18 Νοε 2012

Σκιάθος - το στολίδι των Σποράδων (Β' Μέρος)

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
Αν κι η Σκιάθος είναι ένα μικρό νησί, έχει πάνω από 60 παραλίες, για κάθε γούστο, με χαρακτηριστική χρυσαφένια λεπτή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Οι αμμουδιές της έχουν βράχια, κατάλληλα για «κατάδυση» με μάσκα. Οι νότιες παραλίες είναι πιο κοσμοπολίτικες και διάσημες σε όλον τον κόσμο. Έχουν πάντα ωραία, καθαρά και δροσερά νερά, απολαυστικά για κολύμβηση. Οι πιο πολλές είναι οργανωμένες, με σχολές θαλασσίων σπορ, μπαράκια, καφετέριες και μαζεύουν τους πιο πολλούς επισκέπτες του νησιού. Η πιο γνωστή παραλία της Σκιάθου, οι Κουκουναριές, έχει ανακηρυχθεί τρίτη καλύτερη παραλία της Μεσογείου. Το νησί προσφέρει ανέσεις υψηλών προδιαγραφών για διακοπές με ένταση, αλλά μπορεί να ικανοποιήσει και όσους αναζητούν μια πιο απομονωμένη παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο μακριά από την πολυκοσμία.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΡΤΖΙ
Είναι μια μικρή βραχώδης παραλία που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κάστρου στη μικρή χερσόνησο στο λιμάνι της Σκιάθου. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με τα πόδια από τον δρόμο που οδηγεί στο Μπούρτζι. Στην πόλη της Σκιάθου θα βρείτε πολλά καταλύματα για τη διαμονή σας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, επιπλωμένα διαμερίσματα, studios κλπ.), όπως και πολλές ταβέρνες και καφετέριες.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ
Η μεγάλη αυτή αμμουδερή παραλία βρίσκεται περίπου 3 χλμ. ΝΔ της Χώρας, στο δρόμο προς τις Κουκουναριές. Μπορείτε να φτάσετε ως εκεί είτε περπατώντας, είτε με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Η Μεγάλη Άμμος και ο Βασιλιάς σχηματίζουν μαζί μια μακριά παραλία (σχεδόν 2 χλμ.), που ξεκινάει από την πόλη και τελειώνει στην άκρη του Βασιλιά. Διαθέτει πολύ καλά οργανωμένη παραλία που προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις ευκολίες για κολύμπι, ηλιοθεραπεία και θαλάσσια σπορ, καθώς και μια σχολή για θαλάσσιο σκι. Μπορείτε να φάτε στις όμορφες ταβέρνες της και τα γραφικά ουζερί της ή ακόμα να μείνετε στα ξενοδοχεία και στους ξενώνες της. Πίσω από τον κόλπο της Μεγάλη Άμμου οι λόφοι και τα βουνά είναι σχετικά ψηλά και απότομα, και προστατεύουν τις παραλίες από τον δυνατό Βοριά (τον γραίγο) που φυσάει στις παραλίες αυτές και χαρίζει δροσιά στην καλοκαιρινή ζέστη.
ΒΑΣΙΛΙΑΣ
Η όμορφη αμμουδερή παραλία Βασιλιά βρίσκεται ΝΔ από την πόλη της Σκιάθου, δίπλα από τη Μεγάλη Άμμο. Είναι σχετικά ήσυχη, καλά οργανωμένη, με πολύ καλή σχολή για θαλάσσιο σκι και προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις ανέσεις και τις ευκολίες που ζητούν για το μπάνιο τους, τα θαλάσσια σπορ και την ηλιοθεραπεία τους. Η περιοχή διαθέτει πολλές ταβέρνες, καφετέριες, αναψυκτήρια, καθώς και πολλά καταλύματα όλων των ειδών και κατηγοριών (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, επιπλωμένα διαμερίσματα, studios κλπ.). Η παραλία είναι μία από τις παραλίες της Σκιάθου που έχουν βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία για τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, την καλή οργάνωσή της και την καθαρότητα των νερών της. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γρήγορη λόγω της μικρής απόστασης από την πόλη της Σκιάθου, με την αστική συγκοινωνία ή δικό σας μέσον. Λίγο πιο πέρα πίσω από τον Βασιλιά, ένας δρόμος ανεβαίνει και οδηγεί στην περιοχή Κατσαρού, από όπου η θέα είναι θαυμάσια. Από την περιοχή του Κατσαρού, μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο στον Πλατανιά, στο Κολιό, στα Λιβαδάκια και στην Κεχριά.
ΦΤΕΛΙΑ
Η μεγάλη αμμώδης παραλία της Φτελιάς βρίσκεται 4 χλμ. ΝΔ από την πόλη της Σκιάθου, και αποτελεί ουσιαστική συνέχεια των παραλιών Μεγάλη Άμμος και Βασιλιάς. Η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη, με καθαρά νερά. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη οδικώς, αλλά λόγω της κοντινής απόστασης μπορείτε να πάτε και με τα πόδια από τη Χώρα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά καταλύματα κάθε κατηγορίας και είδους (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios κλπ.).
ΑΧΛΑΔΙΕΣ
Είναι ένας σημαντικός τουριστικός οικισμός της περιοχής, γύρω από την ομώνυμη μεγάλη αμμουδερή παραλία και βρίσκεται κοντά στη Χώρα. Ο οικισμός έχει λίγους μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον τουρισμό. Η πολύ όμορφη παραλία του οικισμού είναι πλήρως οργανωμένη και βρίσκεται σε μια προφυλαγμένη λίμνη. Υπάρχει μια σχολή για θαλασσιά σπορ και ένα καραβάκι που κάνει τακτικά δρομολόγια. Στην παραλία θα βρείτε διαφορές ταβέρνες, και λίγο πιο πίσω υπάρχουν και αλλά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με τα πόδια, οδικώς ή με βάρκα που εκτελεί τακτικά δρομολόγια και αναχωρεί από τη πόλη της Σκιάθου. Από εκεί 2 απότομοι χωματόδρομοι σάς φέρνουν στην περιοχή του Κατσαρού από όπου μπορείτε να συνεχίσετε για Πλατανιά, Κολιό, Λιβετάκια, Κεχριά και την πόλη της Σκιάθου.
ΣΚΛΗΘΡΙ
Λίγο πιο πέρα απ’ τις Αχλαδιές βρίσκεται η μικρή αμμώδης παραλία Σκληθρί, με μια μικρή κοιλάδα πίσω της. Βρίσκεται 7 χλμ. ΝΔ από τη Χώρα, προστατευμένη μέσα σ’ ένα μικρό και γραφικό όρμο. Δεν τραβάει πολύ κόσμο και το ταβερνάκι της είναι γραφικό και παραδοσιακό. Η παραλία είναι λίγο οργανωμένη και προσφέρει στους επισκέπτες τις ευκολίες για κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά της και ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα στη γραφική ταβερνούλα πάνω στο κύμα, στην έξοδο μιας ρεματιάς με μεγάλα πλατάνια και πολύ πράσινο. Ο κόλπος προσφέρει καλή προστασία σε σκάφη, εκτός από το λιμάνι της Σκιάθου.
ΤΖΑΝΕΡΙΑ
Η Τζανεριά, ένας άλλος φιλόξενος όρμος, είναι γνωστή και ως παραλία Νόστος, όπως το ξενοδοχείο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω, όπου εκτός από το κολύμπι στα υπέροχα νερά του, μπορείτε να γευματίσετε στην ταβέρνα που υπάρχει εκεί και να κάνετε σπορ. Τακτικά δρομολόγια με καραβάκια την συνδέουν με τη Χώρα.
ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ)
Στην ανατολική πλευρά του ακρωτηρίου Καλαμάκι βρίσκονται 3 όρμοι (Σκληθρί, Τζανεριά και Καναπίτσα) από τους οποίους ο πιο γνωστός είναι της Καναπίτσας, με τα ήσυχα νερά και την εκπληκτική θέα. Η παραλία στο Καλαμάκι - Καναπίτσα είναι 7 περίπου χλμ. από την πόλη της Σκιάθου, λίγο μετά την παραλία της Τζανεριάς. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να περπατήσουμε περίπου 10 λεπτά από το σημείο που θα αφήσουμε το αυτοκίνητό μας ή από τη στάση του λεωφορείου. Είναι μια χαλαρή, οικογενειακή παραλία, από τις πιο δημοφιλείς της περιοχής, και ποτέ δεν μαζεύει πολύ κόσμο.
Είναι οργανωμένη, με θαυμάσια θέα, αρκετές ταβέρνες και επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες) σε κοντινή απόσταση. Διαθέτει σχολή καταδύσεων και μια σχολή για σκι για τους φίλους του σπορ. Στο ξενοδοχείο του Νόστος υπάρχει κι ένα γήπεδο για τένις, που νοικιάζεται με την ώρα. Ο γραίγος, ο ΒΑ άνεμος, φυσάει από τη θάλασσα πάνω στις παραλίες της Καναπίτσας και της Τζανεριάς (η διπλανή παραλία) και φέρνει δροσιά. Εδώ μπορείτε να φτάσετε οδικώς, αλλά υπάρχει και καΐκι που κάνει δρομολόγια από τη Σκιάθο στην Καναπίτσα. Μία βόλτα στο Καλαμάκι, τις νύχτες με φεγγάρι το καλοκαίρι, θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη.
ΚΟΥΤΣΟΥΡΙ
Περίπου στη μέση της χερσονήσου θα βρείτε την αμμουδιά Κουτσούρι. Είναι μια βόλτα 5 λεπτών προς τα κάτω, και θα χρειαστείτε λίγο πάρα πάνω για να ανεβείτε ξανά προς τα πάνω. Υπάρχει χώρος για να παρκάρετε. Η αμμουδιά είναι σχετικά μικρή αλλά ήσυχη, γιατί πολλοί δεν έχουν όρεξη να παιδευτούν για να την βρουν. Κάποιες εκδρομές με καραβάκια σταματάνε εδώ για να απολαύσουν ένα γεύμα στη μικρή, αλλά πολύ καλή ταβερνούλα. Γύρω από τα βράχια του Κουτσούρι βρίσκεται η μικρή αλλά όμορφη παραλία Δελφινάκι. Εδώ, πιο εύκολα θα φτάσετε με σκάφος. Μπορείτε να την φτάσετε και κολυμπώντας, ή σκαρφαλώνοντας από το βράχια του Κουτσούρι. Κάπου υπάρχει κι ένα μονοπάτι, που είναι λίγο δύσκολο να βρείτε.
ΒΡΩΜΟΛΙΜΝΟΣ
Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Καλαμάκι βρίσκεται η πολυσύχναστη παραλία Βρωμόλιμνος, που μαζεύει πολύ κόσμο, ειδικά νεολαία. Η όμορφη αυτή αμμουδερή παραλία με τα ήρεμα κρυστάλλινα νερά και την υπέροχη λεπτή άμμο βρίσκεται στη νότια ακτή της Σκιάθου, στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου Καλαμάκι, 8 χλμ. ΝΔ της πόλης και προστατεύεται από τους δυνατούς βοριάδες. Στον περιφερικό δρόμο του νησιού θα συναντήσετε ένα δρόμο στα αριστερά σας (με ταμπέλα) για Βρωμόλιμνο και Κολιό. Λίγο πιο κάτω ο δρόμος χωρίζει στα δυο: δεξιά για Κολιό και ευθεία για Βρωμόλιμνο. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ υπήρχε μικρή λίμνη με πολύ ρηχά νερά κοντά στη θάλασσα, που τώρα πια είναι ένα αποξηραμένο έλος.
Η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη και θεωρείται η δεύτερη πιο δημοφιλής μετά τις Κουκουναριές. Δίπλα στο κύμα υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες, γήπεδο Beach Volley και υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Στην περιοχή υπάρχει κέντρο θαλάσσιων σπορ κι αν περπατήσετε στην άλλη πλευρά της παραλίας, θα μπορέσετε να απολαύσετε μια καταπληκτική θέα κι ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Πίσω από την παραλία βρίσκεται μια λίμνη με γλυφό νερό και γύρω της καλάμια, που ξεραίνεται το καλοκαίρι. Την άνοιξη και το φθινόπωρο διάφορα πουλιά περνάνε από εδώ και κάνουν μια στάση στη λίμνη. Στο Βρωμόλιμνο μπορείτε να φτάσετε οδικώς, αλλά και με πλοιάρια που ξεκινούν από το λιμάνι της Σκιάθου.
ΚΟΛΙΟΣ
Η παραλία με τη δαντελωτή αμμουδιά και τα καθαρά νερά βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο με σχεδόν πάντα ήρεμη θάλασσα και αξίζει να την επισκεφτείτε. Προσφέρει πολλές δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια στην περιοχή, όπως και μερικά super market. Θα δείτε και διάφορες πισίνες, που είναι ανοιχτές για το κοινό, αρκεί να παραγγέλνετε στο μπαρ τους. Ο Κολιός είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κόλπου που περιέχει και τις παραλίες Βρωμόλιμνου και Αγίας Παρασκευής. Η Χώρα απέχει 10 λεπτά με το λεωφορείο και οι Κουκουναριές, στην αντίθετη κατεύθυνση, περίπου το ίδιο.
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ)
Καθαρά νερά, ξανθιά λεπτή άμμος. Αυτή είναι η παραλία της Αγίας Παρασκευής, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μικρό εκκλησάκι, που βρίσκεται εκεί. Είναι μια μεγάλη παραλία, στον ίδιο κόλπο με τον Βρωμόλιμνο και τον Κολιό, 8,5 χλμ. ΝΔ από την πόλη της Σκιάθου. Η βουκολική κοιλάδα του Πλατανιά έχει ένα ρυάκι που τρέχει σχεδόν όλη τη χρονιά. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι και το τέρμα της κοιλάδας, τα πιο πολλά όμως βρίσκονται σε απόσταση 5 ως 10 λεπτά από την παραλία. Στην περιοχή της παραλίας και στο χωριό Πλατανιάς υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, μερικές ταβέρνες, καφετέριες, ψησταριές και μίνι μάρκετ. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη και προσφέρει διάφορα θαλάσσια σπορ και μια πισίνα στο ξενοδοχείο Princess που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της παραλίας. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με αστική συγκοινωνία, ταξί ή δικό σας μέσο. Η παραλία της Αγίας Παρασκευής έχει βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία για τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, την καλή οργάνωσή της και την καθαρότητα των νερών της. Για όσοι αγαπούν την πεζοπορία, υπάρχει ένα δρομάκι που αρχικά είναι ασφαλτωμένο, και μετά συνεχίζει σαν χωματόδρομος προς το μοναστήρι και την παραλία της Κεχριάς. Η διαδρομή είναι περίπου 1,5-2 ώρες.
ΠΟΡΟΣ
Αυτή η όμορφη αμμώδης παραλία βρίσκεται 9 χλμ. ΝΔ από τη Χώρα, στη νότια ακτή του νησιού, λίγο πριν τον Τρούλο, στο δρόμο προς τις Κουκουναριές. Είναι δημοφιλής παραλία, οργανωμένη και προσφέρει στους επισκέπτες ανέσεις για το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία τους. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες και αναψυκτήρια.
ΤΡΟΥΛΟΣ
Η περιοχή ξεκινάει από τη διασταύρωση για Ασέληνο και τη Μονή Εικονίστρα και επεκτείνετε ως στα Μάραθα. Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από το νησάκι που βρίσκεται εκεί και μοιάζει με τρούλο. Η όμορφη, αμμουδερή παραλία του Τρούλου βρίσκεται στο δρόμο προς τις Κουκουναριές, στη νότια ακτή του νησιού, αμέσως μετά τη διασταύρωση που οδηγεί στη Μονή Εικονίστριας. Απέχει περίπου 9 χλμ. ΝΔ από την πόλη της Σκιάθου και 1 χλμ. δυτικά του Πλατανιά. Είναι διάσημη για τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της, τη λευκόχρυση αμμουδιά και τα ψηλά της πεύκα που φτάνουν δίπλα στη θάλασσα και προσφέρουν απλόχερα σκιά στους επισκέπτες. Τα νερά δεν βαθαίνουν απότομα, και γι’ αυτό η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία με σχολή για θαλάσσιο σκι και θαλάσσια σπορ. Έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία για τις υπηρεσίες που δίνει στους επισκέπτες, την καλή οργάνωση και την καθαριότητα και την ποιότητα των νερών. Εκτός από τη Χώρα, η περιοχή του Τρούλου έχει τη μεγαλύτερη κίνηση, και εκεί θα βρείτε πολλά σουπερμάρκετ, ταβέρνες και πισίνες με μπαράκια. Αυτή η περιοχή προσφέρει πολλά καταλύματα, απλωμένα ολόγυρα, ειδικά στους λόφους. Εδώ υπάρχουν και διάφορες μικρές παραλίες, πιο ήσυχες, αλλά προσβάσιμες μόνο με σκάφη. Μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τις παραλίες στο Μανδράκι, πεζοπορίες που κρατάνε από 40 λεπτά ως 2 ώρες, αν παίρνετε τον πιο μακρύ δρόμο πίσω από τους λόφους του Τρούλου. Ακολουθήσετε τα σήματα για «Super Paradise Beach». Για πεζοπόρους υπάρχει ένα ωραίο δρομάκι (σχετικά ίσιο) για την Ασέληνο (γύρω στα 55 λεπτά), ή και μια λίγο πιο μεγάλη βόλτα (1,5 ώρα) για τη Μικρή Ασέληνο, περνώντας από το Μοναστήρι της Εικονίστρας.
ΜΑΡΑΘΑ
Η αμμουδιά είναι μικρή, αλλά πολύ όμορφη και έχει και μια ταβερνούλα με ωραία ατμόσφαιρα. Βρίσκεται 12 χλμ. ΝΔ της Χώρας, στη νότια προστατευμένη από τους δυνατούς βοριάδες ακτή του νησιού, 0,5 περίπου χλμ. πριν τις Κουκουναριές. Στην παραλία υπάρχουν πολλές δυνατότητες για διαμονή και φαγητό.
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ
Η πιο φημισμένη παραλία της Σκιάθου και μια από τις πιο γνωστές της Ευρώπης, γεγονός που την κάνει αρκετά πολυσύχναστη. Έχει μήκος 1 χλμ. κι είναι γνωστή και με το όνομα «Χρυσή Άμμος», επειδή η άμμος της είναι πολύ λεπτή και λάμπει κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές ανάμεσα στις πιο καλές παραλίες της Μεσογείου. Εκτός από τα πεντακάθαρα ζεστά και ρηχά νερά της, η παραλία αυτή προσφέρει μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση και δροσιά, αφού το πασίγνωστο και πανέμορφο δάσος των Κουκουναριών (που έχει χαρίσει το όνομα του στην παραλία) σταματάει λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Πίσω από την παραλία βρίσκεται μεγάλο οικολογικό πάρκο με μια λιμνοθάλασσα (Στροφυλιά), μέσα σ' αυτό κι είναι μέρος κλειστό που ανήκει στα ζώα. Η περιοχή αποτελεί ένα σπάνιο υδροβιότοπο, που είναι σήμερα περιοχή προστατευόμενη από το Δήμο Σκιάθου στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Αρχικά ο χορός θα γινόταν ένα γήπεδο του γκολφ, αλλά η ΕΟΤ δεν μπόρεσε να αποκτήσει αρκετή γη για να χωρέσει την 9η τρύπα. Τώρα είναι ένα όμορφο και άνετο πάρκο όπου μπορείτε να κάνετε βόλτα ή να βρείτε δροσιά, όταν δεν σας αρέσει να κάθεστε συνέχεια στην αμμουδιά.
Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη και έχει πολλές δυνατότητες για θαλάσσια σπορ, ενώ η περιοχή τριγύρω διαθέτει εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες. Οι Κουκουναριές βρίσκονται στο ΝΔ άκρο της Σκιάθου, περίπου 16 χλμ. από τη Χώρα, κι εκτός από τα παραπάνω προσφέρουν ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με δικό σας μέσον, ταξί ή με την αστική συγκοινωνία. Λεωφορεία αναχωρούν κάθε 30 λεπτά από τη πρωτεύουσα με προορισμό τη παραλία αυτή.
ΚΡΥΦΗ ΑΜΜΟΣ
Αυτή η πολύ μικρή και πανέμορφη αμμώδης παραλία απέχει 15 χλμ. περίπου από την πόλη της Σκιάθου, στο δυτικό άκρο του νησιού, σ’ ένα σχετικά κλειστό μικρό κόλπο με ήρεμη συνήθως θάλασσα, 2 χλμ. δυτικά από τις Κουκουναριές. Το όνομά της το οφείλει στο γεγονός ότι είναι κυριολεκτικά κρυμμένη από τα βλέμματα πίσω από μικρούς λοφίσκους και βράχους, οπότε αν κάποιος δεν την γνωρίζει, δύσκολα την ανακαλύπτει. Η παραλία εδώ δε διαθέτει ούτε καν στοιχειώδη οργάνωση, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και το περιβάλλον εξωτικό και όμορφο. Υπάρχει μόνο μια μικρή, αλλά πολύ γραφική ταβέρνα. Δεν υπάρχουν πολλές θέσεις για το αυτοκίνητο σας, και είναι δύσκολο να το γυρίσετε. Ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πρέπει με αυτοκίνητο να έρχεστε από νωρίς. Για τους λάτρεις των ανοργάνωτων παραλιών είναι ιδανική επιλογή, γιατί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη δύση κι ο ήλιος φαίνεται πάνω από τη θάλασσα μέχρι που δύει. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως με εκδρομικά καραβάκια, αλλά και με αυτοκίνητο μέσω ενός σχετικά κακού δρόμου και να περπατήσετε αρκετά μέτρα για να φτάσετε στη θάλασσα.
ΜΠΑΝΑΝΑ
Ένας χωματόδρομος από τις Κουκουναριές οδηγεί σε δύο μικρούς δρόμους, που ο ένας καταλήγει στην κύρια παραλία, τη Μεγάλη Μπανάνα. Ο όρμος λεγόταν όρμος Κρασσά, αλλά ονομάστηκε Μπανάνα απ’ την παραλία γυμνιστών που λειτουργούσε εκεί τη δεκαετία του ’70 και ήταν απ’ τις πρώτες παραλίες γυμνιστών στο Αιγαίο.
Η Μεγάλη Μπανάνα, είναι μια πολύ γραφική και πολυσύχναστη οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα νερά, που ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο τραβάει πολύ νεολαία. Έχει σχολή για θαλάσσια αθλήματα και είναι το καλύτερο σημείο για wind surfing, επειδή στο πέρασμα μεταξύ Σκιάθου και Πηλίου έχει τον κατάλληλο αέρα. Δυστυχώς είναι δύσκολο να φέρει κανείς τον εξοπλισμό του, αφού ο δρόμος είναι κλειστός για οχήματα και δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός για ενοικίαση. Θεωρείται από τις πιο κοσμικές παραλίες της Σκιάθου, είναι οργανωμένη και έχει θαλάσσια σπορ. Τα πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, η πολύ λεπτή άμμος κι ο υπέροχος ήλιος συμπληρώνουν το μοναδικό τοπίο. Η θέα στο Πήλιο απέναντι είναι θαυμάσια. Εκεί θα βρείτε δυο ταβερνάκια με πολλούς Ιταλούς και Έλληνες τον Αύγουστο.
Παλιά ήταν η παραλία του γυμνισμού, αλλά τώρα πια οι γυμνιστές προτιμούν τη Μικρή Μπανάνα (επίσης γνωστή και ως Σπάρτακος). Η παραλία αυτή βρίσκεται στα δεξιά της Μεγάλης, και χωρίζεται απ’ αυτήν από ένα τεράστιο βράχο. Η σχετική απομόνωσή της την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στους γυμνιστές, ειδικά από τότε που ο γυμνισμός απαγορεύτηκε στη Μεγάλη Μπανάνα. Η τοπική συγκοινωνία φτάνει σε κοντινό σημείο της παραλίας απ’ όπου θα πρέπει να συνεχίσετε με τα πόδια το υπόλοιπο της διαδρομής. Η παραλία συγκεντρώνει πολλούς νέους, αφού δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί κανείς με όλα τα σπορ και έχει ταβέρνες και καφετέριες με πολύ κέφι και ζωντάνια. Το βράδυ θα απολαύσετε εδώ το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.
ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ
Η αμμώδης παραλία με τα κρυστάλλινα νερά βρίσκεται 14 χλμ. από τη Χώρα, στη δυτική ακτή του νησιού, 1 χλμ. από την παραλία των Κουκουναριών. Ο όρμος της Αγίας Ελένης, πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, και είναι στραμμένος προς τη δύση, έτσι, ο ήλιος λάμπει μέχρι πολύ αργά το απόγευμα, και κάνοντας μπάνιο έχετε την δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε και τις τελευταίες ακτίνες του. Όταν ο ήλιος είναι πραγματικά καυτός, στις μεσημεριανές ώρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δέντρα γύρω από την παραλία, που θα σας προσφέρουν δροσιά και ταυτόχρονα να θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά του τόπου.
Η παραλία ποτέ δεν έχει πολύ κόσμο και συνήθως την πιάνει ένα δροσερό αεράκι που κάνει την καλοκαιρινή ζέστη υποφερτή. Έχει μόνο μια βασική οργάνωση, αλλά η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, η χρυσή άμμος ιδανική για ηλιοθεραπεία, τα νερά καταγάλανα και το τοπίο υπέροχο και πολύ εξωτικό. Διαθέτει δυο ταβέρνες κι είναι κατάλληλη για wind surfing. Λίγο έξω από τον κόλπο υπάρχει συνήθως ένα καλό αεράκι, στο άνοιγμα μεταξύ Σκιάθου και ακτής. Ο δρόμος φτάνει ως την παραλία, οπότε αν έχετε δικό σας εξοπλισμό συμφέρει να τον φέρετε με το αυτοκίνητο. Την παραλία συνήθως την αγαπάνε οι οικογένειες για την ησυχία της. Το βραδύ, το ηλιοβασίλεμα είναι αξιοθέατο.
ΜΑΝΔΡΑΚΙ
Στην περιοχή αυτή συναντάμε τρεις πανέμορφους όρμους: το λιμάνι του Ξέρξη, τον όρμο Ελιά και τον Άγκιστρο. Το τοπίο εδώ αλλάζει καθώς προχωράμε προς τα βόρια και γίνεται πιο άγριο και πιο επιβλητικό. Και οι 3 όρμοι, είναι πανέμορφοι και πραγματικά εντυπωσιακοί, αφού το μάτι δε βλέπει στεριά.
Το λιμάνι του Ξέρξη
Για να φτάσει κανείς στις παραλίες αυτές οδικώς, πρέπει να προχωρήσει αρκετά μέσα από ένα όμορφο δάσος από πεύκα, με αμμώδες έδαφος. Βέβαια με δίτροχο μέσο μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι την παραλία. Η ομορφιά του τοπίου και της διαδρομής, τα καθαρά νερά και η ησυχία σίγουρα θα σας προσφέρουν από τα πιο απολαυστικά μπάνια.
Παραλία Άγγιστρο
Το Μανδράκι φημίζεται συχνά ως παραλία γυμνιστών, αλλά οι άνθρωποι που λειτουργούν την ταβέρνα εκνευρίζονται με όποιον βγάζει τα ρούχα του κοντά στο κτίριο. Αλλά, οι γυμνιστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη δεξιά άκρη της παραλίας χωρίς πρόβλημα. Η περιοχή των Κουκουναριών απέχει μόλις 3-4 χλμ. νότια της παραλίας, όπου θα βρείτε εγκαταστάσεις διαμονής αν θέλετε να μείνετε στην περιοχή.
ΕΛΙΑ
Η παραλία της Ελιάς βρίσκεται 15 περίπου χλμ. από τη Χώρα, στο δυτικό άκρο του νησιού και 3-4 περίπου χλμ. βόρεια από τις Κουκουναριές (μια απολαυστική βόλτα μέσα από το δάσος). Δεν είναι οργανωμένη, αλλά έχει μια όμορφη θάλασσα κι ένα υπέροχο περιβάλλον, χωρίς πολύ κόσμο και φασαρία. Η παραλία βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Αγκίστρου. Ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε στην Ελιά είναι με τα εκδρομικά καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Σκιάθου ή με μηχανή. Αν έχετε αυτοκίνητο, θα αναγκαστείτε να το αφήσετε 2 περίπου χλμ. απ’ την παραλία.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΕΛΗΝΟΣ
Η παραλία απέχει περίπου 13,5 χλμ. ΒΔ από τη Χώρα, σ’ έναν κόλπο με άνοιγμα προς το βορά και θέα στο πέλαγος. Είναι ένα εξωτικό περιβάλλον, με κρυστάλλινα, καθαρά νερά, με μια καλά οργανωμένη αμμώδη παραλία, όπου ο άνεμος φυσάει πάντα, ή απλά δροσίζει, ή φέρνει άγρια θάλασσα με μεγάλα κύματα, κατάλληλα για παιχνίδια. Αν και πρόκειται για αμμουδιά, δεν μοιάζει με τις ήρεμες αμμουδιές της νότιας Σκιάθου: η άμμος είναι πιο χοντρή, με αρκετά βότσαλα, τα νερά μάλλον βαθιά, κρυστάλλινα και το επιβλητικό τοπίο πραγματικά υπέροχο. Η παραλία είναι μεγάλη, και πάντα θα βρείτε κάπου απόμακρα για να χαλαρώσετε. Στον Ασέληνο μπορείτε να φτάσετε οδικώς, ή με πλοιάριο. Από τη διασταύρωση του Τρούλου θα πάρετε τον δρόμο προς δεξιά, διανύοντας και ένα τμήμα χωματόδρομου (10 λεπτά με το αυτοκίνητο, 45 με τα ποδιά). Μπορείτε να φάτε ή απλώς να πιείτε κάτι στην ταβέρνα που υπάρχει εκεί και λειτουργεί και το βράδυ με μουσικό πρόγραμμα. Εκεί κοντά λειτουργεί και κάμπινγκ.
ΜΙΚΡΟΣ ΑΣΕΛΗΝΟΣ
Είναι μια μικρή απόμερη παραλία, σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από τον Μεγάλο Ασέληνο. Όμορφη και σίγουρα η καλύτερη επιλογή για όσους προτιμούν την ησυχία. Μια μικρή ταβερνούλα σερβίρει μεζεδάκια. Για να φτάσετε εκεί θα χρειαστείτε δικό σας μέσο, ακολουθώντας τη διαδρομή για τη μονή Εικονίστρας και στη συνέχεια το χωματόδρομο για περίπου 3 χλμ.
ΚΕΧΡΙΑ
Ο όρμος της Κεχριάς, όπως και ο διπλανός όρμος των Λυγαριών, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι προσβάσιμος από 3 διαφορετικές κατευθύνσεις: έναν καλά σηματοδοτημένο χωματόδρομο από τον κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής, έναν απότομο δρόμο λίγο έξω από το χωριό του Βασιλιά και ένα χωματόδρομο από το πίσω μέρος της πόλης της Σκιάθου, με κατεύθυνση τον Προφήτη Ηλία και το Κάστρο. Υπάρχει και ένα μονοπάτι, ακολουθώντας ένα ρυάκι που κατεβαίνει από το Μοναστήρι της Κεχριάς ως την θάλασσα. Αν και η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι πολύ εύκολη, αξίζει να την επισκεφθείτε.
Μπορεί όμως να φτάσει κανείς εκεί και δια θαλάσσης. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, εκτεθειμένα στο βοριά κι η άμμος πανέμορφη. Η Κεχριά βρίσκεται κοντά στο παλιό μοναστήρι της Παναγίας. Στην περιοχή υπάρχει εξαιρετική ταβέρνα που συνιστάται ανεπιφύλακτα. Η παραλία θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς μπορείτε να συνδυάσετε ένα μαγευτικό μπάνιο με μοναδικό περίπατο. Η περιοχή προσφέρει και κατάλληλο σημείο για πικνίκ, με απολαυστικό γρασίδι κάτω από τα δέντρα. Λίγο πάρα πέρα υπάρχει και μια άλλη παραλία, οι Αλυγαρίες ή Λυγαριές, όπου επίσης θα βρείτε μια ταβέρνα.
ΚΑΣΤΡΟ
Στο βορειότερο άκρο του νησιού, κάτω από τη μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου και σε απόσταση 13 περίπου χλμ. από τη Χώρα, βρίσκεται η υπέροχη απομονωμένη παραλία Κάστρο, μια μικρή αμμουδιά που την περιβάλουν βράχια και έχει πολλά βότσαλα. Παρ’ όλα αυτά όμως είναι ένα όμορφο τοπίο, και με κάποιο τρόπο της ταιριάζει. Από εκεί φαίνεται το παλιό Κάστρο, που κάνει κάποιον να σκεφτεί για το πώς πρέπει να ήταν η ζωή για τους ντόπιους στις μέρες της Τουρκοκρατίας.
Ο συνδυασμός ενός μπάνιου στα πεντακάθαρα νερά της, με μία επίσκεψη στην παλιά πόλη του Κάστρου, είναι σίγουρα μία μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Στο Κάστρο μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα με κάποιο πλοιάριο που ξεκινά κάθε μέρα από το λιμάνι της Σκιάθου. Αν αποφασίσετε να φτάσετε οδικώς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο χωματόδρομος σταματάει πριν το Κάστρο. Την υπόλοιπη απόσταση μέχρι τη θάλασσα, θα πρέπει να τη διανύσετε με τα πόδια. Υπάρχει εκεί μια μικρή και ξεχωριστή ταβερνούλα.
ΛΑΛΑΡΙΑ
Η φημισμένη παραλία, από τις πιο όμορφες και γραφικές παραλίες στην Ελλάδα, με τα γνωστά σε όλο τον κόσμο στρογγυλά βότσαλά της, βρίσκεται στη ΒΑ ακτή του νησιού. Το όνομά της το οφείλει στα κατάλευκα, σχεδόν στρογγυλά βότσαλά της, που οι ντόπιοι αποκαλούν «λαλάρια», που δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να δημιουργούνται καθημερινά, εδώ και χρόνια, καθώς το αφρισμένο κύμα πέφτει με μεγάλη δύναμη πάνω στα άσπρα βράχια της απότομης κι απρόσιτης ακτής κάτω από τη μανιασμένη δύναμη του δυνατού βοριά και αποσπά κομμάτια τους που μετά χιλιάδες χρόνια γίνονται στρογγυλά βότσαλα.
Πολλοί θεωρούν ότι το νησί έγινε διάσημο στα πέρατα του κόσμου από τις φωτογραφίες αυτής της παραλίας. Στην παραλία μπορείτε να φτάσετε μόνο από τη θάλασσα και μόνο όταν επικρατεί νηνεμία και δε διαθέτει απολύτως τίποτα, εκτός από την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Φροντίστε για νερό, ομπρέλα, αν θέλετε σκιά, ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε, γιατί εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Από το λιμάνι της Χώρας ξεκινούν καθημερινά, με καλό καιρό, καΐκια για τα Λαλάρια.
Όταν οι φυσάει βόρειος άνεμος, μην επισκεφθείτε την παραλία, καθώς δεν υπάρχει κάποιο καταφύγιο για να σας προστατεύσει από τη μανία της θάλασσας. Αν σας έχει φέρει ήδη το σκάφος στην παραλία και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο καιρός χειροτερεύσει, θα χρειαστεί να επιβιβαστείτε αμέσως στο πλοίο, για να σας γυρίσει πίσω στη Χώρα με ασφάλεια. Η γνωστή σε όλους μας, από φωτογραφίες, «Τρύπια Πέτρα» στέκει εκεί φρουρός κι οι άσπροι εντυπωσιακοί βράχοι υψώνονται σχεδόν κατακόρυφα από την παραλία μέχρι ψηλά το φρύδι της γης. Η άγρια ομορφιά του τοπίου και η καθαρή θάλασσα πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν.
ΛΕΧΟΥΝΙ-ΝΙΚΟΤΣΑΡΑ
Ακριβώς κάτω από το μοναστήρι της Ευαγγελίστρας, ο επισκέπτης αντικρίζει την υπέροχη παραλία του Λεχουνίου. Η παράδοση λέει ότι εδώ θάφτηκε ο ήρωας της Επανάστασης του ’21, Νικοτσάρας. Είναι μια μικρή βραχώδης παραλία, με άσπρα βότσαλα και άγρια ομορφιά. Απέχει περίπου 5 χλμ. από τη Χώρα, στην ανατολική ακτή του νησιού. Ο δρόμος είναι ομαλός και οδηγεί μέχρι κάτω στην αμμουδιά. Στην παραλία δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και δεν είναι οργανωμένη, αλλά είναι αρκετά κοντά στην πόλη της Σκιάθου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την ομορφιά του τοπίου και την πεντακάθαρη θάλασσα.
ΜΕΓΑΣ ΓΙΑΛΟΣ
Καθώς πηγαίνετε προς το μοναστήρι της Ευαγγελίστρας, κοντά στο Λεχούνι, θα βρείτε τον Μεγάλο Γιαλό, ένα πανέμορφο ακρογιάλι, σχεδόν άγνωστο στον πολύ κόσμο. Η παραλία αυτή δεν έχει ταβέρνα, ούτε μπαρ, μόνο πολλά βότσαλα. Η παραλία απέχει 4 περίπου χλμ. ΒΑ από τη Σκιάθο και βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού. Αποτελεί ιδανικό τόπο για ηρεμία και χαλάρωση.
ΞΑΝΕΜΟΣ
Είναι μια περιοχή στη ΒΑ ακτή του νησιού, με τρείς εξαιρετικής ομορφιάς παραλίες. Δεν έχουν άμμο, αλλά καλύπτονται από χοντρό βότσαλο και τα νερά είναι δροσερά και καθαρά. Η θέα είναι ιδιαίτερα όμορφη, καθώς οι παραλίες βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τη Σκόπελο.
Απέχουν περίπου 2,5 χλμ. από τη Χώρα και κάποιος τις φτάνει ακολουθώντας το δρόμο που πάει στο αεροδρόμιο. Δεν είναι οργανωμένες και δε διαθέτουν τουριστικές εγκαταστάσεις. Υπάρχει μια καντίνα και στην περιοχή πανσιόν με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο. Στην περιοχή Κεφάλα, έχουν ανακαλυφθεί ερείπια προϊστορικού οικισμού.
ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Αν σας αρέσει να δείτε τη Σκιάθο από τη θάλασσα, μπορείτε να κάνετε με καΐκι μια εκδρομή. Το νησί δεν είναι μεγάλο και μπορείτε να το περιπλεύσετε με σκάφος σε λίγες ώρες, ενώ με καΐκι ή ιστιοπλοϊκό θα σας πάρει περίπου 5 ώρες. Το τοπίο είναι απίστευτα ποικίλο και περιλαμβάνει δασωμένες κοιλάδες, μοναστήρια πάνω σε άγονους βράχους, αμμουδιές με λιβάδια πίσω τους, και αποτόμους βράχους με αμμουδιές από κάτω, που μπορείτε να τις πλησιάσετε μόνο με σκάφος. Υπάρχουν και μερικά έρημα νησάκια, όπου θα βρείτε πολύ ήσυχες παραλίες και μπορείτε να τα επισκεφτείτε μόνο με σκάφος. Διάφορα καΐκια πηγαίνουν προς τα Τσουγριά, το μεγαλύτερο νησί απέναντι από τη Σκιάθο, και μια όαση ησυχίας. Μπορείτε να διαλέξετε μια από τις 3 παραλίες του, και η κύρια έχει μια καλή ταβέρνα. Η Άρκος είναι ένα ακόμη πολύ ξεχωριστό νησάκι με τέλεια θέα προς τη Σκιάθο. Για να πάτε εκεί θα χρειαστεί να νοικιάσετε σκάφος, ή με κάποιο καϊκάκι. Στην Άρκο θα βρείτε ένα πολύ ξεχωριστό ταβερνάκι με νόστιμα, φρέσκα ψαράκια. Επισκεφτείτε επίσης και τα άλλα νησιά των Β. Σποράδων σε μία μέρα, καθώς και το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η Σκιάθος θεωρείται ιδανικός προορισμός για τις διακοπές σας, καθώς αποτελεί ένα πολυσύχναστο θέρετρο, ένα παραδοσιακό νησί και ένα όμορφο τοπίο. Σφύζει από πλούσια βλάστηση, εκτεταμένες αμμουδιές, πευκόφυτες περιοχές και κρυστάλλινα νερά, ενώ πολυάριθμοι πανέμορφοι οικισμοί διάσπαρτοι ολόγυρα στο εντυπωσιακό τοπίο ομορφαίνουν το νησί με μοναδικό τρόπο. Ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μνημεία και εκπληκτικές ανθρώπινες δημιουργίες ολοκληρώνουν την ασύγκριτη ομορφιά της Σκιάθου. Η οργανωμένη τουριστική υποδομή, η νησιώτικη νοοτροπία και η φυσική ομορφιά του νησιού συνθέτουν μια ακαταμάχητη εικόνα έλξης που είναι βέβαιο ότι θα σας εντυπωσιάσει.

1 σχόλιο:

Blogger είπε...

Your Affiliate Money Making Machine is waiting -

Plus, making money with it is as simple as 1-2-3!

Here is how it all works...

STEP 1. Input into the system what affiliate products the system will advertise
STEP 2. Add PUSH button traffic (it LITERALLY takes JUST 2 minutes)
STEP 3. See how the system grow your list and upsell your affiliate products all for you!

So, do you want to start making profits???

Your MONEY MAKING affiliate solution is RIGHT HERE