28 Νοε 2012

The Sound of Music (μέρη όπου γυρίστηκε η ταινία)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μια περιοδεία στο Salzburg δεν είναι πλήρης χωρίς μια γεύση από τη Μελωδία της Ευτυχίας. Το επιτυχημένο μιούζικαλ των Rodgers και Hammerstein γυρίστηκε σε πολλά μέρη γύρω από το Salzburg της Αυστρίας, αν και πολλά άλλα φτιάχτηκαν στα στούντιο της 20th Century-Fox στο Hollywood. Μολονότι υπάρχουν πολλά tours (με τα πόδια ή με ποδήλατο) για να δείτε τα μέρη όπου γυρίστηκε η ταινία, μπορείτε να τα επισκεφτείτε όλα αυτά εύκολα και δωρεά μόνοι σας. Από τα μέρη που αναφέρονται παρακάτω, άλλα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και μπορείτε εύκολα να τα δείτε μέσα σε μια μέρα, πηγαίνοντας με τα πόδια, ή με αστικά λεωφορεία, ενώ για κάποια άλλα χρειάζεστε δυο μέρες και φτάνετε εκεί με αυτοκίνητο. Επίσης, μέσα σε δύο μέρες μπορείτε να επισκεφτείτε μέρη σχετικά με τον Mozart, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα μέρη στην Παλαιά Πόλη. Πληροφορίες για όλα αυτά τα μέρη μπορείτε να πάρετε από τουριστικά γραφεία, όπως επίσης και για τις διαδρομές που πρέπει να κάνετε με λεωφορείο.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ SALZBURG
1. Το ανάκτορο Mirabell και οι κήποι
Το παλάτι αυτό, που ονομάζεται και Taj Mahal του Salzburg, βρίσκεται στην οδό Schwarzstrasse. Οι κήποι του, που χρονολογούνται στο 1730, και είναι εκεί που γυρίστηκε ένα μεγάλο μέρος από το τραγούδι «Do-Re-Mi». Εκεί βρίσκεται και το σιντριβάνι του Πήγασου, γύρω από το οποίο η Μαρία και τα παιδιά χόρεψαν και τραγούδησαν.
Στο τέρμα των κήπων βρίσκονται τα αγάλματα που μιμούνταν τα παιδιά. Ο νάνος καλικάτζαρος με τα γυαλιά εμφανίζεται κι αυτός στην αρχή του τραγουδιού. Πηγαίνοντας προς την έξοδο των κήπων συναντάμε τα σκαλοπάτια, που η Μαρία με τα παιδιά χρησιμοποιούσαν σαν μουσική κλίμακα για το τραγούδι, πηδώντας πάνω-κάτω. Τέλος, από την ταράτσα του παλατιού μπορείτε να δείτε τη θέα της πόλης και την πέργκολα, ένα μακρύ τούνελ από κληματαριά.
Το ανάκτορο χρονολογείται στα 1606, λεγόταν Altenau και χτίστηκε επί ηγεμονίας του Αρχιεπισκόπου Wolf Dietrich von Raitenau, ένα όμορφο δείγμα αρχιτεκτονικής Baroque εκείνης της περιόδου. Ο διάδοχός του, Αρχιεπίσκοπος Markus Sittikus το μετονόμασε σε Mirabell («όμορφη θέα»). Το παλάτι ανοικοδομήθηκε μεταξύ 1721-27 και καταστράφηκε σε μεγάλο ποσοστό στη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς του Salzburg το 1818, και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ανοικοδομηθεί. Οι ωραίοι κήποι του σχεδιάστηκαν από τον διάσημο αρχιτέκτονα Fischer von Erlach κι έγιναν τον 18ο αιώνα.
2. Το μοναστήρι Nonnberg
Το μοναστήρι βρίσκεται στην οδό Nonnberggasse 2, και για να φτάσετε εκεί πρέπει να ανεβείτε ένα σωρό σκαλοπάτια, κάτι κουραστικό όταν έχει ζέστη, γι’ αυτό και οι πιο πολλοί ικανοποιούνται με το να το βλέπουν από κάτω. Μια εναλλακτική λύση είναι να πάρετε το τελεφερίκ που πηγαίνει στο κάστρο Hohensalzburg. Από εκεί, ένα κατηφορικό μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο μοναστήρι.
Αυτό το γυναικείο μοναστήρι των Βενεδικτίνων συνδέεται πολύ με την οικογένεια von Trapp. Δεν είναι μόνον εκεί που πέρασε τον καιρό της η Maria Augusta von Kutschera, πριν πάει να φροντίσει τα παιδιά του πλοιάρχου και που φαίνεται στην ταινία με τις μοναχές να πηγαίνουν στη λειτουργία και να τραγουδούν «Μαρία», αλλά κι εκεί που η πραγματική Μαρία παντρεύτηκε τον πλοίαρχο το 1927 (η σκηνή του γάμου στην ταινία, στην πραγματικότητα, γυρίστηκε στην εκκλησία Collegiate, λίγο έξω από την πόλη). Εδώ επίσης, στην πύλη του μοναστηριού, είναι που τα παιδιά ήρθαν και ρώτησαν αν η Μαρία μπορεί να γυρίσει στο σπίτι τους. Στη σκηνή της διαφυγής, στο τέλος της ταινίας, έξω από την πύλη του μοναστηριού είναι και τα αμάξια παρκαρισμένα.
Αν και το εσωτερικό του μοναστηριού φτιάχτηκε στο Hollywood, το εξωτερικό του είναι από το αληθινό μοναστήρι της Μαρίας. Μπορείτε να επισκεφτείτε το προαύλιο και την εκκλησία (που δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που βλέπουμε στην ταινία).
Η ταινία ξεγελάει και με εξωτερικό του μοναστηριού. Όπως θα δείτε, αν πάτε εκεί, το πραγματικό μοναστήρι δεν κοιτάζει προς τη γραφική παλιά πόλη του Salzburg, αλλά προς τα νότια προάστια.
Το αντίστροφο πλάνο, που η Μαρία φεύγει από το μοναστήρι, γυρίστηκε απέναντι από την παλιά πόλη, στο Winkler Terrace (όπου αργότερα στην ταινία αρχίζει το τραγούδι «Do-Re-Mi»).
Το γυναικείο μοναστήρι του Nonnberg είναι ένα από τα πιο παλιά μοναστήρια στον κόσμο. Το αρχικό οικοδόμημα το έφτιαξε ο St.Rupert, το 714. Χτίστηκε ξανά το 1000 και καταστράφηκε σε μεγάλο ποσοστό από τη φωτιά του 1423. Το κτίριο που υπάρχει σήμερα είναι αυτό που ανοικοδομήθηκε μετά τη φωτιά, από το 1464 ως το 1509. Τρία πλευρικά παρεκκλήσια προστέθηκαν γύρω στο 1624, και ένα φρεσκάρισμα σε στυλ Baroque έγινε στη δεκαετία του 1880. Καθώς βρίσκεται κάτω από το κάστρο του Hohensalzburg, είναι ορατό από πολλά μέρη της πόλης.
3. Η γέφυρα του Μότσαρτ
Η γέφυρα αυτή περνάει πάνω από τον ποταμό Salzach, από το Rudolfskai (κοντά στις πλατείες Μότσαρτ και Residenz) προς την Imbergstrasse, στη βόρεια πλευρά. Αυτήν την αψιδωτή πεζογέφυρα, είναι που στην ταινία η Μαρία με τα παιδιά τη διασχίζουν χοροπηδώντας, πηγαίνοντας προς την εξοχή, ενώ τραγουδούν «Do-Re-Mi». Δεν χρειάζεται να τη διασχίσετε, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα να δείτε στην παλιά πόλη. Αν όμως παρ’ όλα αυτά θέλετε περιπέτεια, τότε η ιστορική Steingasse και το μοναστήρι στο Kapuzinerberg βρίσκονται λίγο μετά τη γέφυρα. Φτιαγμένη το 1903, η γέφυρα του Μότσαρτ (Mozartsteg) είναι μια από τις πολλές γέφυρες που συνδέουν τα δύο τμήματα της παλιάς πόλης. Είναι ένα πασίγνωστο σημείο, και φυσικά πήρε το όνομά της από τον Wolfgang Amadeus Mozart.
4. Η πλατεία Residenz και το σιντριβάνι
Η μεγάλη πλατεία Residenz (Residenzplatz) βρίσκεται στην παλιά πόλη, μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό. Το κτίριο στα δυτικά της πλατείας είναι η κατοικία του Αρχιεπισκόπου (Alte Residenz), όπου στη ταινία κρεμόταν μια μακριά ναζιστική σημαία.
Στα ανατολικά της πλατείας είναι το νέο Residenz (Neue Residenz), στα νότια βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός του Salzburg (Dom) και στα βόρεια ιστορικές ιδιωτικές κατοικίες (Bürgerhäuser). Φεύγοντας η Μαρία από το μοναστήρι για να αναλάβει την υπηρεσία της στην οικογένεια Von Trapp, μπαίνει στην πλατεία από τις αψίδες που βρίσκονται στη ΝΔ γωνιά του Καθεδρικού Ναού, και την διασχίζει, τραγουδώντας το τραγούδι «I Have Confidence in Me».
Στο βάθος αριστερά περνά η αληθινή Μαρία von Trapp με την κόρη και την εγγονή της
Γνωστό κι ως Ανάκτορο Residenz, το κτίριο στη τωρινή του μορφή χρονολογείται γύρω στο 1600 (αν και το αρχικό κτίριο βάσει εγγράφων υπάρχει από το 1232) και είναι ένα ακόμα κλασικό δείγμα αρχιτεκτονικής Baroque, που βλέπουμε σε όλη την πόλη. Χρησιμοποιείτο ως κατοικία των Αρχιεπισκόπων που ηγεμόνευαν μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Ο νεαρός Mozart έδινε συχνά παραστάσεις εδώ. Σήμερα είναι τόπος για διεθνή συνέδρια και επίσημες δεξιώσεις.
Στη μέση της πλατείας και μπροστά απ’ τον Καθεδρικό ναό βρίσκεται το σιντριβάνι (Residenzbrunnen). Είναι εδώ που η Μαρία σταμάτησε και πλατσούρισε στα νερά του, ενώ τραγουδούσε το «I have confidence in Me». Μερικές φορές είναι γνωστό και ως Σιντριβάνι του Αλόγου (Horse Fountain) και μερικές φορές το χειμώνα είναι καλυμμένο.
Το όμορφο αυτό σιντριβάνι έφτιαξε ο Αρχιεπίσκοπος Guidobald Graf Thun, μεταξύ 1658 και 1661. Είναι το πιο μεγάλο Baroque σιντριβάνι, εκτός Ιταλίας, με ύψος 15 μ., κι έγινε από λαξευτό μάρμαρο από το κοντινό όρος Untersberg. Ο καλλιτέχνης, στον οποίον αποδίδεται το έργο, είναι ο Ιταλός Tommaso di Garona.
5. Το κοιμητήριο του Αγίου Πέτρου
Βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Πέτρου, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου. Είναι το μέρος, όπου στην ταινία η οικογένεια Von Trapp προσπαθεί να ξεφύγει από τους Ναζί. Το σκηνικό του κοιμητηρίου φτιάχτηκε στο Hollywood, και όλες οι σκηνές, με την οικογένεια von Trapp να κρύβεται πίσω από τις ταφόπλακες για να ξεφύγει, γυρίστηκαν στο στούντιο. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κοιμητήριο, λόγω της τοποθεσίας του και των κατακομβών που υπάρχουν εκεί. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, με όμορφους, στολισμένους τάφους. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, σχετικά με το κοιμητήριο είναι ότι οι τάφοι δεν αγοράζονται αλλά νοικιάζονται. Οι συγγενείς δεν πρέπει μόνο να πληρώνουν το ενοίκιο για τον τάφο κάθε 10 χρόνια, αλλά και να τον φροντίζουν. Αν δεν πληρώσουν το ενοίκιο, τότε βγάζουν το σώμα του νεκρού έξω.
Η συνοικία του Αγίου Πέτρου είναι το πιο παλιό τμήμα του Salzburg, και η πόλη εξαπλώθηκε σιγά-σιγά πέρα από το μοναστήρι. Οι κατακόμβες που υπάρχουν στον βράχο του Mönchsberg χρονολογούνται στο 215 μ.Χ. Το κοιμητήριο λέγεται ότι είναι από το 700 μ.Χ., υπάρχει ακόμα μια ταφόπλακα από το 1288 μ.Χ., έχει τον δικό του καταρράκτη, καθώς και τα λείψανα της αδελφής του Mozart, της Maria Ann. Μόνον ιερείς και μοναχοί θάβονταν εδώ μέχρι το 15ο αιώνα. Πολλές πλούσιες και αριστοκρατικές οικογένειες του Salzburg έχουν θαφτεί εδώ, και είναι το πιο παλιό εν χρήσει κοιμητήριο στην Αυστρία. Η είσοδος σ’ αυτό είναι δωρεάν, με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για δείτε τις κατακόμβες.
6. Το Festival Hall
Το συγκρότημα βρίσκεται στην πλατεία Toscaninihof, όπου ο πλοίαρχος Von Trapp (Christopher Plummer) τραγούδησε το «Edelweiss», στη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ. Εδώ επίσης η οικογένεια Von Trapp τραγούδησε το τραγούδι «So Long, Farewell», προτού δραπετεύσει από τους Ναζί.
Το 1693, ο Αρχιεπίσκοπος Johann Ernst von Thun έδωσε εντολή στον αρχιτέκτονα Johann Bernhard Fischer von Erlach να φτιάξει σχολή ιππασίας, έξω από λατομείο στους πρόποδες των βράχων του Mönchsberg, απ’ όπου πριν έβγαζαν πέτρες για να χτίσουν τον Καθεδρικό ναό. Η σχολή αυτή χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση και ιππικούς αγώνες, και αργότερα ως αποθηκευτικός χώρος. Το 1926, η σχολή αυτή αναβίωσε ως δημοφιλής θεατρική σκηνή για το Φεστιβάλ του Salzburg.
Το πρώτο θέατρο, που λεγόταν Μικρή Αίθουσα Φεστιβάλ (Kleines Festspielhaus), είναι γνωστό ως «Οίκος για τον Μότσαρτ» (Haus für Mozart). Είχε πάνω από 1.500 καθίσματα, χρησιμοποιείτο κυρίως για να παρουσιάζονται όπερες του Μότσαρτ, και είχε μια είσοδο από μωσαϊκό.
Το δεύτερο και πιο μεγάλο θέατρο ήταν «Η Σχολή Ιππασίας των Βράχων»  (Felsenreitschule), με πάνω από 2.000 καθίσματα σε περισσότερες από 3 σειρές, είχε μια μερικώς συρόμενη οροφή, κι έγινε διάσημη από την ταινία, επειδή εκεί τραγούδησε η οικογένεια Von Trapp λίγο πριν δραπετεύσει.
Το τελευταίο θέατρο, «Η Μεγάλη Αίθουσα Φεστιβάλ» (Grosses Festspielhaus), που έχει πάνω από 2.100 καθίσματα, και εμφανίζει πολλά έργα του Wagner, άνοιξε το 1960. Αν είστε στην πόλη στη διάρκεια του ετήσιου Φεστιβάλ του Salzburg, αξίζει να το επισκεφτείτε.
7. Η Pferdeschwemme
Αυτό το αρχαίο σημείο, όπου έπλεναν τα άλογά τους και τώρα είναι σιντριβάνι, το στολίζουν πολλές ζωγραφιές και βρίσκεται στην πλατεία Karajan, απέναντι από το Festival Hall. Είναι ακριβώς δίπλα από την πύλη Siegmundstor, το κύριο τούνελ κάτω από το Mönchsberg, από το οποίο μπαίνουμε στο κέντρο της πόλης. Εδώ, η Μαρία με τα παιδιά χόρεψαν γύρω του και τραγούδησαν το «My Favorite Things».
Στην πόλη υπάρχουν δύο τέτοια μέρη για άλογα, αυτό εδώ με τη μακρινή όμορφη πρόσοψη κι ένα μικρότερο εκεί κοντά, η Kapitelschwemme, που χρονολογείται στο 1732 και οριοθετείται από δύο όμορφα δέντρα. Η Pferdschwemme σχεδιάστηκε και χτίστηκε από τον Fischer von Erlach το 1693, την ίδια εποχή που φτιάχτηκε και η πρόσοψη των Βασιλικών Στάβλων. Το κεντρικό άγαλμα, ο «Αλογοδαμαστής», είναι από τον Michael Bernhard Mandl. Η γούρνα επισκευάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Firmian, το 1732.
8. Η βεράντα στο Winkler
Αυτή η καταπληκτική βεράντα είναι στην κορυφή των βράχων του Mönchsberg, που κοιτάζει στη δυτική πλευρά της παλιά πόλης και συνορεύει μ’ έναν οχυρό τοίχο, που κάποτε προστάτευε την πόλη. Μπορούμε να φτάσουμε εκεί πάνω, από τον αναβατήρα του Mönchsberg, στην Anton Neumayrplatz, στο τέρμα του εμπορικού δρόμου Gastattengasse.
Δεν είναι μόνο το σημείο απ’ όπου αρχίζει το τραγούδι «Do-Re-Mi» στην ταινία, αλλά ίσως και το σημείο με την καλύτερη θέα προς τη πόλη.
Τα όμορφα γειτονικά κάστρα που έχουν γίνει ξενοδοχεία (Schloss Mönchstein και Johannesschlössl), αξίζει να τα επισκεφτείτε εφόσον βρίσκεστε εδώ πάνω. Το πιο καλό σημείο για μια πραγματικά όμορφη θέα είναι από το Cafe Winkler, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΟΥ SALZBURG
9. Το ανάκτορο Leopoldskron και η λίμνη
Το ανάκτορο αυτό είναι ένα κάστρο χτισμένο σε ρυθμό ροκοκό και βρίσκεται στο Leopoldskroner Teich, δίπλα σε μια μικρή τεχνητή λίμνη στα ΝΔ του Salzburg. Η πρόσοψη του ανακτόρου, προς τη μεριά της λίμνης, χρησιμοποιήθηκε στην ταινία σαν το πίσω μέρος της βίλας της οικογένειας Von Trapp. Στην πραγματικότητα, οι διάσημες σκηνές στη βεράντα, προς τη μεριά της λίμνης, όπου η οικογένεια πίνει λεμονάδα και η Μαρία λογομαχεί με τον πλοίαρχο, γυρίστηκαν στην παρακείμενη ιδιοκτησία, Bertelsmann, προς τα δυτικά. Όλες οι σκηνές που εμφανίζουν το σπίτι της οικογενείας Von Trapp και δεν περιέχουν τη λίμνη, γυρίστηκαν στο ανάκτορο Frohnburg. Η σκηνή στην αίθουσα του χορού γυρίστηκε σε στούντιο, αλλά η ίδια η αίθουσα αντιγράφηκε από δωμάτιο που υπάρχει στο πραγματικό ανάκτορο.
Στη λίμνη, στο πίσω μέρος του ανακτόρου, γυρίστηκε και η σκηνή που τα παιδιά πέφτουν στα νερά της. Τα παιδιά και η Μαρία εμφανίζονται στην ταινία να κάνουν βαρκάδα στη λίμνη. Ενθουσιασμένοι που είδαν τον πλοίαρχο, σηκώνονται όρθιοι στη βάρκα, την ανατρέπουν και καταλήγουν στο νερό. Η Gretel, που ήταν μόλις 6 ετών τότε, μόλις και γλύτωσε, καθώς δεν ήξερε ακόμα κολύμπι. Είναι πραγματικά ένα όμορφο μέρος με τη λίμνη, το θαυμάσιο κτίριο, και το υπέροχο σκηνικό με το μεγαλοπρεπές όρος Untersburg στο βάθος. Μπορείτε να περάσετε στην απέναντι πλευρά της λίμνης, στην οδό König Ludwig Strasse, και να βγάλετε φωτογραφίες του ανακτόρου. Στο ανάκτορο φτάνετε βαδίζοντας περίπου 15 λεπτά προς τα ΝΔ του Κάστρου του Salzburg (Festung Hohensalzburg), ή πάτε με λεωφορείο μέχρι τη στάση Seniorenheim Nonntal και βαδίσετε 1/4 του μιλίου προς τα δυτικά.
Το ανάκτορο Leopoldskron χτίστηκε το 1731 από τον Αρχιεπίσκοπο Leopold Count Firmian σαν οικογενειακή κατοικία, αλλά μετά που πουλήθηκε από την οικογένειά του το 1837 είχε πολλούς ιδιοκτήτες. Ο ιδρυτής του Φεστιβάλ του Salzburg, ο Max Reinhardt, το αγόρασε το 1918, και το αποκατέστησε στην προηγούμενη δόξα του. Από το 1947, το έχει το Salzburg Global Seminar, ένα αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, και μπορεί να ενοικιαστεί για σεμινάρια και ιδιαίτερα γεγονότα, μαζί με τα ιδιωτικά του καταλύματα.
10. Το γυάλινο περίπτερο
Σήμερα βρίσκεται στους κήπους του παλατιού Hellbrunn, στην οδό Fürstenweg 37, στα νότια περίχωρα του Salzburg. Αρχικά, στη διάρκεια του γυρίσματος της ταινίας βρισκόταν στο παλάτι Leopoldskron, αλλά μεταφέρθηκε στο Hellbrunn για να είναι πιο εύκολο να το επισκέπτονται οι τουρίστες. Προς το παρόν είναι κλειδωμένο και έτσι το κοινό δεν μπορεί να μπει μέσα, αλλά μπορείτε να βαδίσετε και να χορέψετε γύρω από αυτό. Αυτό οφείλεται στο ότι πάρα πολλά άτομα τραυματίστηκαν όταν προσπάθησαν να χορέψουν κι αυτοί πάνω στους πάγκους.
Οι πιο διάσημες και ρομαντικές σκηνές της ταινίας, γυρίστηκαν εδώ με το «I am 16 going on 17» και «Something Good», αλλά γυρίστηκαν ξανά στα στούντιο της Fox, στο Hollywood, σε μια πιο μεγάλη και αναπλασμένη έκδοση του περιπτέρου.
11. Το ανάκτορο Frohnburg
Στην ταινία, η βίλα των Von Trapp είναι ένας συνδυασμός από δύο διαφορετικές τοποθεσίες στο Salzburg. Το μικρό δρομάκι με τη σκιά των δέντρων, όπου η Μαρία κατεβαίνει από το λεωφορείο, είναι η αλέα Hellbrunner, που βρίσκεται νότια της πόλης.
Εδώ θα αναγνωρίσετε το ανάκτορο Frohnburg, ένα εξοχικό σπίτι του 17ου αιώνα, που τώρα στεγάζεται η Μουσική Ακαδημία Mozarteum. Η πρόσοψή του, η αυλή του και η πύλη του χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσοψη της βίλας της οικογένειας Von Trapp. Το ανάκτορο χρησιμοποιήθηκε επίσης σαν η πίσω πλευρά της βίλας της οικογένειας Von Trapp, σε κάθε σκηνή που δεν υπάρχει η λίμνη.
Με την ευκαιρία, η πραγματική βίλα της οικογένειας Von Trapp βρίσκεται στο Aigen, ένα προάστιο προς τα ΝΑ της παλιάς πόλης του Salzburg. Από το 2008, είναι ανοικτή στο κοινό ως ξενοδοχείο (Villa Trapp, Traunstraße 34, Salzburg).
Στην ταινία, βλέπουμε τη Μαρία να βαδίζει δίπλα στον τοίχο της βίλας, προς την μπροστινή της είσοδο, ενώ τραγουδάει «I have Confidence». Εδώ επίσης είναι που ο πλοίαρχος ξεκρεμάει τη ναζιστική σημαία, μετά την επιστροφή του με τη Μαρία από τον μήνα του μέλιτος. Εδώ γυρίστηκε και η σκηνή της διαφυγή τους, με την οικογένεια να σπρώχνει το αμάξι τους μέσα από την πύλη του ανακτόρου προς το δρόμο έξω.
Το ανάκτορο Frohnburg χτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Max Gandolph μεταξύ 1660 και 1680. Το σημερινό του όνομα προήλθε όταν το ανάκτορο αποκτήθηκε από τους κόμητες του Frohnburg. Το 1957, το ανάκτορο πουλήθηκε στην Αυστριακή Δημοκρατία, και τώρα χρησιμοποιείται ως τόπος για κονσέρτα και έχει δωμάτια για φοιτητές της Μουσικής Ακαδημίας Mozarteum. Δεν είναι ανοικτό στο κοινό.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ SALZKAMMERGUT
12. Το κάστρο Anif
Ιδιωτική κατοικία που χτίστηκε σαν κάστρο στη μέση μιας λίμνης. Εμφανίζεται στις αεροφωτογραφίες γύρω από το Salzburg στην αρχή της «Μελωδίας της Ευτυχίας» και απέχει λίγα μίλια ΝΑ του Salzburg, στη μικρή πόλη Anif. Το κάστρο εμφανίζεται και στην ταινία «The Odessa File».
Το αρχικό κτίσμα χρονολογείται στο 19ο αιώνα, αλλά χτίστηκε ξανά με το τωρινό του νεογοτθικό στυλ μεταξύ 1838 και 1848. Είναι ιδιοκτησία της οικογένειας von Moy, που το αναστήλωσε ουσιαστικά μεταξύ 1995 και 2000, και δεν υπάρχει δημόσια πρόσβαση.
13. Το κάστρο Fuschl
Το όμορφο αυτό θέρετρο εμφανίζεται στις αεροφωτογραφίες στις αρχικές σκηνές της ταινίας, απέχει γύρω στα 14 μίλια ανατολικά του Salzburg και βρίσκεται κοντά στο χωριό Fuschl, στη θαυμάσια περιοχή των Λιμνών, το Salzkammergut. Ακριβώς πάνω στο νερό βρίσκεται το κυρίως θέρετρο και υπάρχει ένα ξενοδοχείο Sheraton, ακριβώς δίπλα στο κοντινό γήπεδο του γκολφ.
Το κάστρο Fuschl χτίστηκε από τους Αρχιεπισκόπους του Salzburg το 1450, σαν καλοκαιρινή εξοχική κατοικία και για κυνήγι. Βρίσκεται σ’ ένα μικρό ακρωτήριο που προεξέχει μέσα στη λίμνη Fuschlsee. Το μεγάλο τετράγωνο κτίριο στα δεξιά του είναι το αρχικό κάστρο. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε θέρετρο.
14. Το λιβάδι στο Mehlweg
Το όμορφο αλπικό λιβάδι, όπου η Μαρία (Julie Andrews) εμφανίζεται και κάνει τα διάσημα στροβιλίσματά της στην αρχή της ταινίας, είναι στο όρος Mehlweg, κοντά στο βαυαρικό χωριό Marktschellenberg, γύρω στα 12 χλμ. νότια του Salzburg.
Στο διάσημο αυτό λιβάδι, στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας, μαθαίνουμε ότι «The hills are alive with the Sound of Music». Μην απογοητευθείτε αν δεν δείτε τις σημύδες και το κελαριστό ρυάκι που προστέθηκαν για την ταινία, επειδή, γενικά, η τοποθεσία δεν θα σας απογοητεύσει.
15. Η εκκλησία Collegiate
Βρίσκεται γύρω στα 24 χλμ. ανατολικά του Salzburg, στη μικρή πόλη Mondsee, στο ανατολικό άκρο της ομώνυμης λίμνης. Ο γάμος της πραγματικής Μαρίας με τον πλοίαρχο έγινε στο μοναστήρι Nonnberg στο Salzburg, αλλά για τις ανάγκες της ταινίας γυρίστηκε σ’ αυτόν τον όμορφο καθεδρικό ναό.
Η βασιλική του Αγίου Μιχαήλ στη λίμνη Mondsee (Pfarrkirche St.Michael) ήταν πριν η εκκλησία του μοναστηριού των Βενεδικτίνων μοναχών. Το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε το 748 πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού οικισμού. Ήταν ένα μέρος με μεγάλη πολιτιστική επίδραση στην περιοχή μέχρι το 1792, όταν το μοναστήρι διαλύθηκε.

16. Το φρούριο Hohenwerfen
Βρίσκεται στην οδό Burgstraße 2, κοντά στο χωριό του Werfen, και απέχει περίπου 40 χλμ. νότια του Salzburg, στον αυτοκινητόδρομο A10/E55. Το φρούριο φαίνεται στο βάθος στη σκηνή που η Μαρία με τα παιδιά τραγουδούν το «Do-Re-Mi» σ’ ένα λιβάδι στις Άλπεις.
Έχει ένα εντυπωσιακό ορεινό περιβάλλον και φτάνει τα 155 μ. από την είσοδό του. Μπορείτε να περπατήσετε για 15 λεπτά από τους πρόποδες ως την κορυφή, ή να πάρετε τον αναβατήρα. Με το αυτοκίνητο απέχει 30 λεπτά από το Salzburg, αλλά με το τρένο είναι η πιο εύκολη διαδρομή. Ένα ταξίδι στο Werfen είναι θαυμάσιο γιατί μπορείτε να επισκεφτείτε και τη Σπηλιά του Πάγου (Eishöhle), που είναι μεγάλη εμπειρία.
Το φρούριο Hohenwerfen, και το αδελφικό του φρούριο Hohensalzburg, χτίστηκε τον 11ο αιώνα για να προστατεύσει την περιοχή του Salzburg. Χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή ανά τους αιώνες. Στη διάρκεια της ιστορίας του δέχτηκε προσθήκες κι ανακαινίσεις πολλές φορές. Η κατοχή του κάστρου δόθηκε το 1938 στην τοπική αυτοδιοίκηση του Salzburg. Το Hohenwerfen χρησιμοποιείται τώρα για δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, και λαογραφικά βραδινά.
17. Το όρος Untersberg
Στις τελευταίες σκηνές της ταινίας, με τα σύνορα της Αυστρίας κλειστά, οι Von Trapp προσπαθούν να περάσουν πάνω από το όρος Untersberg για να φτάσουν σε ελεύθερο έδαφος.
Στη διάρκεια της ανάβασής τους τραγουδούν το «Climb Every Mountain». Γενικά, το Untersberg είναι μεγάλη ευκαιρία για θέα προς τις Άλπεις, για όποιον δεν έχει χρόνο να πάει πιο νότια προς το Berchtesgarten ή ανατολικά προς το Hallstatt.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αφού επισκεφτούμε όλες τις τοποθεσίες στο Salzburg, όπου γυρίστηκε η ταινία «Η Μελωδία της Ευτυχίας», ανυπομονούμε να γυρίσουμε στο σπίτι για να δούμε ξανά την ταινία. Ήταν συναρπαστικό που είδαμε όλα αυτά τα μέρη και μπορέσαμε να τα αναγνωρίσουμε!

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Σᾶς ευχαριστώ πολύ γιά τίς τόσο ὄμορφες εικόνες τοῦ ἀγαπημένου Salzburg!!! ἤταν ἕνα πολύ όμορφο δῶρο γιά τά γεννέθλιά μου

Pacific Tour India είπε...

Welcome to Pacific Tour India
I Read your blog, it`s so informative and amazing you must describe the HISTORY its most important to us or many more thanks for sharing..
Golden Triangle Tour of India which include Delhi, agra, Jaypur. Golden Triangle means which connects the capital city Delhi with Taj Mahal city {Agra} and pink City {Jaipur} in a triangular shape . The land distance b/w each other cities approx. KM. you can also visit most viewable historical monuments of INDIA which is situated in these 3 cities...
More Packages:-
Golden Triangle Tour 5 Days

Golden Triangle Tour 6 Days

Golden Triangle Tour 4 Days


CONTACT INFO
Shop No.16, First Floor, Prerna Plaza, Fatehabad Road, Agra- 282001
Mob : +91 - 9759747417, 9568617417
Email: info@pacifictourindia.com,

Web-side: www.pacifictourindia.com

Blogger είπε...

Did you know there is a 12 word phrase you can communicate to your partner... that will trigger deep emotions of love and impulsive attractiveness to you deep within his heart?

Because hidden in these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's instinct to love, look after and protect you with his entire heart...

====> 12 Words That Trigger A Man's Desire Impulse

This instinct is so hardwired into a man's brain that it will drive him to work better than before to make your relationship as strong as it can be.

Matter of fact, fueling this all-powerful instinct is absolutely mandatory to having the best possible relationship with your man that the instance you send your man one of the "Secret Signals"...

...You'll soon notice him open his mind and soul for you in a way he never expressed before and he will see you as the one and only woman in the galaxy who has ever truly understood him.

zoe είπε...

Thanks for the amazing post.....keep sharing.
canvas throw pillow case
decorative pillow cases for couch
puzzle pillow floor mat

خدمات منزلية είπε...

مكافحة النمل الابيض
تنظيف موكيت
تنظيف مجالس
تنظيف منازل
مكافحة حشرات
تعقيم منازل
تنظيف مسابح