3 Νοε 2008

Ο πολιτικός που κατάργησε το δουλεμπόριο

Το σχόλιό μας αφιερώνεται σ’ ένα ιστορικό γεγονός που, ενώ άλλαξε τον κόσμο, είναι άγνωστο στην πατρίδα μας. Το Φεβρουάριο του 2007, γιορτάστηκε στην Αγγλία η επέτειος των 200 χρόνων από την κατάργηση του δουλεμπορίου. Πολιτικοί, θρησκευτικοί άρχοντες και ο λαός της Βρετανίας εξέφρασαν ντροπή και λύπη για το επαίσχυντο δουλεμπόριο. Οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν σ’ ένα άτομο που, αν κι ασθενικό, πάλεψε σθεναρά ενάντια στο δουλεμπόριο που ήταν συνυφασμένο με τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής εκείνης. Το όνομα του πρωτοστάτη: WILLIAM WILBERFORCE (Ουίλλιαμ Ουίλμπερφορς).
Για 20 χρόνια νόμοι που έρχονταν στη Βουλή των Κοινοτήτων για την κατάργηση της δουλείας απορρίπτονταν. Η βραδιά της 23ης Φεβρουαρίου του 1807 ήταν διαφορετική. Ο ένας μετά τον άλλον, οι βουλευτές, επαινούσαν τον Ουίλμπερφορς που αγωνίστηκε ενάντια στο δουλεμπόριο. Ο τελευταίος βουλευτής που μίλησε τον παρομοίωσε με τον Ναπολέοντα. Στα λόγια αυτά όλοι οι βουλευτές χειροκρότησαν τον Ουίλμπερφορς. Ο νόμος ψηφίστηκε με 283 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Το 1832, ένα χρόνο πριν πεθάνει, γύρισε τα μάτια του πίσω και είδε τις τρικυμίες και τις αρρώστιες που πέρασε και είπε: «Το έλεός Σου και η αλήθειά Σου ας με προστατεύουν παντοτινά» (Ψαλμός 40:11). Η φωτιά που άναψε στην Αγγλία εξαπλώθηκε στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Ο Ουίλμπερφορς ήταν ένας από τους πιο λαμπρούς πολιτικούς μεταρρυθμιστές της γενιάς του. Θα μπορούσε να γίνει και πρωθυπουργός!
Το 1785, σε ηλικία 26 ετών, του συνέβη κάτι δραματικό. Ο Θεός άνοιξε τα μάτια του και του έδειξε έναν άλλο κόσμο. Είδε αυτό που ο Ιησούς ονομάζει «βασιλεία των Ουρανών». Είδε πράγματα που ποτέ πριν δεν είχε δει. Συνειδητοποίησε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια, που δημιουργήθηκαν από τον Θεό και είναι ίσοι. Πίστευε ότι η δουλεία ήταν κακή, αποτέλεσμα της αμαρτίας. Ο αυθεντικός Χριστιανισμός είχε διαστρεβλωθεί. Ήθελε οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο ζωής και να ακολουθήσουν τις αιώνιες αλήθειες και αξίες της Βίβλου.
Κανένας πολιτικός δεν χρησιμοποίησε τη χριστιανική πίστη με τέτοια βαθιά αποτελέσματα που ευεργέτησαν όλη την ανθρωπότητα όσο αυτός. Ήταν ήρωας ηθικής. Παντρεύτηκε το 1797 και απέκτησε 6 παιδιά. Οι πρόεδροι της Αμερικής, Τζέφερσον και Λίνκολν, τον επαίνεσαν σαν έναν άνθρωπο έμπνευσης και παραδείγματος. Ο Λίνκολν έλεγε ότι κάθε παιδί στο σχολείο ήξερε το όνομά του. Ποιητές και συγγραφείς έπλεξαν το εγκώμιό του. Ο φιλέλληνας Βύρων τον ονόμασε «η ηθική Ουάσιγκτον της Αφρικής»! Ο πατέρας της τηλεγραφίας Σ. Μορς είπε: «Όλη η ψυχή του έσκυψε να κάνει καλό στους συνανθρώπους του. Ούτε ένα λεπτό από τη ζωή του δεν πήγε χαμένο. Πάντα σχεδίαζε κάτι καλό. Μακάρι να είχαμε τέτοιους ανθρώπους. Δεν θα υπήρχε αντεκδίκηση και δεν θα χυνόταν αίμα αθώο».
Καταλυτική ήταν η σχέση του Ουίλμπερφορς με τον πρώην καπετάνιο - δουλέμπορο John Newton (Τζον Νιούτον), που έγινε μεγάλος Χριστιανός κι έγραψε τον αγαπητό σε όλο τον κόσμο ύμνο Amazing Grace («Θαυμάσια χάρις»). Ο Νιούτον βρέθηκε κοντά του σαν φορέας του ελέους του Θεού.
Ο Ουίλμπερφορς όταν ήταν μικρός έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του ασθένησε σοβαρά. Δυο αδελφές του πέθαναν νωρίς. Έτσι έμεινε με τον αδελφό του πατέρα του. Αυτός τον έφερε σε επαφή με πιστούς Χριστιανούς. Αυτό δεν κράτησε πολύ. Η μητέρα του, που επέζησε από την αρρώστιά της, ήταν εναντίον των πιστών. Τους αποκαλούσε φανατικούς. Στο μεταξύ ο Νιούτον εξαφανίστηκε από τη ζωή του Ουίλμπερφορς για 15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο Ουίλμπερφορς έγινε σκεπτικιστής σε θέματα θρησκείας.
Ήταν 21 ετών όταν ψηφίστηκε βουλευτής. Σε ηλικία 25 ετών εκλέχτηκε βουλευτής μεγάλης περιφέρειας. Ήταν στενός φίλος του πρωθυπουργού της Αγγλίας, Πητ. Όταν πήγε σε ταξίδι στην Ευρώπη, πήρε μαζί του ένα βιβλίο της ξαδέλφης του: «Η άνοδος και η πορεία της θρησκείας στην ψυχή», του Doddridge. Πήρε μαζί του και την Καινή Διαθήκη στα ελληνικά, για να εξακριβώσει αν αυτά που έλεγε ο συγγραφέας ήταν αληθινά. Τα διάβασε όλα με επιμέλεια. Ο φίλος του Τζον Νιούτον ποτέ δεν έπαψε να προσεύχεται γι’ αυτόν. Όταν ο Ουίλμπερφορς επέστρεψε από την περιοδεία του στην Ευρώπη δεν ήταν πια σκεπτικιστής. Είχε βαθιά πίστη στο Χριστιανισμό και τα δόγματα της Βίβλου.
Τελικά, ο Ουίλμπερφορς έψαξε και βρήκε το φίλο του Νιούτον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή και τους αγώνες του. Ιδιαίτερα τον επηρέασε στο θέμα του δουλεμπορίου. Ήταν μια πράξη «Θαυμάσιας Χάρης» που έσωσε πρώτα το δουλέμπορο Τζον Νιούτον και τον έκανε σοφό άνθρωπο του Θεού, που με τη σειρά του συμβούλεψε το νεαρό Ουίλλιαμ Ουίλμπερφορς να μείνει στην πολιτική, γιατί ο Θεός θα τον χρησιμοποιούσε και θα τον έκανε πρωτεργάτη για την κατάργηση της δουλείας. Ο Νιούτον έγραψε στο φίλο του Κούπερ: «Κρίνω ότι ο Ουίλλιαμ Ουίλμπερφορς είναι τώρα αποφασιστικά στη σωστή πορεία. Ελπίζω ο Κύριος ότι θα τον κάνει ευλογία και σαν Χριστιανό και σαν πολιτικό. Πόσο σπάνια αυτά τα δύο συμπίπτουν!» Ο Ουίλμπερφορς κατάλαβε ότι είχε κλήση για κάτι μεγαλύτερο.
Τα επόμενα 47 χρόνια τα κατορθώματα του Ουίλμπερφορς ήταν ασύλληπτα. Εκτός από την κατάργηση του δουλεμπορίου, ανέπτυξε δραστηριότητα και σε πολλά άλλα μέτωπα. Στη Βρετανία ήταν μέλος τουλάχιστον σε 70 φιλανθρωπικά σωματεία. Βελτίωσε το εκπαιδευτικό σύστημα, συνέβαλε στην καλύτερη διαβίωση των φυλακισμένων. Έκανε μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Πρωτοστάτησε για τον περιορισμό των ωρών εργασίας και στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια. Αγωνίστηκε για την καταστολή του εγκλήματος και συνέβαλε σημαντικά στην ηθική ανάκαμψη της κοινωνίας.
Παρόλο που καταργήθηκε το δουλεμπόριο με νομοθεσίες, στον 21ο αιώνα ανθούν και βασιλεύουν πολλά είδη δουλεμπορίου σε χειρότερες μορφές: σωματεμπόριο, ναρκωτικά, πώληση οργάνων σώματος... Κι εκτός από την εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας, υπάρχουν δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας που θεληματικά είναι δέσμιοι των διαφόρων παθών τους: κάπνισμα, ποτά, ναρκωτικά, σέξ, τζόγος...
Ο Ουίλλιαμ Ουίλμπερφορς με την πίστη του στο Θεό, αφού γνώρισε τη θαυμάσια χάρη του Θεού, συνέβαλε δυναμικά στην απελευθέρωση των δούλων και της κοινωνίας από τις διάφορες μάστιγές της που την κατάτρεχαν. Και σήμερα, η μόνη λύση για την απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου δουλεμπορίου και της σκλαβιάς των διαφόρων παθών μας είναι η Θαυμάσια Χάρις του Χριστού που αναγεννά και κάνει νέα δημιουργήματα τους ανθρώπους. Ήδη στην Ελλάδα έγινε η προβολή της ταινίας Amazing Grace (Θαυμάσια Χάρις) με τη ζωή του Ουίλλιαμ Ουίλμπερφορς. Η ταινία κυκλοφορεί ήδη και σε video. Σας συνιστώ να την δείτε γιατί κάτι καλό θα αποκομίσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: