγέψει και θα σας κάνει να την ερωτευτείτε.

Ιωάννινα
Παρόλο που δεν πρόκειται για μια παραλιακή πόλη, όμως είναι σπουδαία πόλη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Τα Ιωάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η φυσική ομορφιά που διαθέτει, μια εικόνα που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Παρόλο που σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη γεμάτη ζωή, κάθε γωνιά της θυμίζει τη σπουδαία ιστορία της πόλης. Τα Ιωάννινα αποτελούν αγαπημένο προορισμό για πολλούς τουρίστες αφού συνδυάζουν τους ρυθμούς και την έντονη νυχτερινή ζωή της μεγάλης πόλης με τη γραφικότητα και την αυθεντικότητα της ελληνικής περιφέρειας. Παράλληλα σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκονται τα ξακουστά σε όλους Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, ιδανικοί προορισμοί για μονοήμερες εκδρομές εύκολα και γρήγορα προσβάσιμοι από την πόλη των Ιωαννίνων.

Καβάλα
Είναι μια πόλη της Μακεδονίας χτισμένη αμφιθεατρικά στις υπώρειες υψωμάτων που αποτελούν τη ΒΑ προέκταση του όρους Σύμβολο, στο μυχό μικρού κόλπου. Απέχει 680 χλμ. από Αθήνα, 165 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 16 χλμ. περίπου από τους Φιλίππους. Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα και το αρχικό της όνομα ήταν Νεάπολη. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας και από το 350 π.Χ. υπήρξε το επίνειο των Φιλίππων. Ήταν σημαντικός σταθμός της Εγνατίας Οδού που ένωνε την Ευρώπη με την Ασία. Τον 5ο μ.Χ. αιώνα η πόλη ονομάστηκε Χριστόπολη και οι Οθωμανοί αργότερα της έδωσαν το όνομα Καβάλα. Μπορεί να δει σήμερα κάποιος ερείπια της παλιάς πόλης, αν και το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε από τη σημερινή πόλη, όπως το υδραγωγείο, τμήματα του οχυρωματικού περίβολου και ερείπια του ιερού της πόλης Παρθένου. Η Καβάλα σήμερα είναι το πιο αστικό κέντρο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημαντικός τομέας ανάπτυξης είναι το λιμάνι της, καθώς και ο τομέας αλιείας, με μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου. Υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως άντλησης πετρελαίου, παραγωγής φωσφορικών λιπασμάτων, επεξεργασίας μαρμάρου και γυαλιού. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται γύρω στους 60.000 κατοίκους.

Καστοριά
Είναι η δεύτερη πόλη που αναφέρω, χωρίς να είναι παραλιακή. Η πρωτεύουσα του νομού είναι από τις πιο γραφικές πόλεις της πατρίδας μας. Χτισμένη σε ένα ακρωτήρι που σχηματίζει η όχθη της λίμνης σε σημείο που εισχωρεί μέσα σ’ αυτήν, είναι γεμάτη με θαυμάσιους Βυζαντινούς ναούς και λιθόκτιστα αρχοντικά. Αυτή η μικρή πανέμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας με τα Αρχοντικά της, που έχει να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες της, είναι χτισμένη στις όχθες μιας λίμνης με ένα περίεργο σχηματισμό που στις άκρες είναι λεπτός και στην μέση είναι πλατύς, ενώ φαίνεται σαν να μοιράζει στα δυο τη λίμνη. Είναι μια διαφορετική πόλη, όχι μόνο λόγω της λίμνης, που είναι γεμάτη από πανέμορφα είδη πουλιών, αλλά και λόγω της παρουσίας πολλών μεγάλων καταστημάτων και εργοστασίων γούνας που ασχολούνται με το εμπόριο γούνας και δερμάτινων. Η πόλη έχει παράδοση στην παραγωγή γούνινων ενδυμάτων από τον 15ο αιώνα, μια παράδοση που έχει κάνει την πόλη παγκοσμίως γνωστή. Στο παρελθόν, έρχονταν πελάτες από την Ευρώπη από την Αμερική και την Ρωσία, τα τελευταία όμως χρόνια η πελατεία προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία. Αποτέλεσμα του εμπορίου γούνας ήταν η οικονομική ευημερία και η ανέγερση πολυτελών σπιτιών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τέχνη. Ένα καλό δείγμα των αρχοντικών της πόλης είναι το λαογραφικό μουσείο Αϊβάζι στο Ντολτσό, που θα πρέπει να επισκεφτείτε. Τελευταία δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο ενός σημαντικού Νεολιθικού οικισμού που είχε ανακαλυφθεί και ανασκάφηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα στο Δισπηλιό, στη νότια όχθη της λίμνης Καστοριάς. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει μία βάρκα από το 4000 π.Χ, καθώς και πινακίδα με σύμβολα, από το 5260 π.Χ., πιθανώς πολύ σημαντική για την ταυτοποίηση των ριζών της Ελληνικής Γραφής.

Κέρκυρα
Η πόλη της Κέρκυρας ήταν αποικία που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι τον 8ο αιώνα π.Χ. Η αρχαία πόλη βρισκόταν στην περιοχή της χερσονήσου Κανόνι, λίγο νότια από την σημερινή. Η σημερινή πόλη είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης των Βενετών στο νησί της Κέρκυρας που οχύρωσαν την πόλη στη θέση που βρίσκεται και σήμερα. Η πόλη παρέμεινε στην κατοχή των Βενετών μέχρι το 1797 οπότε κι ο Μ. Ναπολέων κατέλυσε τη Δημοκρατία της Βενετίας. Η Κέρκυρα στην συνέχεια αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Επτανησίου Πολιτείας για επτά χρόνια. Την περίοδο 1807-1814 περιήλθε στους Γάλλους για να ακολουθήσει μέχρι το 1864 η περίοδος της Αγγλοκρατίας. Το 1864 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κράτος και ακολούθησε μία περίοδος παρακμής μέχρι την δεκαετία του 1950 που γνώρισε εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη.

Ναύπλιο
Σ’ αυτήν τη σύγχρονη πόλη των 10.000 κατοίκων, όλη η ομορφιά φαντάζει σκέτη ζωγραφιά. Το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της νεώτερης Ελλάδας και σημερινή του νομού Αργολίδας. Απέχει από την Αθήνα 147 χλμ. Με την έξοδο από το Άργος αρχίζει να σχηματίζεται μπροστά στα μάτια σας η μοναδική παγκοσμίως εικόνα της πόλης με τα τρία κάστρα-σύμβολα, να καθρεπτίζονται στα νερά του κόλπου. Είναι η αρχαιότερη πόλη του ελλαδικού χώρου, που σύμφωνα με τη μυθολογία ίδρυσε ο Θησέας, ιδρύοντας την προϊστορική πόλη Ναυπλία. Η πόλη απλώνεται δυνατή, υπαρκτή, κάτω από τον επιβλητικό βράχο του Παλαμηδίου, του πιο φοβερού και πολύπλοκου Ενετικού κάστρου της Ανατολικής (τουλάχιστον) Μεσογείου, στεφανώνεται από την προέκτασή του, το κάστρο της Ακροναυπλίας, ενώ στα νερά του κόλπου της λικνίζεται το τρίτο κάστρο, το Μπούρτζι. Είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, με τουριστική κίνηση όλο το έτος. Γύρω στο 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες περνούν σε κάθε τουριστική περίοδο από εδώ. Η παλιά μεσαιωνική και νεοκλασική πόλη, με τα πλακόστρωτα, τα ξύλινα μπαλκόνια, τις μπουκαμβίλιες να ξεχειλίζουν από τις εσωτερικές αυλές, τα σιντριβάνια, τις αρχαίες κρήνες, την πλατεία Συντάγματος με το τούρκικο παλιό χαμάμ (σήμερα κινηματοθέατρο) και τα καφέ, δίνουν την εντύπωση ονειρικού τοπίου. Σημαντικές είναι και οι εκκλησίες του Ναυπλίου, όπως του Αγίου Σπυρίδωνα, που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και μπροστά στην οποία δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Πολιούχου), που χτίστηκε τον 16ο αιώνα με εσωτερικό αντίγραφο, τον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρδο ντα Βίντσι. Έργο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής, είναι η Καθολική Εκκλησία της Μεταμόρφωσης, που στην εποχή της Φραγκοκρατίας έγινε τζαμί και επί Βασιλέως Όθωνα δόθηκε ως προσφορά στους Καθολικούς του Ναυπλίου.

Πάργα
Η πανέμορφη Πάργα σας προκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τη μακραίωνη ιστορία της, τις ποικίλες φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, τα παραδοσιακά «καντούνια», οι ολάνθιστες γειτονιές και οι παραδοσιακές ταβέρνες, δίνουν το δικό τους χρώμα στο ειδυλλιακό τοπίο της Πάργας. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε οργανωμένες παραλίες και σε άλλες μικρότερες, που προσφέρουν απλόχερα την αίσθηση της γαλήνης και τη φυσική ομορφιά του θαλάσσιου τοπίου. Πολλά είναι και τα μονοπάτια της Πάργας που δίνουν τη δυνατότητα περιήγησης και ανακάλυψης του ειδυλλιακού της στεριανού τοπίου. Εντυπωσιακό είναι το νησάκι της Παναγιάς, που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της, με το εκκλησάκι και το γραφικό καμπαναριό, καθώς και το μικρό κάστρο γαλλικής κατασκευής που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Αξίζει να γνωρίσει κανείς και το θαλασσινό της τοπίο. Πρώτα βορινά περνώντας δίπλα από το αγέρωχο πετρωμένο καράβι, το τρομερό Φραγκοπήδημα και τον προστατευτικό Άγιο Σώστη, ως την παράξενη ομπρέλα του Σαρακήνικου και ύστερα από τη νότια πλευρά περνώντας από το Χαγιόπουλο, το Μονόλιθο και την Πωγωνιά, το Σκέμπη και το Πριόνι, τη μεγάλη βοτσαλωτή αμμουδιά του Λύχνου με τις μικρές σπηλιές, για να καταλήξει στον κλειστό κόλπο του Αϊ Γιαννάκη με την πηγή του γλυκού νερού που αναβλύζει στο κέντρο του. Είναι μια εμπειρία μοναδική. Είναι όμορφη το χειμώνα, όταν μπορεί να απολαμβάνει κανείς μέσα στη διάφανη ατμόσφαιρα το ηλιοβασίλεμα ή να νοιώθει δέος βλέποντας τις ακτές σε μέρες τρικυμίας. Πεντάμορφη την άνοιξη, όταν μέσα στην αχλή τα σχήματα συγχέονται ανάλαφρα δίνοντας μια αβέβαιη τρυφερότητα στα χρώματα. Γεμάτη σφρίγος και παλμό μέσα στον πυρετό του καλοκαιριού και γαληνεμένη και στοχαστική όταν θα έρθει το φθινόπωρο και τα πρωτοβρόχια, θα κάνουν τον ελαιώνα της να ασημίζει πιο έντονα, το αεράκι να φυσάει απαλά, και η γη της να γεμίζει κυκλάμινα.

Πρέβεζα
Η Πρέβεζα ζει ανάμεσα σε δύο θάλασσες, περιστοιχισμένη από τρία κάστρα, τα μακρά τείχη της Νικόπολης, τα κατάλοιπα του βενετσιάνικου ελαιώνα που την περιέβαλλε κάποτε και την αποικία των πελεκάνων στη νησίδα στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό. Το Ιόνιο και ο Αμβρακικός διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης, τη μνήμη της, την εμφάνισή της, τη γεύση της, την ατμόσφαιρά της. Το μέτωπο της πόλης είναι μια ωραία προκυμαία, με το απίθανο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και τον σιδερένιο φάρο που βρέθηκε κάπου στη Σκανδιναβία και εγκαταστάθηκε στην παλιά του θέση, όπου οι ψαράδες, μερικοί με τα παραδοσιακά πριάρια, φέρνουν όλα τα καλά του πελάγους και της λιμνοθάλασσας. Η γαρίδα του Αμβρακικού, τα χέλια, η σαρδέλα, τα χάβαρα (μικρές αχιβάδες), το αβγοτάραχο, είναι ονομαστά. Η Πρέβεζα διαδέχθηκε τη Νικόπολη, την πόλη της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου, όταν αυτή παρήκμασε στα μέσα του 11ου αιώνα. Εξάλλου ήταν επίνειό της, από τότε που αυτή κτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού εναντίον του Μάρκου Αντώνιου και της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου, της Κλεοπάτρας. Στην περίφημη ναυμαχία στο Άκτιο, το 31 π.Χ., μαζί με τα καράβια της Κλεοπάτρας βυθίστηκε στα βάθη της ιστορίας ολόκληρη η Ελληνιστική εποχή που εγκαινίασε ο Μέγας Αλέξανδρος. Η Νικόπολη έγινε τεράστια πόλη. Το δείχνει το τείχος της που κυματίζει για χιλιάδες μέτρα προς το Προάστιο, κοντά στο σημερινό χωριό Νικόπολη, όπου υπάρχουν τα ερείπια του μνημείου του Οκταβιανού και το θέατρο, που όπως υπολογίζεται θα ήταν 20.000 θέσεων. Ο περίπατος στο τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο της Νικόπολης είναι από τους πιο ειδυλλιακούς που μπορεί να κάνει κάποιος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ψηφιδωτά των παλαιοχριστιανικών βασιλικών και το ωδείο. Το Σεϊτάν Παζάρ, το κεντρικό πλακόστρωτο σοκάκι, είναι η καρδιά της παλιάς γειτονιάς. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι ρωμιοί μαγαζάτορες άλειφαν με σαπούνι τις πλάκες για να γλιστρά το άλογο του τούρκου ελεγκτή, ο οποίος αναφωνούσε καθώς έπεφτε: «Του διαόλου παζάρι».

Πύλος
Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, η Πύλος είναι μια όμορφη μικρή πόλη με έντονο νησιώτικο χρώμα και διώροφα ασπρισμένα σπίτια με αυλές και λουλούδια που χτίστηκε το 1828 με σχέδια του γάλλου στρατηγού Μαιζόν αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους. Ο όρμος του Ναυαρίνου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου όπου διαδραματίστηκε και η περίφημη ναυμαχία, απλώνεται μπροστά στην πόλη μαγεύοντας τον επισκέπτη. Χαρακτηριστικές οι καμάρες των κτιρίων της και η πλατεία με τα κανόνια και τον πανύψηλο σκιερό πλάτανο, η πλατεία των τριών ναυάρχων, Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν που νίκησαν τον τούρκο-αιγυπτιακό στόλο επισφραγίζοντας την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ρόδος
Το νησί του ήλιου, όπως είναι γνωστή η Ρόδος, είναι από τα πιο πλούσια και πιο σπουδαία κοσμοπολίτικα τουριστικά κέντρα της Ευρώπης. Οι οργανωμένες γαλάζιες παραλίες της είναι από τις καλύτερες της Μεσογείου. Οι κάτοικοι της ασχολούνται επί το πλείστον με τον τουρισμό. Αρκετοί πάντως είναι επιδέξιοι αγγειοπλάστες και κεραμοποιοί, ενώ ασχολούνται με τη καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, εσπεριδοειδών καθώς και την κτηνοτροφία. Κυριότερα μέρη του νησιού είναι ή Ρόδος, η Λίνδος, το Φαληράκι, Ιαλυσός, η Κάμειρος, η Αφάντου. Η πόλη της Ρόδου είναι η πρωτεύουσα του νομού Δωδεκανήσου και βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Χτίστηκε το 408 π.Χ., από τον αρχιτέκτονα Ιππόδαμο. Το 305-304 π.Χ. μετά την επιτυχή αντίσταση τους στον Μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο Α' τον Πολιορκητή κατασκεύασαν το περίφημο χάλκινο άγαλμα, τον Κολοσσό της Ρόδου, ύψους 35 μέτρων στη είσοδο του λιμανιού, που θεωρήθηκε ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας. Δυστυχώς, το 227 π.Χ., στη διάρκεια ενός καταστρεπτικού σεισμού ο Κολοσσός κατέρρευσε. Τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης είναι τα Ενετικά τείχη στη δεξιά πλευρά του λιμανιού και μέσα σ’ αυτά η Οδός των Ιπποτών και το Ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλλο, τα αγάλματα του Ελάφου και της Ελαφίνας στην περιοχή Μανδράκι κ.α.

Χανιά
Τα Χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο και κατά πολλούς μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η πρωτεύουσα του νομού Χανίων βρίσκεται στο ΒΔ παράλια του νησιού, περίπου 70 χλμ. από το Ρέθυμνο και 145 χλμ. από το Ηράκλειο. Ο επίσημος πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 54.000, αλλά γύρω στους 70.000 ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη: την παλιά πόλη και τη σύγχρονη πόλη που είναι η μεγαλύτερη. Η παλιά πόλη βρίσκεται δίπλα στο παλιό λιμάνι και γύρω από αυτήν εξελίχθηκε όλη η αστική ζώνη. Κάθε βήμα στα σοκάκια της παλιάς πόλης σου αποκαλύπτει τον ανάμεικτο χαρακτήρα των κτισμάτων. Αραβική, βενετική, τούρκικη και τοπική παραδοσιακή τεχνοτροπία, χρωματίζουν την ατμόσφαιρα. Από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αλησμόνητη, επίσης, θα μείνει σίγουρα στον επισκέπτη, η θέα του παλιού, ενετικού λιμανιού. Σίγουρα, το ωραιότερο σημείο, για να απολαύσει κανείς το φαγητό του, το ποτό του ή έναν καφέ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Δημοτική Κλειστή Αγορά, όπου ο περιηγητής μπορεί για λίγο να νομίσει πως βρίσκεται σε παζάρι της Ανατολής, με τα δεκάδες εξαιρετικά, τοπικά προϊόντα, απλωμένα σε μικρά μαγαζάκια. Τα Χανιά είναι ανάμεσα στους 15 κορυφαίους προορισμούς που προτείνει για το 2012 η αυστριακή ιστοσελίδα για ταξίδια Trip Advisor. «Αυτοί οι 15 προορισμοί είναι σίγουρα σε άνοδο. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες του Trip Advisor κάνουν σχόλια στην ιστοσελίδα μας για αυτούς», δήλωσε ο Dirk Loesch διευθυντής του site. Τα Χανιά επιλέχθηκαν για την ήσυχη παλιά πόλη, τα αναπαλαιωμένα βενετσιάνικα αρχοντικά, τα ίχνη ενός μικρού μιναρέ που προσθέτουν στη γοητεία του τοπίου και βέβαια για τις κορυφαίες αμμώδεις παραλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: